Jump to content

Cum ne adaptam schimbarilor ?


BTD Capone
 Share

Recommended Posts

1665_004_schimbari.jpg

 

Sunt demult apuse vremurile in care viata era liniara si mai nimic nu ne scotea din rutina. Acum totul se schimba infiorator de repede, abia daca apuci sa te obisnuiesti cu o anumita situatie si deja este depasita, trebuie sa te adaptezi la una noua. Pentru unele dintr noi adaptarea vine foarte usor, fara nici un fel de efort suplimentar, pentru altele insa, este nevoie de timp pentru a face fata schimbarilor, mai ales daca acestea au un ritm alert.

Schimbarile sunt un "rau" necesar. Indiferent cat de greu ne este sa ne adaptam lor, schimbarile sunt necesare in viata noastra. Cu cat le acceptam mai usor si le facem o parte integranta a vietii noastre, cu atat va fi mai usor sa trecem peste ele. In fiecare dintre noi exista un instinct natural de a ne opune oricarui tip de schimbare pana cand nu stim exact cat de mult vom fi afectati de ea. Daca schimbarea ne afecteaza viata intr-un mod pozitiv, o vom accepta, bineinteles, mult mai usor.

Atunci cand iti este greu sa accepti o schimbare, gandeste-te ca desi acum te afecteaza negativ, beneficiile ei pe termen lung pot fi unele pozitive. De exemplu, atunci cand treci de la un job part time la unul full time, ai tendinta sa refuzi schimbarea, te gansesti ca veio munci de doua ori mai mult dar vei avea de doua ori mai putin timp pentru tine. Cu timpul insa, vei realizare care sunt beneficiile unui job full time: esti mult mai bine platita, ai sanse mai mari de promovare, poti obtine mai usor un credit de la banca etc. O atitudine pozitiva te va ajuta sa treci mai bine peste orice fel de schimbare si sa fii increzatoare in ceea ce priveste viitorul.

Adaptarea, un proces continuu. Mecanismele de coping cu care suntem dotati fiecare dintre noi pentru a face fata schimbarilor nu trebuie sa ia nici un moment de time-out. Fiecare schimbare, oricat de mica, este urmata de o alta, la care trebuie sa ne adaptam. Faptul ca ai un al program la job iti va schimba probabil si o parte din colegi, probabil vei avea si un alt birou, va trebui sa schimbi mijlocul de transport cu care mergi la lucru etc. E in natura umana sa tindem spre rutina si obisnuinta.

Schimbarea vine sa ne rastoarne starea noastra naturala si sa ne puna intr-o situatie absolut noua. De aceea, in masura in care este posibil, faceti schimbarile incet, pe o perioada mai lunga de timp, astfel incat sa va dati timp fizic si psihic pentru a va adapta. De exemplu, daca stii ca noul program de l ajob iti cere sa fii acolo cu o ora mai devreme decat de obicei, pregateste-te cu o saptamana inainte, trezindu-te in prima dimineata cu 10 minute mai repede, in a doua cu 20 de minute mai repede si tot asa.

Gandeste in perspectiva. Trebuie sa intelegi ca o schimbare poate fi anuntata cu mult timp inainte sau poate aparea brusc, asa ca trebuie sa fii tot timpul pregatita. Cum faci asta? Gandind in perspectiva! Analizeaza-ti personalitatea si gaseste acele metode pe care le poti folosi pentru a face fata unei situatii noi. Daca stii ca te adaptezi greu, cauta-ti in grupul de suport, familia sau prietenii, o persoana apropiata careia sa ii poti relatat trairile tale legate de schimbare, temerile si trairile. Daca dimpotriva, ai o fire asertiva, profita de capacitatile atle pentru a face tranzitia mai usoara si pentru celelalte persoane implicate.

De cele mai multe ori, discutiile cu prietenii sunt suficiente pentru a-ti da increderea de care ai nevoie pentru a te adapta schimarii. Cand insa simti ca nu faci fata, ca sirul de schimbari este prea lung si pare sa nu se termine niciodata, poate e momentul sa apaelezi la ajutor specializat. Un psiholog te poate ajuta nu doar sa treci peste o anumita schimbarea prea brusca din viata ta, ci si sa iti dezvolti mecanisme de coping pe care sa le folosesti pe viitor atunci cand schimbarile subite din viata ta te coplesesc.

 

 

Sursa:

Ifeel

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.