Jump to content

Nu toți cei care intră în concediu medical vor fi monitorizați de medici pentru a vedea evoluția bolii


.Aku
 Share

Recommended Posts

Planul de evoluție a bolii ce va trebui întocmit de medici pentru a vedea dacă angajatul are nevoie de mai multe zile de concediu medical nu va fi obligatoriu în toate cazurile de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă. De pildă, pentru COVID-19 nu va fi necesar.

 

OUG nr. 74/2021 introduce, de la 1 august, monitorizarea de către medici a persoanelor aflate în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite). Ca să pună în aplicare modificarea, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a pus în dezbatere săptămâna trecută un proiect de ordin care stabilește cum anume se face această monitorizare.

 

În câteva cuvinte, medicii vor face o evaluare inițială și apoi vor urmări evoluția bolii, însă planul de evoluție a bolii nu va fi întocmit pentru toate categoriile de pacienți în concediu medical. În proiectul de ordin CNAS găsim trei mari excepții:

Prin excepție de la prevederile alin. (1), în cazul eliberării certificatelor de concediu medical pentru unele boli speciale prevăzute la art. 13 alin. (3), pentru urgenţele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A, pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării prevăzută la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 136/2020, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, medicii de familie şi medicii de specialitate din ambulatoriu  nu au obligația întocmirii unui plan de urmărire a evoluţiei bolii”.

 

Dacă ne uităm pe lista bolilor infectocontagioase din grupa A vom regăsi, de exemplu, COVID-19, infecţia HIV, tuberculoza, poliomielita, febra galbenă și malaria. 

În fapt, evoluția bolii va fi urmărită îndeaproape tocmai pentru a vedea dacă se impune sau nu prelungirea concediului medical. Bine de știut că, potrivit noilor prevederi, de la 1 august, cei care își iau concediu medical doar la unul dintre angajatorii pentru care lucrează și la ceilalți, nu, vor risca amenzi între 1.000 și 2.000 de lei. 

Atenție! Proiectul de ordin nu se aplică acum. Acesta trebuie să primească atât semnătura ministrului muncii, cât și pe cea a președintelui CNAS și să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a putea intra în vigoare.

 

Sursa: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.