Jump to content

Patriarhul Daniel la hramul paraclisului istoric al Reşedinţei Patriarhale: Învăţăm de la Sfânta Parascheva că sfinţenia nu depinde de vârstă


Tovarasu Andrei 13 VIP
 Share

Recommended Posts

Patriarhul-Daniel-la-Manastirea-Putna-judetul-Suceva-la-canonizarea-Sfintilor-Putneni-Sila-Paisie-Natan-Iacob-Putneanul-Sihastria-Putnei-10

În cuvântul adresat sâmbătă, 14 octombrie 2017, cu prilejul celui de-al doilea hram al paraclisului istoric din Reşedinţa Patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel a transmis tuturor că sfinţenia nu depinde de vârstă.  Învăţăm de la Sfânta Parascheva că omul poate ajunge la sfinţenie nu doar dacă are o vârstă înaintată, ci dacă are şi o tinereţe curată, plină de rugăciune şi fapte bune, a spus Preafericirea Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidenţiat că deşi nu a avut o viaţă îndelungată, a trăit în jur de 25 ani, Sfânta Parascheva a ajuns la sfinţenie, fapt pentru care este un model vrednic de urmat pentru noi toţi.

Ea este un model pentru toţi părinţii care cresc copii prin faptul că trebuie să îi cheme, să îi îndrume spre Hristos şi să arate iubire milostivă faţă de semeni.

Evlavia deosebită a românilor faţă de Sfânta Parascheva a fost un alt aspect evidenţiat de Patriarhul Daniel în omilia sa. Cele peste 400 de lăcaşuri de cult din Patriarhia Română care o au ca ocrotitoare mărturisesc iubirea românilor  faţă de Cuvioasa Paraschva cea mult folositoare.

Preafericirea Sa a spus că nu doar creştinii din Moldova au evlavie la Sfânta Parascheva, ci şi cei din Muntenia, aspect evidenţiat prin faptul că în Arhiepiscopia Bucureştilor există 50 lăcaşuri de cult ce îşi sărbătoresc astăzi hramul.

Făcând referire la Capitala României, Patriarhul României a subliniat că în mod unic în toată lumea ortodoxă există un oraş care are 25 de biserici închinate Sfintei Parascheva, ca prim sau al doilea hram. Aceasta arată că evlavia poporului faţă de Sfânta Parascheva nu se mărgineşte la Moldova, ci s-a extins în toată ţara şi, în mod deosebit, în Bucureşti. 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a insistat apoi asupra faptului că Sfânta Parascheva este grabnic ajutătoare şi mult folositoare, aşa cum se spune în acatistul închinat ei. Virtutea aceasta vine din iubirea ei faţă de Hristos şi faţă de semeni, a transmis Patriarhul.

Fiindcă l-a iubit pe Dumnezeu cu toată fiinţa ei, fiindcă a trăit în rugăciune permanentă şi fiindcă a fost milostivă, iubirea lui Dumnezeu cea milostivă se revarsă prin ea, de aceea este mult folositoare, a conchis Preafericitul Părinte Patriarh Daniel care a explicat că atunci când cinstim pe sfinţi, cinstim prezenţa sfinţeniei lui Dumnezeu lucrătoare în ei.

Cuvântul Preafericirii Sale s-a încheiat cu o rugăciune adresată sfintei ca să ocotească familiile, să ocrotească pe copii, pe tineri, pe adulţi, pe vârstnici şi să le dăruiască tuturor acestă iubire milostivă spre lauda Preasfintei Trimi şi spre mântuirea oamenilor.

Paraclisul integrat în ansamblul Palatului Reședinței Patriarhale, datează, în forma actuală, din prima jumătate a secolului al 18-lea şi este situat în partea sudică a reşedinţei, între două foișoare cu arhitectură brâncovenească.

Paraclisul îl are ca ocrotitori pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.

 

                                                                                                                                                               Sursă

Link to comment
Share on other sites

  • HaziM locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.