Jump to content

Timp rămas până în 2025

La mulți ani tuturor!

Top 10 cele mai frumoase locuri mai putin cunoscute din RO


AIM HoruS
 Share

Recommended Posts

Top 10 cele mai frumoase locuri mai puţin cunoscute din România

România este o ţară frumoasă, care ascunde în orice colţ locuri spectaculoase. Însă infrasctructura ce lasă de dorit, calitatea serviciilor turistice şi lipsa mediatizării, ne determină, adesea, să alegem destinaţii turistice din străinătate.

În ciuda acestor impedimente, este păcat să nu ne bucurăm sufletul şi privirea cu minunăţiile ascunse ale tarii noastre. Forme de relief unice în lume, cascade idilice, peşteri sălbatice, monumente, lăcaşe de cult sau palate regale mai puţin cunoscute, conferă ţării noastre o valoare turistică nebănuită, de care puţini suntem conştienţi. Tot ceea ce trebuie să facem este să cunoaştem aceste destinaţii autohtone cu potenţial turistic, ca mai apoi să le facem, la rândul nostru cunoscute şi să le apreciem la adevărata lor valoare.

Iată care sunt cele mai frumoase locuri mai puţin cunoscute, care pot transforma România într-o destinaţie perfectă de vacanţă.

 

 

1. Ochiul Beiului sau Grădina Edenului

Lacul Ochiul Beiului situat în Munţii Aninei, judeţul Caraş-Severin, se întinde pe o suprafaţă de doar 20 de metri şi are o adâncime de 6 metri. Lacul este o bijuterie naturală care impresionează prin culorile sale în tonuri de verde şi azuriu, fiind numit metaforic "călimara cu cerneală din mijlocul pădurii".

Lacul este situat în apropierea celor trei cascade ale râului Beuşniţa, cât şi de ruinele cetăţii medievale Ilidia, construind împreună un traseu turistic de neegalat în diversitate şi farmec.

Provenienţa acestui lac este carstică, iar forma lui este una de cuvă. Lacul este alimentat de un izvor care îl împiedică să îngheţe iarna şi are o culoare unică, ce impresionează de la prima vedere.

 

 

 2. Soveja, staţiunea cu cel mai ozonat aer din Europa

Deşi nu există un număr mare de turişti care vizitează aceste meleaguri, Vrancea este o destinaţie de vacanţă excelentă.

Soveja, una dintre perlele turismului vrâncean, aflată la 600 de metri altitudine era o staţiune balneară foarte populară în anii '80 atât printre turişti, cât şi printre sutele de sportivi care îşi făceau aici cantonamentele, profitând de aerul curat.

Călătorul este cucerit încă înainte de a ajunge la Soveja de peisajul de basm, de pădurile de conifere şi mesteceni argintii, care dau ţării cel mai curat aer. Comuna, străbătută de un superb râu şi mărginită de munţi, are parte şi de câteva obiective antropice, cum este biserica ctitorită de Matei Basarab în 1654.

 

 

3. Pădurea Letea, cea mai nordică pădure subtropicală din Europa

Incredibila pădure de la Letea este cea mai veche rezervaţie naturală din tara noastră. Cunoscută pentru frumuseţea ei sălbatica, neîntinată de civilizaţia modernă în expansiune, pădurea se întinde pe aproape 3000 de hectare de vegetaţie, cu tei, plopi, stejari brumării şi frasini şi este înconjurată de un stufăriş des ce o protejează, îngreunând accesul în pădure.

Situată în judeţul Tulcea, sub administraţia Comunei C.A. Rosetti, pădurea Letea este cea mai nordică pădure subtropicală din Europa, cu o vegetaţie specifică şi cu o floră şi faună neobişnuite pentru ţara noastră. Aici se găsesc peste zece specii de orhidee şi păsări precum vulturul codalb, prigoria, pupăza şi şoimuleţul de seară.

Pădurea Letea este populată de peste 2500 de cai sălbatici ce trăiesc nestingheriţi prin tufărişul des al pădurii şi oferă un spectacol de basm turistului cosmopolit, ce va găsi printre liane, prin solul nisipos şi printre maiestuoşii copaci un colţ de natură uitată, de o frumuseţe îmbătătoare.

 

 

4. Rezervaţia naturală Focul Viu

În Valea Milcovului, în satul Andreiaşul de Jos, se află o rezervaţie naturală unică în Europa: Focul Viu. Denumit aşa de localnici, datorită flăcărilor ce ies în permanenţă din pământ, fenomenul rar se datorează emanaţiilor de gaze, care, din cauza razelor soarelui, menţin flăcările aprinse. Deşi de o frumuseţe rară, Focul Viu este puţin cunoscut turiştilor din ţară şi din străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice.

 

 

5. Rozariul de la Mândruloc

Parcul Eutopia Gardens este cel mai mare rozariu din țară și din sud-estul Europei, găzduind peste 2.000 de soiuri de trandafiri din toate colţurile lumii, mulţi dintre ei premiaţi cu aur la diferite competiţii internaţionale.

Parcul se întinde pe 25 de hectare, din care trei hectare sunt plantate cu trandafiri, iar celelalte suprafeţe sunt pentru colecţiile de plante perene, arbori ornamentali şi zona cu livadă.

Rozariul este o oază de frumuseţe, aflată la 10 km de Arad, în apropierea localităţii Mândruloc care îți umple sufletul de emoție și de încântare și îți desfată simțurile. Parfumul trandafiriilor din parcul Eutopia Gardens te cucerește de la sute de metri distanță...

 

 

6. Templul Coral din Bucureşti

Templul Coral din Bucureşti este o replică a Sinagogii Tempelgasse din Viena, însă dat fiind faptul că aceasta a fost distrusă de nazişti în 1938, cea din ţara noastră a rămas singura care ar putea ilustra vizual frumuseţea originalului.

În Templul Coral, pe lângă tururile cu ghid care povestesc particularităţile religiei evreieşti şi poveşti din istoria evreilor în ţara noastră, se mai ţin şi servicii religioase, fiind una dintre cele mai frecventate sinagogi din România.

 

 

7. Morile de apă de la Rudăria

La poalele Munţilor Almajului din Banatul montan, în localitatea Rudăria, se află cel mai mare complex mulinologic din sudul Europei. Peisajul în care cele 22 de mori de apă se încadrează perfect îţi taie respiraţia, lasând impresia că din aceste locuri fantastice s-au inspirat majoritatea basmelor lui Petre Ispirescu, cu zmei şi Ilene Cosânzene.

 Morile au fost prima oară consemnate oficial în 1722, dar folosirea acestor sisteme primare de măcinare datează încă din secolele 2-3. Localnicii şi-au creat un program de folosire a morilor: fiecare moară este luată în îngrijire de 15-20 de familii, care o folosesc pe rând pentru a-şi măcina cerealele.

 

 

8. Canionul Şapte Scări

Canionul Şapte Scări este un defileu săpat în calcare, în partea vestică a Munţilor Piatra Mare, din judeţul Braşov. Canionul reprezintă nişte chei săpate în piatră, cu o lungime de la 160 de metri, la 984 de metri altitudine.

Denumirea Şapte Scări vine de la cele 7 cascade formate acolo datorită rupturilor de perete.
Cea mai înaltă dintre cascade are peste 35 de metri şi se varsă de-a lungul pereţilor de piatră înalţi de 50 de metri. Traseul turistic oferă o frumuseţe de neegalat, atât datorită formaţiunilor calcaroase, cât şi cascadelor şi vegetaţiei dese.

 

 

9. Detunatele din Munţii Apuseni

Munţii Metaliferi din Apuseni tăinuiesc existenţa a două măguri vulcanice, care desăvârsesc frumuseţea peisagistică a zonei. Este vorba despre "Detunatele",un conglomerat de coloane de bazalt unic în ţara noastră, care impresionează prin forma perfect rotunjită a coloanelor hexagonale ce le compun.

Datorită valorii geologice şi a aspectului lor unic care întruchipează două orgi naturale, Detunatele sunt astăzi incluse într-o rezervaţie naturală protejată pe o arie de aproximativ 30 de hectare. Formaţiunile stâncoase de o frumuseţe aparte au, pe lângă valoarea geomorfologică şi una legendară, care face ca povestea Detunatelor să semene cu un basm.

 

 

10. Castelul lui Dracula din Bucureşti

Castelul Vlad Ţepeş din Bucureşti este un castel medieval din apropierea Parcului Carol, din capitală. Castelul lui Dracula a fost ridicat în anul 1906 şi este o reproducere, la scară mai mică, a cetăţii Poenari, ridicată în secolul XIV de către Vlad Tepeş.

Pentru cei curioşi să îl viziteze, este foarte important de ştiut că acesta poate fi vizitat de două ori pe an, și anume de ziua Eroilor şi de ziua Armatei Române.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.