Jump to content

De ce ne curge sange din nas?


zL XannyS
 Share

Recommended Posts

deecurgesangedinnas.jpg?width=290

 

 

 

Hemoragia nazală poate fi înfricoşătoare. Din fericire cele mai multe sângerări nazale nu sunt grave, iar episoadele pot fi trecute cu uşurinţă. Acestea sunt împărţite în două tipuri, în funcţie de partea nasului din care provine sângerarea: anterioară (faţă nasului) sau posterior (din spatele nasului). Iată cauzele şi modalităţile de tratare a sângerărilor nazale.

 

 

 

Hemoragia nazală anterioară constituie mai mult de 90% dintre toate sângerările nazale. Hemoragia de obicei vine de la vasul de sânge aflat chiar în partea din faţă a nasului. Acest tip de sângerare este de obicei uşor de controlat. Hemoragia nazală posterioară este mai puţin comună, dezvoltându-se mai degrabă la persoanele în vârstă. Sângerările provin de obicei din artera aflată în partea din spate a nasului.

 

 

 

Sângerările nazale au tendinţa de a apărea cel mai des în timpul lunilor de iarnă şi într-un climat uscat şi rece. Acestea pot apărea la orice vârstă, dar sunt mult mai frecvente la copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 10 ani şi adulţi cu vârsta cuprinsă între 50 şi 80 de ani.

 

 

 

Cauzele sângerărilor nazale

 

 

 

• Cel mai frecvent, traumatismele la nivelul nasului declanşează un episod de sângerare nazală. Trauma la exteriorul nasului cum ar fi o lovitură în faţă, sau traumatismele din interiorul nasului, cum ar fi iritaţiile survenite dintr-o răceală, pot provoca sângerări nazale. Există şi boli care pot contribui la declanşarea sângerărilor nazale, dar această cauză este mai puţin frecventă – de exemplu incapacitatea de a coagulare a sângelui.

 

• Boala hepatică poate interfera, de asemenea, cu coagularea sângelui.

 

• Vasele de sânge anormale sau cancerigene din nas sunt cauze rare de sângerări nazale. Tensiunea arterială poate contribui la sângerare, dar nu este aproape niciodată singura cauză.

 

 

 

Simptomele sângerării nazale

 

 

 

Sângerarea apare de obicei dintr-o singură nară. Daca sângerarea este destul de consistentă, sângele poate apărea cu toate acestea din ambele nări. Sângele poate picura către stomac, provocând persoanei senzaţii de vomă sau chiar vomă, pentru a elimina sângele. Semne ale pierderii excesive de sânge includ ameţeală, leşin şi confuzie. Pierderea excesivă de sânge de la sângerări nazale este, însă, destul de rară.

 

 

 

Pentru a opri sângerările nazale:

 

Rămâi calm.

 

Stai drept.

 

Apleacă-ţi capul înainte (pentru a nu ingera sânge).

 

Strânge nările cu degetul mare şi arătător timp de 10 minute.

 

Scuipă sângele pe care îl simţi în gură. Înghiţirea poate provoca vomă.

 

 

 

După ce sângerarea s-a oprit:

 

• Se va preveni orice iritaţie la nivelul nasului, cum ar fi strănutul sau suflarea nasului, timp de 24 ore.

 

• Expunerea la aer uscat (cum este cel din apartamente pe timp de iarnă) poate contribui la această problemă. Adăugarea unui umidificator sau vaporizator va ajuta la menţinerea sănătăţii nasului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.