Sănătatea este în general săracă după standardele europene, precum şi accesul este limitat în multe zone rurale. În anul 2001 cheltuielile de sănătate au fost egale cu 6-5 la sută din produsul intern brut. În 2005 erau 1.9 medici şi 7.4 paturi de spital la 1000 de persoane. Sistemul este finanţat de Comisia Nationala a Fondului de asigurări sociale de sănătate, la care angajatorii şi angajaţii fac contribuţii obligatorii. Asigurările privare de sănătate se dezvoltă încet. Pentru că finanţarea publică a scăzut, aproximativ 36 la sută din populaţie face cheltuieşte pentru asistenţă medicală din buzunar . Frecvent este plătită mită pentru a obţine un mai bun tratament, "bacşişul" pentru asistenta care se ocupă de schimbarea lenjeriei sau de medicaţie este ne-oficială şi obligatorie.
Cele mai frecvente cauze de deces sunt bolile cardiovasculare şi cancerul. Bolilor transmisibile, cum ar fi tuberculoza, sifilis, hepatită virală sunt mai frecvente decât în restul Europei. Incidenţa virusului "sindromul imunodeficienţei dobândite" (HIV / SIDA) este de mai puţin de 0.1 la sută. Cu toate acestea, ratele ridicate de boali venerice, lipsa de educaţie despre prevenirea HIV şi creşterea consumului de droguri intravenoase sunt factori care ar putea duce la creşterea ratei substanţial în viitor[necesită citare]. Numărul de cazuri de SIDA de pediatrie este unul dintre cele mai mari din Europa, din cauza transfuziilor nesigure de sânge şi de inocularea procedurile pentru copii în spitale si clinici in ultimii ani din timpul epocii comuniste. În 2006, un procent estimat de 7200 de români sub 20 ani au fost infectaţi în acest mod
INFRASTRUCTURA DE SANATATE IN ROMANIA
In România lucrează 50.000 de medici, potrivit unor estimări din octombrie 2009, iar salariul unui medic rezident variază între 170 şi 340 de euro pe lună în sistemul medical de stat.
În august 2010, în România existau 425 de spitale. Din acestea, 16 spitale aparţin CFR.
În prezent doar 4,1 milioane de români plătesc contribuţia la sănătate, în timp ce 11,6 milioane sunt scutiţi, din diferite motive, de la această plată. În total există 16,7 milioane de oameni care beneficiază de servicii de sănătate. Contribuţia la sănătate a angajatorului şi a angajatului este în prezent de 10,7%.
În mai 2010, Guvernul avea în plan să închidă 150-200 de spitale din cele aproximativ 450 existente în întreaga ţară, iar personalul din unităţile medicale va fi redistribuit, în funcţie de nevoi, decizia fiind luată în urma discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional. De asemenea, spitalele vor fi clasificate în patru categorii, cele pentru boli cronice, pentru boli acute, de îngrijiri sociale şi de îngrijiri pentru persoanele vârstnice. În documentul aprobat însă ulterior de Guvern nu se mai regăseşte măsura desfiinţării spitalelor, ci este menţinută doar obligaţia de a reduce numărul de paturi în spitale cu 9.200.
În mai 2010, spitalele din România aveau acumulate datorii de peste 100 de milioane de euro către furnizorii de medicamente