Jump to content

Curajul este singura virtute care nu poate fi simulată. Cum arată curajul pentru tine?


South Silviu.
 Share

Recommended Posts

 Curajul Este Singura Virtute Care Nu Poate Fi Simulată. Cum Arată Curajul Pentru Tine?

 

 De câteva luni, (re)simțim accentuat volatilitatea, incertitudinea, complexitatea și ambiguitatea mediului în care trăim. Este o perioadă care ne-a „așezat“ față în față cu temeri mai mici sau mai mari – iar despre unele dintre ele, poate, nici nu știam că există. Fuga din calea acestor temeri nu reprezintă, cred eu, acte de curaj. Curajul, pentru mine, nu înseamnă absența fricii.

 

Vorbeam în articolele anterioare despre alegerea de a apela la un psiholog și (sau) coach, despre acceptarea vulnerabilității, despre puterea vindecătoare a relațiilor sănătoase. Pentru toate acestea, zic eu, avem nevoie de curaj!

 

Și, fiindcă îmi place să aflu ce înseamnă curajul pentru oamenii frumoși pe care-i întâlnesc, vă propun mai jos o trecere în revistă a câtorva dintre răspunsurile primite de mine în ultimele luni.

 

Așadar: Cum definești curajul? Care este cel mai curajos lucru pe care îl putem face în viață?

 

  • „Să încerci lucruri noi mereu; să îți asumi riscuri; să te ții de promisiuni; să îți înfrunți propriii demoni, propriile umbre.“
  • „Pentru mine, curajul are semnificația explorării. Evaluezi corect riscurile, te pregătești cât de bine poți, apoi te avânți în necunoscut.“
  • „Curajul e un mușchi pe care trebuie să-l exersăm. Dacă nu-l deprindem de mici, va fi cu atât mai greu să-l dobândim la maturitate. Însă este vital și-ți întărești curajul făcând toate acele lucruri de care ți-e frică sau la care visezi în tăcere.“
  • „Curajul este exprimarea valorilor tale într-un context în care oamenii nu sunt aliniați cu ele, în special atunci când trăim într-o lume în care principiul «dacă nu ești de acord cu mine, ești împotriva mea» pare să prindă din ce în ce mai mult teren. Mai cred că e curaj când decizi «să nu mai dai bine» și să recunoști cine ești și ce te face fericit în viața asta.“
  • „Curaj este atunci când spui lucrurilor pe nume, deși știi că ești într-un pericol formal dacă o faci. Atunci când mergi înainte, indiferent de obstacolele de pe drum. Atunci când lupți pentru a-i apăra pe alții, indiferent de consecințe.“
  • „Curaj mi se pare că înseamnă să fii autentic azi, într-o lume copy-paste.“
  • „Curaj este atunci când îți asumi responsabilități pentru alți. Curaj înseamnă să încerci lucruri care, poate, te depășesc, să spui lucruri care se ascund, să încerci să schimbi ceva.“
  • „Să iubești – punct. Din nou!“

 

Îndrăznesc să vă provoc să (vă) răspundeți la câteva întrebări. Iată-le aici:

 

  1. Cum arată curajul pentru tine? Cum definești curajul?
  2. Când consideri sau simți că ai dat, ultima dată, dovadă de curaj?
  3. Ce crezi că te-a susținut, atunci, să acționezi curajos?
  4. Înainte de a face acea faptă sau acțiune curajoasă, ai simțit și frică?
  5. Alege o culoare pentru frică.
  6. Alege o culoare pentru curaj.
  7. Acum combină cele două culori. Ce nuanță îți apare?
  8. Pe o scală de la 1 la 10, cât de curajos (curajoasă) te simți acum?
  9. Ce crezi că ai putea face, de la acest nivel al curajului?
  10. Când consideri că ar fi un moment potrivit pentru a face în mod real ceea ce ți-ai propus?

 

Nassim Taleb spunea, în excelenta-i carte Când pielea ta e în joc: „Curajul este singura virtute care nu poate fi simulată.“ La ce bun s-o simulezi? Să fii autentic înseamnă să fii curajos – și viceversa. Dar, despre autenticitate, cu altă ocazie!

 

 

 

 

Sursa

Edited by South Silviu.
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.