Jump to content

Timp rămas până în 2025

La mulți ani tuturor!

7 dintre cele mai spectaculoase fiorduri ale lumii


Wizzle
 Share

Recommended Posts

fiords-1600x929.jpg

 

Atunci când vine vorba de călătorii, poți dezvolta adevărate fetișuri. Unii se duc după cele mai bune locuri legate de mâncare. Alții vor aventură. Alții se duc să facă scufundări. Nu există, practic, limite. Un adevărat colecționar știe că toată viața va alerga pentru a-și adăuga în colecția lui minunată acele obiecte care lipsesc. Numai că unii pot colecționa și momente sau locuri. Printre aceștia, o nișă o reprezintă colecționarii de… fiorduri.

Fiordurile sunt destinații de călătorie fantastice. Nu te poți abține să nu spui „wow!” în momentul în care te trezești față-n față cu măreția unui fiord. Ce este, de fapt, un fiord, cuvând care provine din scandinavul fjord? Un golf maritim îngust, care intră în uscat, formând maluri înalte și abrupte. Hai să vedem 7 dintre cele mai frumoase fiorduri ale lumii:

1 Geiranger (Norvegia)

fiorduri

Foto: 123rf.com

 

Geiranger este regele fiordurilor norvegiene, ale Europei și ale… galaxiei, unul dintre acele locuri care pot părea suficiente pentru a te face să vizitezi o țară. De altfel, e anormal să ajungi în Norvegia și să pleci fără să vezi această minune a lumii. Înconjurat de vegetație și de munți înzăpeziți, având trasee superbe de drumeție pigmentate cu cascade ca din povești și mărginit de apele albastre ale mării, Geiranger este tot ceea ce-ți poți dori atunci când vine vorba de admirarea naturii.

Poți vedea Geiranger fie dacă te afli pe una dintre cele 130 de nave de croazieră care-i „calcă” apele anual, fie dacă ajungi cu mașina pe un feribot între Hellesylt și Geiranger, un orășel care se întinde pașnic la capătul fiordului cu același nume.

2 Milford Sound (Noua Zeelandă)

fiorduri

Foto: milfordflights.co.nz

 

Știm: e greu al naibii să ajungi în Noua Zeelandă, deoarece trebuie să-ți vinzi jumătate de rinichi ca să cumperi un bilet de avion, dar dacă ai un surplus, merită s-o faci, fiindcă Milford Sound e una dintre cele mai renumite destinații de călătorie de la Antipozi.

Aflat la capătul din nord – cel mai accesibil – al Parcului Național Fiordland, Milford Sound oferă vizitatorului unele dintre cele mai spectaculoase peisaje de coastă din întreaga lume, în care vârfurile muntoase și apele albastre joacă rolurile principale. Desigur, cascadele din zonă au și ele un farmec adiacent, întregind aspectul unui loc desprins din Rai.

3 Comau (Chile)

comau fiorduri

Foto: Wikipedia

 

Plaje fantastice, bazine naturale și izvoare termale – doar trei elemente care împânzesc coastele acestui fiord din Chile, făcându-l să arate prea frumos ca să fie adevărat. Și totuși, este 100% real. Localizat în provincia Los Lagos, Comau (sau Leptepu, cum mai este cunoscut) este parte integrantă a celebrei regiuni Patagonia, acolo unde poți vedea peisaje spectaculoase ce includ munți înzăpeziți și ghețari.

Dar Comau e un pic diferit față de orice altă atracție naturală a Patagoniei, dacă iei în considerare apa de un albastru ce amintește mai degrabă de cea care înconjoară insulele tropicale ale Maldivelor. Prin fiordul Comau poți trece dacă iei o barcă din Puerto Montt sau dacă închiriezi o mașină și parcurgi Route 7 din Chile.

4 Lysefjord (Norvegia)

pulpit rock fiorduri

Foto: Pixabay

 

Lysefjord reprezintă o atracție turistică extrem de populară din sud-vestul Norvegiei, care, dincolo de măreția și frumusețea peisajelor, propune două puncte de interes fabuloase. Primul este Pulpit Rock (Preikestolen), o stâncă masivă ca un platou, care se află la 604 metri deasupra apei, de unde ai parte de priveliști magnifice asupra fiordului, iar al doilea e dat de muntele Kjerag, care se află la capătul lui Lysefjord, o excelentă destinație pentru amatorii de drumeții.

5 Ilulissat (Groenlanda)

fiorduri

Foto: 123rf.com

 

Dacă vrei să vezi cum arată acum apa care probabil ne va invada continentele peste vreo 50 de ani, ar trebui să faci un efort pentru acest spectaculos fiord de gheață, aflat în partea de vest a Groenlandei. Întinzându-se pe o lungime de circa 40 km, acest râu de iceberguri care pătrunde în teritoriul celei mai mari insule din lume are un vecin pe măsură: ghețarul Sermeq Kujalleq, considerat a fi el mai rapid din lume, fiindcă se deplasează cu o viteză de 18 metri pe zi.

6 Howe Sound (British Columbia, Canada)

fiorduri

Foto: outdoorvancouver.ca

 

Cu ape limpezi precum cristalul și cu munți înveliți în vegetație verde, acest fiord nord-american e unul dintre acele locuri în care-ți vei găsi relaxarea în deplină contopire cu natura. Pentru a ajunge la Howe Sound poți șofa pe una dintre cele mai spectaculoase șosele ale Canadei – Route 99, din Vancouver în Whistler.

Howe Sound este, de fapt, o colecție de fiorduri, de insule și de canale care se întind în Straight of Georgia, singurul fiord accesibil dintr-un oraș mai mare începând din Lighthouse Park și oferind priveliști frumoase asupra metropolei canadiene Vancouver.

7 Kotor (Muntenegru)

kotor fiorduri

Foto: Pixabay

 

Fiordurile europene se întâlnesc, de regulă în nordul continentului, dar Golful Kotor, din Muntenegru, este denumit adesea „cel mai sudic fiord al Europei”. Și chiar dacă părerile sunt împărțite, unii considerând că nu este chiar un fiord, în mod cert arată ca așa ceva, cu crestele care înconjoară o coastă marină străpunsă de apele Mediteranei.

Dacă punem la socoteală și vasele de croazieră care acostează în Kotor, avem imaginea – mult mai însorită – a unui fiord ce poate fi comparat cu cele norvegiene. UNESCO a inclus Golful Kotor în Patrimoniul său, iar o vizită aici, mai ales că e relativ aproape de România, merită făcută oricând.

 

 

 

academiabarbatilor.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.