Jump to content

Hepatita - cinci virusuri sunt vinovate de aparitia hepatitelor


Krysty
 Share

Recommended Posts

Ce este hepatita?

 

 

Hepatita reprezintă o inflamație a ficatului. Hepatita este cea mai frecventă dintre toate bolile contagioase grave. Cel mai des întâlnite sunt hepatitele de tip A, B, C și mai rar D și E. Alte tipuri de hepatită sunt determinate de abuzul de alcool, utilizarea de droguri sau de medicamente, precum și de ingestia de toxine din mediul înconjurător.

 

Hepatita este gravă, deoarece afectează numeroasele funcţii ale ficatului, cum ar fi producerea bilei (care contribuie la digestie), reglarea compoziţiei chimice a sângelui sau eliminarea substanţelor potenţial nocive din fluxul sangvin.

 

Cele cinci virusuri care provoacă hepatita se pot transmite în diferite moduri.

În general, faza acută a bolii durează între două şi trei săptămâni; vindecarea completă necesită circa nouă săptămâni. Deşi majoritatea pacienţilor se vindecă cu imunitate pentru întreaga viaţă, un număr mic de victime ale hepatitei (sub 1%) mor în faza acută. Alţii pot face hepatită cronică, boală în care ficatul rămâne inflamat timp de şase luni sau mai mult. Această afecţiune poate determina ciroza şi chiar moartea.

 

 

 

Simptome ale hepatitei

 

Multe cazuri de hepatită rămân nediagnosticate, deoarece hepatita seamănă la debut cu gripa și evoluează fără o simptomatologie specifică. Totuși, semnele care indica că puteți suferi de hepatită sunt: pierderea poftei de mâncare, oboseala, durerile musculare sau articulare, greață și vărsături, durerile abdominale.

Dintre simptomele mai rare fac parte: aparițiaurinei închise la culoare, scaunele de culoare deschisă,icterul, stare mentală alterată, stupoare sau comă.

 

 

 

 

Cauzele care produc hepatita

 

În cazul hepatitei virale, severitatea şi durata bolii sunt determinate în mare parte de virusul care a provocat-o.

 

Hepatita A, contractată cel mai frecvent oral, prin contaminarea cu fecale a alimentelor sau apei, este considerată cea mai puţin periculoasă formă a bolii, deoarece nu duce la inflamaţie

cronică a ficatului. Virusul hepatitei A se transmite, de obicei, prin manipularea improprie a

alimentelor, prin contact cu persoane din casă, prin jucăriile comune la grădiniţele de zi şi prin consumul de crustacee crude provenind din ape poluate.

 

Hepatita B apare ca urmarea a infectării cu cel mai răspândit virus hepatitic.

Virusul poate fi transmis de la mamă la copil, la naştere sau între adulți și copii, putând infecta familii întregi. Hepatita B se poate transmite şi prin contact sexual, transfuzii de sânge şi folosirea în comun a acelor de către utilizatorii de droguri intravenoase. Majoritatea pacienţilor cu hepatită B se vindecă complet, dar un mic procent dintre ei pot dezvolta hepatită cronică, ciroză hepatică sau cancer hepatic.

 

Hepatita C se transmite, de obicei, prin contact cu sânge sau ace contaminate. Hepatita C poate evolua fără nici un fel de simptome. 20-30% din purtătorii cronici fac ciroză în următorii 10 ani. Hepatita C se poate transmite prin transfuzii de sânge.

 

Hepatita D apare doar la persoanele cu hepatită B, având tendinţa să mărească gravitatea acesteia. Ea se poate transmite de la mamă la copil şi prin contact sexual. Cel mai rar dintre cele cinci virusuri hepatitice, virusul hepatitei D este şi cel mai periculos, deoarece implică două forme ale bolii evoluând concomitent.

 

Hepatita E apare mai ales în Asia, Mexic şi Africa.

Hepatita alcoolică, toxică şi medicamentoasă poate produce simptome şi inflamaţie a ficatului similare celor rezultând din hepatitele virale. comă.

 

 

 

 

Diagnosticul hepatitei

 

Când simptomele pacientului sugerează o hepatită, diagnosticul se face pe baza analizelor de sânge.

Medicul poate, de asemenea, să solicite o biopsie de ficat (o probă de ţesut), pentru a determina extensia deteriorărilor la nivelul ficatului. Biopsia se face, de obicei, prin introducerea unui ac în ficat şi extragerea unui fragment de ţesut, care este trimis pentru analiză unui laborator.

 

 

 

Măsuri de protecție în hepatite

 

Pentru evitarea hepatitei un rol esențial îl joacă o bună igienă personală. O măsură de prevenție este vaccinarea, în cazul hepatitei de tip B. Obiceiurile personale igienice vor contribui la reducerea răspândirii hepatitei A şi hepatitei E. În zonele în care există riscul de îmbolnăvire, se recomandă fierberea apei, pregătirea (coacere) corectă a alimentelor și curățarea de coajă a fructelor.

 

Persoanele care lucrează în serviciile de sănătate implicate în tratamentul pacienţilor cu hepatită B, C sau E trebuie să îşi spele mâinile, aşternuturile şi hainele cu săpun și apă fierbinte, mai ales în primele două săptâmâni ale bolii, când pacientul este mai contagios.

 

Persoanelor care plănuiesc să călătorească în ţări în care hepatita este frecventă li se recomandă vaccinarea sau injecţiile cu imunoglobuline. nainte de plecare.

 

 

 

 

Edited by Krysty xD
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.