Jump to content

Preasfințitul Părinte Ignatie: Dacă ne-am asuma, ca popor, frica de Dumnezeu


South Silviu.
 Share

Recommended Posts

ignatie-frica-de-dumnezeu.jpg

 

Preasfințitul Părinte Ignatie a subliniat luni seară la Liturghia Darurilor înainte sfințite cât de importantă este frica de Dumnezeu prin care risipim răul atât în plan personal, cât și social.

 

Meditația rostită de ierarh în Catedrala din Huși a plecat de la cuvintele Regelui Solomon amintite la paremii, în cadrul slujbei:

„Frica de Dumnezeu este urgisirea răului. Mândria şi obrăznicia, calea răutăţii şi gura cea aprigă le urăsc Eu” (Pildele lui Solomon 8:13).

Episcopul Hușilor a îndemnat la aprofundarea textelor Sfintei Scripturi și a subliniat că în „Pildele lui Solomon”, găsim fiecare, în funcție de profesie sau de pregătire, sfaturi bune și prețioase pentru drumul spre Împărăția lui Dumnezeu, notează Episcopia Hușilor.

„Dacă ne-am asuma, ca popor, frica de Dumnezeu, atunci am putea să urgisim răul, adică să îl risipim. Frica de Dumnezeu este echivalentă cu risipirea răului, cu pulverizarea lui.

 

Așa este și în viața fiecăruia dintre noi. Dacă suntem pătrunși până în adâncul ființei noastre de frica de Dumnezeu, răul nu-și mai poate face loc, pentru că este anesteziat, distrus de acest antidot.

Preasfinția Sa a spus că frica de Dumnezeu trebuie înțeleasă ca o sfială de a nu greși: „Nu este vorba de o fobie”.

 

„Noi așa ne raportăm la cei pe care îi iubim foarte tare. Nu vrem să le greșim, vrem să îi odihnim prin gândurile și sentimentele noastre, suntem sfioși. Sfiala aceasta este frica de a nu le greși celor din jur, de a nu-i supăra”.

 

„La fel, dacă am fi pătrunși de această grijă să nu-L supărăm pe Dumnezeu, să nu-L mâhnim prin faptele noastre, putem să urgisim răul”, a adăugat ierarhul.

Gura aprigă

Totodată, Episcopul Ignatie a condamnat mândria, obrăznicia și răutatea despre care a spus că „merg mână în mână”, dar mai ales „gura aprigă”:

 

„De ce, dintre toate păcatele amintite acum, ni se spune despre gura aprigă că o urăște Dumnezeu? Pentru că prin gura aprigă poți otrăvi sufletul unui om. Cuvintele pot să fie atât de toxice încât să îl omori pe un om. Nu ne controlăm, nu suntem înțelepți să drămuim cuvintele pe care le rostim”.

Frica de moarte

La finalul predicii, Părintele Episcop a făcut referire la frica și panica din contextul actual al răspândirii noului virus.

Aceasta este tragedia, că ne este mult mai frică de moarte decât de Dumnezeu.

„Este o vreme a cernerii. Este esențial să rămânem neclintiți în credința noastră și să nu ne încovoiem în fața încercărilor reale care vin. Un om credincios nu se panichează, ci toate le lasă în mâna lui Dumnezeu”.

 

Ierarhul are credința că Sfânta Chiriachi a păzit până județul de noul virus și a îndemnat la rugăciune mai intensă la mucenița ale cărei moaște se află în Catedrala Episcopală.

 

„Nu lăsăm rugăciunea!”, a încheiat PS Ignatie.

 

 

 

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.