Jump to content

Radarele nu se vor mai folosi în mașini de poliție neinscripționate și nesemnalizate de la distanță, au decis deputații


F4L John
 Share

Recommended Posts

Soferii nu vor mai putea fi sancționați de către polițiștii care folosesc radarul și care nu poartă uniformele specifice, nu folosesc o mașină cu însemnele poliției sau radarele nu sunt semnalizate corespunzător, cu ceva distanță înainte, potrivit unei propuneri legislative care a primit mai devreme votul decisiv la deputați. În cazul nerespectării acestor prevederi, procesul-verbal de constatare a contravenției devine nul.

 

O Propunere legislativă pentru modificarea art. 109 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost adoptată azi de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională și va merge acum la promulgare de către șeful statului.

 

Potrivit acestei propuneri legislative, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor ar urma să se facă direct de către polițistul rutier sau polițistul de frontieră, aceștia fiind obligați să poarte uniforme cu înscrisuri și însemne distinctive.

 

“Dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere și care sunt poziționate vizibil. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive, de către polițiști care nu poartă uniforme, cu înscrisuri și însemne distinctive”, prevede propunerea legislativă.

 

În continuare, deputații au votat și pentru lămurirea aspectului că autovehiculele pe care sunt instalate dispozitivele radar pot fi utilizate staționar sau în mișcare. Radarele fixe vor trebui presemnalizate cu măcar 500 de metri înainte în localitate și cu măcar doi kilometri în afara localității.

 

Procesele verbale de contravenție încheiate cu nerespectarea acestor reguli vor fi nule.

 

Aceste modificări sunt propuse pentru a schimba situația actuală, în care polițiștii rutieri se concentrează, cel mai des, pe activități de constatare și aplicare de sancțiuni și nu desfășoară suficiente acțiuni de prevenție a accidentelor.

 

În același timp, se urmărește și schimbarea percepției șoferilor asupra polițiștilor, în condițiile în care aceștia sunt văzuți în prezent ca  niște “vânători” de șoferi și nu ca niște reprezentanți și apărători ai legii, care ajută conducătorii auto să se comporte legal, adecvat și responsabil pe drumurile publice.

 

Ca argumente în favoarea acestor modificări, în propunere se vorbește de faptul că, în ciuda sancțiunilor dure aplicate de către polițiști șoferilor, aceștia nu și-au schimbat comportamentul, iar numărul accidentelor rutiere înregistrate în România nu s-a redus foarte mult.

 

Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.

 

Sursa: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.