Jump to content

Este pisica ta bolnava?


AleCs STN
 Share

Recommended Posts

Este pisica ta bolnava?

 

Se întâmplă foarte des ca stăpânul unei pisici să nu își dea seama că pisica lui este bolnavă. Pisicile tind să ascundă bolile lor și chiar se ascund atunci când sunt bolnave. Dar multe probleme sunt cel mai bine tratate atunci când sunt descoperite din timp. Tu ești cel care o vede în fiecare zi și decide când are nevoie să fie vazută de medicul veterinar. Nu ignora ceea ce încearcă să-ți spună. Aici sunt doar câteva dintre indiciile pe care ar trebui să le ai în vedere.

pisica-bolnava.jpg

Acționează ea în mod diferit?

Cel mai frecvent semn al bolii la unele pisici e că se ascunde într-un loc liniștit cunoscut fiind faptul că  pisicile bolnave de multe ori stau în liniște într-o poziție chircită.

Pisicile torc nu numai atunci când acestea sunt fericite, dar şi atunci când sunt bolnave sau în durere. O pisică cu dificultăți de respirație poat refuza să se întindă pe o parte și să țină capul ridicat.

Mănâncă, bea, urinează merge la litiera altfel decât în mod normal?

Pisicile care nu se simt bine, de obicei, nu au poftă de mancare. Unele boli, cu toate acestea, pot provoca creșterea apetitului alimentar, deci nu ignora pisica dintr-o dată moartă de foame. Setea și urinarea deasă poate indica boli de rinichi, diabet zaharat sau alte boli. Încercări frecvente, bruște de a urina, mai ales dacă este vorba numai cantități mici însoțite sau nu de semne de durere (inclusiv mieunat sau strecurat în litieră), poate indica o infecție a tractului urinar sau blocaj renal. Incapacitatea de a urina poate pune viața în pericol, mai frecvent înlâlnită la motani.

Regurgitări sau vărsături?

În cazul în care pisica ta regurgitează mâncare curând după masă, ea poate avea o problemă. Vărsături de produse alimentare după ce au fost în stomac poate indica otrăvire, o blocare sau o serie de alte probleme. În cazul în care pisica vomită în mod repetat, mai mult de o zi, probabil, ea are nevoie pentru a vedea un medic veterinar. Și, în cazul în care orice episod vărsături este însoțită de letargie sau diaree, ar trebui să se solicite asistență medicală.

Are și diaree sau constipație?

Diareea poate rezulta din nervozitate, o schimbare în dieta sau chiar apă precum și sensibilitatea la alimente, paraziți intestinali, infecții, intoxicații sau multe boli. În caz de diaree apoasă, diaree cu sânge, sau diaree însoțită de vărsături sau alte semne de boală este stric necesar  un apel la medicul veterinar. Pisicile devin de obicei constipate. Ele pot plânge sau mieuna în litiera. Se face examina litierei pisicii pentru a vă asigura că e defecarea e normală.

Tușește?

Tusea poate fi cauzată de o varietate de condiții, inclusiv corpuri străine, eliminarea ghemotoacelor de par, alergii, astm, tumori, boli cardiace, boli pulmonare sau a mai multor boli contagioase. În cazul în care tusea persistă mai mult de o zi, nu așteptați – contactați medicul veterinar. Daca pisica ta tușește și are dificultăți de respirație ea are nevoie să o vadă imediat medicul său veterinar.

Culoarea gingiilor?

Dacă suspectați o problemă, verificați gingiile. Acestea ar trebui să fie un profund roz, iar dacă apăsați cu degetul mare, acestea ar trebui să se întoarcă la roz în termen de două secunde după ce ridicați degetul mare. Gingii foarte palide pot indica anemie, șoc sau circulație slabă. Gingii sau a limba albăstruie poate însemna că viața e in pericol din cauza lipsei de oxigen. Gingii de culoare roșie aprinsă poate indica intoxicarea cu monoxid de carbon, și gingiile galbene ar putea fi un semn de icter. Pete roșii mici pot indica o problemă de coagulare a sângelui. Dinții și gingiile cu probleme pot cauza de multe ori respiratie urat mirositoare și durere, cu roseață în jurul gingiei.

Dacă aveți dubii, apelați medicul veterinar. O alarmă falsă este mai bună decât ignorarea simptomelor unei pisici bolnave.

SURSA

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Crack exe said:

la unii oameni nu le pasa si nici nu-i intereseaza

eu am pisica si imi pasa de ea. Ce raspunzi tu cand nici macar nu stii cum e sa ai un animal de companie.

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, South lamporo said:

eu am pisica si imi pasa de ea. Ce raspunzi tu cand nici macar nu stii cum e sa ai un animal de companie.

nu zic de mine ba, zic de cazurile din romania, pisicile sunt tinute afara in frig si ploaie si omul sta in casa la caldura

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.