Jump to content

Parul de caine - indicator al problemelor hormonale ale acestuia


Alexandra ToV
 Share

Recommended Posts

Un numar impresionant de caini sufera de hiperadrenocorticism, mai ales din cauza depistarii cu greutate a bolii.

Simptomele sunt cauzate de cantitatile excesive de hormoni - glucocorticoizi - din organism. Din pacate, insa, diagnosticarea bolii este complicata de faptul ca nivelurile de glucocorticoizi fluctueaza in mod natural si de cele mai multe ori metodele de masurare a concentratiei de hormoni din sange ofera doar o imagine a situatiei actuale. 

Cercetarile recente de la Universitatea de Medicina Veterinara din Viena au aratat ca glucocorticoizii se acumuleaza in parul animalelor si ca analiza de par de câine poate oferi un diagnostic preliminar rapid si de incredere.

Una dintre principalele probleme in diagnosticarea hiperadrenocorticismului este ca simptomele apar treptat, astfel incat proprietarii si medicii veterinari sunt initial tentati sa le treaca cu vederea sau sa le atribuie alte cauze, cum ar fi varsta inaintata a animalului.

Hiperadrenocorticismul este asociat cu consumul excesiv de lichide (si urinare) si supraalimentarea, ceea ce duce la un aspect pantecos, precum si cu pierderea parului. Toate aceste simptome pot proveni de la o mare varietate de cauze, astfel chiar si atunci cand un medic veterinar suspecteaza ca un animal ar putea avea aceasta boala, este dificil sa aplice cu certitudine diagnosticul.

Din pacate, metodele utilizate in mod obisnuit pentru teste in acest caz sunt complicate si costisitoare si, in general, dau numai informatii despre concentratiile hormonilor la momentul in care se ia proba, insa atunci animalul poate avea niveluri neobisnuit de mari din cauza unui stres asociat cu examinarea.

Drept urmare, Claudia Ouschan si colegii sai de la Universitatea de Medicina Veterinara din Viena au decis sa caute o modalitate de a monitoriza nivelurile pe termen lung ale glucocorticoizilor. Deoarece hormonii sunt cunoscuti a fi prezenti in par, cel putin la om, Ouschan motiveaza ca masurarea concentratiilor glucocorticoizilor din parul de caine ar putea reprezenta o modalitate de diagnosticare a bolii fara a provoca animalelor suferinta inutila.

Astfel, ea a comparat nivelurile de cortizol, corticosteron si cortizon din blana a doisprezece caini cu hiperadrenocorticism si a zece caini sanatosi. Rezultatele au fost uimitoare: toti cei trei hormoni s-au gasit la niveluri cu mult mai mari in blana cainilor bolnavi decat la grupul de control, cu cresterea cortizolului deosebit de pronuntata.

Asadar, masurarea cortizolului din blana este mult mai usoara si mai putin dureroasa pentru animal decat alte teste pentru boala si se pare ca aceasta ar fi o metoda rapida si non-invaziva pentru a diagnostica hiperadrenocorticismul.

 

source: click

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.