Jump to content

Rochard

Greet
 Share

Recommended Posts

Rochard

Nu auzisem niciodata de acest titlu, Rochard era complet nou pentru mine, dar mi s-a spus ca e destul de bun, asa ca, de ce nu? Daca tot am avut privilegiul sa incerc acest joc, m-am gandit sa si impartasesc o parte din parerile pe care mi le-am facut, asa ca in urmatoarele randuri avem un review la Rochard, un joc lansat initial ca titlu de PS3, care numai ce si-a facut debutul pe PC.

O luam cu inceputul, inca din primele momente din care am fost aruncat in povestea jocului am crezut ca iar dau de un plot plictisitor, cu niste personaje ciudate care o sa-mi manance nervii din cauza felului in care se vor comporta, insa dupa 15 minute de jucat, voiam sa aflu din ce in ce mai multe.

Normal obisnuiesc sa fac o pauza la o ora de joc ca sa-mi reamintesc povestea si sa leg anumite elemente, insa am uitat de mine si continuam sa joc fara intrerupere, lucru care mi se intampla destul de des. Pot spune ca aparentele insala, am realizat acest lucru abia dupa ce m-am uitat la ceas si m-am oprit putin din jucat. Personajele nu erau deloc anormale cum le vazusem eu in trailer si in putinele screenshot-uri peste care imi trecusem ochii, acestea interactionau natural si aveau un caracter psihic destul de bine definitivat, desi nu era suficient, deoarece acestia se gasesc sa fie insensibili in unele momente mai importante, m-am multumit cu atat.

Protagonistul este de aceasta data un miner, numit John Rochard, care impreuna cu echipa sa obisnuiau sa gaseasca zacamintele de pe asteroizi destul de des, insa nu si de aceasta data, cand treaba nu mai prea merge bine si seful lor il contacteaza pe Rochard spunandu-i cum stau lucrurile si amenintandu-l cu concedierea. Daca ar fi sa mai continui v-as strica mica placere de a vedea ce se intampla cu ei pe parcurs, de aceea as vrea sa trec la alt subiect, insa inainte vreau sa va avertizez in legatura cu achievement-urile, pentru ca ultimul contine un spoiler destul de iritant, am aflat si eu dupa ce am terminat jocul asa ca nu m-a afectat, dar aveti grija in cazul in care nu vreti sa stiti direct finalul, luati-l ca pe un sfat, mai ales cei care sunteti intuitivi.

Gameplay-ul. Daca ar fi sa ma iau dupa vorbele altora, cam asa este, in esenta seamana cu Dead Space si Portal + Gravity Gun-ul din Half Life 2, dar gasesc aceasta combinatie destul de buna si foarte bine implementata. Probabil v-ati prins ca aici este vorba despre un puzzle platformer 2.5D, insa faptul ca toata munca facuta de dezvoltatori a fost realizata pe un motor numit Unity, ma face sa ma bucur nespus. Cei familiarizati cu jocurile Indie trebuie sa fi auzit de el, este utilizat de foarte multe persoane pentru ca este accesibil si usor de folosit. Stiu, exista si alte jocuri care se folosesc mai bine de el, dar mi-a placut felul in care a fost abordat Rochard, pentru ca se vedea munca depusa si motorul fizic facut aproape ca la carte. Cutiile zboara absolut normal, felul in care personajul sare este oarecum in regula, iar inamicii nu trag haotic asteptand ca gloantele sa te atinga odata si odata cand te vei misca.

review-rochard-4.jpg

review-rochard-1.jpg

Am facut referinta mai devreme la gravity gun-ul din Half Life 2 pentru ca arma lui Rochard practic cam asta este. E o arma care nu face altceva decat sa atraga si sa respinga anumite obiecte, insa are un si un plus, aceasta ii permite sa controleze gravitatia, fara sa fie limitat la un anumit timp sau la o anumita doza de energie. Folosindu-se de arma acesta trebuie sa rezolve tot felul de puzzle-uri pentru a in anumite locuri din nava. Ca tot am ajuns la puzzle-uri, acestea sunt realizate foarte bine, in asa fel incat si un copil mai mic daca si-ar pune putin mintea l-a contributie le-ar putea duce la bun sfarsit. Mi-au placut, echipa a facut o treaba grozava, fie ca mi-am adus aminte de Portal, fie ca de Narbacular Drop, parca Rochard era diferit. Jocul imi dovedea mereu ca nu este o copie ieftina dupa jocurile care au succes major mai nou si ca isi merita un loc de Puzzle Platformer in adevaratul sens al cuvantului.

Grafica nu pot spune ca m-a dat pe spate, dar am trecut cu vederea. Era clasica intr-un fel motorului Unity, arata foarte bine pe un joc de genul acesta. Culorile nu sunt exagerate, obiectele sunt conturate aproape perfect, rareori nu arata bine. Pentru motorul folosit pot spune ca e in regula, dar sunt jocuri care arata ca se poate mai bine. Faptul ca jocul este bine optimizat aduce un + destul de consistent. Intr-un fel grafica va poate duce cu gandul la Team Fortress 2. Nu este un joc hardcore, practic grafica nu are cine stie ce efecte, asa ca nu va asteptati sa va impresioneze peste masura. Este un joc downloadabil, iar grafica lui este de admirat pentru acest gen, insa parca ii lipseste ceva. Inamicii sunt in ton cu jocul, dar nu sunt variati aproape deloc.

Sunetul este o componenta la care jocul se descurca extraordinar de bine. Pe langa faptul ca personajul principal are viata datorita lui Jon St. John, exact, vocea lui Duke Nukem este prezenta si in acest joc si pot spune ca este destul de schimbata. Sunetele de decor sunt si ele bine realizate, chiar placute, iar soundtrack-ul nu pot spune ca mi-a atras atentia. Nu am ce mai spun la acest capitol deoarece toate aspectele negative sunt mascate de vocea lui Rochard.

Ca impresie de final, mi-a placut Rochard. Nu a fost un titlu care sa ma impresioneze, dar are elementele sale de puzzle placute. Jocul este disponibil la 10$, este un pret bun, zic eu. Pentru toata munca depusa de developeri este ideal. Este un joc indie, desi nu se ridica la performantele lui Limbo, isi merita un loc printre cele mai bune jocuri indie din acest an.

Sursa: Gameup.ro

Cam plictisitor jocul...

Argumenteaza de ce crezi tu ca e plictisitor jocul ? :) Vreau sa stiu si eu parerea ta. Daca nu vrei Warn UP, argumenteaza de ce crezi ca e plictisitor.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.