Jump to content

GPU AMD și NVIDIA Silicon Performanța, eficiența și progresul costurilor din ultimii 10 ani vizualizate


Recommended Posts

Nvidia-And-AMD-Holiday-2016-Graphics-Car

 

10 ani de progrese GPU Silicon de la AMD și NVIDIA au fost vizualizate într-o serie de diagrame realizate de utilizatorul Reddit, Vito_ponfe_Andariel . Graficele arată toate progresele care au fost realizate de cei doi principali producători de GPU din industrie începând și fiecare generație de GPU arată atât puterea, cât și punctele sale slabe.

 

AMD și NVIDIA GPU Silicon Progress din ultimii 10 ani vizualizat

 

Datele au fost colectate din baza de date GPU Techpowerup și părțile de top au fost folosite pentru a măsura performanța, eficiența și avansurile de costuri la care s-au văzut mai multe generații. Graficele încep cu AMD Radeon HD 5000 bazat pe VLIW5 și plăcile grafice din seria GeForce GTX 400, bazate pe Fermi.

 

amd-and-nvidia-gpus-performance-_1

 

 

AMD Radeon HD 5000 vs NVIDIA GeForce GTX 400 Series

 

Deci, începând cu primele GPU-uri în comparație, seria Radeon HD 5000 bazată pe Terascale 2 (VLIW5) și seria GeForce GTX 400 bazată pe Fermi. Ambele familii de GPU au fost similare în ceea ce privește performanța și prețul, dar Fermi a consumat mai multă energie și, prin urmare, eficiența energetică nu era la egalitate cu gama de GPU AMD de la acea vreme. GPU-urile Radeon au oferit, de asemenea, performanțe mai mari ale tranzistorilor.

 

 

NVIDIA-Fermi-GeForce-GPUs.jpg

 

Problema principală cu Fermi a fost că cipurile de nivel superior erau potrivite pentru sarcini de lucru HPC pe scară largă și, ca atare, prezentau unități hardware inutile care au dus la un design fierbinte și înfocat. Acest lucru a fost corectat odată cu lansarea mai multor opțiuni de masă și următoarea linie din familia GeForce.

 

AMD Radeon HD 6000 vs NVIDIA GeForce GTX 500 Series

Mai departe, avem ultima iterație a arhitecturii Terascale și VLIW în ansamblu de la AMD, seria Radeon HD 6000 față de a doua încarnare a lui Fermi, seria GeForce GTX 500. Ambele familii GPU au văzut un câștig mic în performanță, deoarece au fost considerate pe scară largă ca versiuni optimizate a ceea ce le-a venit înainte, dar NVIDIA a luat unele decizii înțelepte în optimizarea arhitecturii GPU Fermi rupte pentru jocuri și a ajuns să livreze un produs ceva mai bun în general.

 

Radeon-HD-6970.jpg

 

AMD a redus costurile seriei sale Radeon HD 6000, care erau pe scară largă accesibile pentru masă, dar această generație a fost considerată mai ales ca o lansare intermediară înainte ca următoarea generație să sosească de la ambele părți.

 

AMD Radeon HD 7000 vs NVIDIA GeForce GTX 600 Series

 

Cardurile GCN și Kepler s-au bazat pe o arhitectură de 28nm și au fost accelerate în următoarea generație. AMD și-a lansat primul Radeon HD 7970, care a fost bine primit cu performanțe și prețuri excelente, în timp ce același lucru s-a întâmplat cu NVIDIA, care a adus o gamă de noi caracteristici și a oferit o creștere imensă a eficienței față de arhitectura GCN.

 

geforce-gtx-680_large_verge_medium_lands

 

Arhitectura Kepler ar putea fi văzută ca începutul călătoriei de eficiență a NVIDIA, care avea să se realizeze în generațiile următoare.

 

AMD Radeon R200 vs NVIDIA GeForce GTX 700 Series

 

Un an mai târziu, NVIDIA și-a dezvăluit placa grafică GeForce GTX 780 Ti ca răspuns la seria AMD R9 200, care era destinată segmentului entuziast. Cardurile AMD Hawaii au fost atât un pas înainte, cât și un pas înapoi, oferind creșteri imense de performanță pentru a se potrivi cu cardurile Titan ale NVIDIA, dar au sacrificat, de asemenea, eficiența generală.

 

AMD-Radeon-R9-290X-1030x686.jpg

 

 

Ca rezultat, AMD Radeon R9 290X a fost fierbinte, dar a fost un concurent puternic pentru GeForce GTX 780 și Titan de la NVIDIA, dar a scăpat de GTX 780 Ti. Acestea fiind spuse, ambele carduri aveau prețuri similare și, în timp ce performanța era aproape, NVIDIA oferea din nou o eficiență mai mare.

 

AMD Radeon R300 vs NVIDIA GeForce GTX 900 Series

 

Seria NVIDIA GeForce GTX 900 bazată pe arhitectura Maxwell a fost cea mai mare creștere în ceea ce privește performanța și eficiența pe care echipa verde le-a oferit până acum. Linia Maxwell a împins într-adevăr energia care a venit de la NVIDIA, dar a fost totuși doar un teaser pentru ceea ce urma să vină.

 

NVIDIA-GeForce-GTX-980-Ti-1030x687.jpg

 

AMD nu a învățat din gama lor din Hawaii și s-a mutat pentru a oferi un cip Fiji chiar mai înfocat, care nu numai că era limitat din punct de vedere al memoriei, dar avea și un preț similar cu GTX 980 Ti, oferind în același timp performanțe mai mici decât asta. AMD a devenit primul furnizor care a oferit memorie HBM pe cipurile sale de consum, dar acesta a fost singurul lucru bun al cardului, în afară de variația de răcire a lichidului. Lansat GTX 980 Ti, mai întâi, a dat o lovitură masivă pentru AMD pe piața high-end și lucrurile au început să pară sumbre pentru arhitectura de nouă generație a AMD.

 

AMD Radeon RX Vega vs NVIDIA GeForce GTX 10 Series

 

Toată lumea avea speranțe uriașe pentru arhitectura AMD Radeon RX Vega, care a fost proiectată de noul șef al RTG, Raja Koduri. Dar și NVIDIA nu tăcea. Compania și-a lansat primele 10 cărți din seria cu luni înainte de gama Vega a AMD, care a împins și mai mult graficul de eficiență și performanță.

 

 

Ultimate-NVIDIA-GeForce-GTX-1080-Ti-1030

 

 

Dar GTX 1080 Ti a zdrobit cu adevărat eforturile GPU de ultimă generație ale AMD pentru următorii câțiva ani. GeForce GTX 1080 Ti nu numai că a oferit un preț uimitor, dar performanța sa a fost cel mai mare salt înainte pentru orice placă grafică Ti. Unul care rămâne de neegalat până în prezent. Vega 64 a reușit să ofere performanțe apropiate de GTX 1080, dar a fost cald, puternic și a consumat mult mai multă energie decât ceea ce promisese AMD.

 

AMD Radeon RX 5000 vs NVIDIA GeForce RTX 20 Series

 

Intră în era David Wang, noul șef al RTG avea planuri diferite și mai constructive pentru echipa roșie. Concentrați-vă atât pe eficiență, cât și pe performanță. Obiectivul AMD s-a schimbat de la a oferi cea mai bună valoare la cea mai bună din toate categoriile. Acest lucru a fost văzut în prima iterație a arhitecturii Navi cu Radeon RX 5700 XT, care a reușit să ofere performanțe excelente la un preț atractiv.

 

AMD-Radeon-RX-5700-XT-scaled.jpg

 

 

NVIDIA, pe de altă parte, știind că aveau conducerea în categoria de performanță, a continuat să își extindă setul de caracteristici cu tehnologiile DLSS și raytracing. Generația Turing a înregistrat câștiguri marginale față de ultima generație, dar prețurile au înregistrat o creștere uriașă datorită costurilor crescute ale plachetelor și adăugării de module de memorie GDDR6 premium.

 

AMD Radeon RX 6000 vs NVIDIA GeForce RTX 30 Series

 

Ajungem în cele din urmă la generația actuală în care NVIDIA a încercat din răsputeri să atingă noi înălțimi de performanță cu arhitectura sa Ampere, dar AMD le-a suflat cu adevărat oferind o linie de GPU care abordează NVIDIA peste tot, chiar și amiralul RTX 3090. RTX 3080 și RX 6800 XT au prețuri apropiate și, în timp ce primele oferă un set excelent de caracteristici și performanțe superioare de trasare a razelor, AMD Radeon RX 6800 XT conduce în eficiență și chiar reușește să vină cu propriul set de caracteristici, cum ar fi FSR, care a fost dezvăluit recent. Ambele plăci grafice sunt grozave în propriile lor drepturi, însă AMD s-a întrecut cu adevărat cu cea de-a doua iterație Navi, iar lucrurile arată excelent cu familia RDNA 3 de generația următoare din ceea ce am auzit în zvonuri.

 

AMD dezlănțuie placa grafică Radeon RX 6900 XT lichidă, cea mai rapidă Navi mare de până acum

 

Desigur, aceasta este doar o mică analiză a tuturor generațiilor de procesoare AMD și NVIDIA care au venit în ultimii 10 ani și așteptăm cu nerăbdare ce inovații și actualizări arhitecturale ne-au condus în următorii 10 ani.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.