nWo PaRcheTZeL Posted January 24, 2013 Share Posted January 24, 2013 În contextul Vechiului Testament: Cele zece porunci sunt prezente de trei ori în Vechiul Testament, fiind dictate conform Bibliei de către Dumnezeu lui Moise. Diferențele între două dintre versiuni sunt minore, dar există. O a treia versiune prezintă diferențe majore față de celelalte două. Influențe. Alte seturi de reguli similare Istoricii apreciază că aspectele de morală civică conținute de Cele zece porunci iudaice au fost preluate de evrei în perioada dinaintea Exodului de la mai veche religie, anume aceea a Egiptului. Astfel, „Papirusul lui Ani" redă în capitolul 125 o serie de condiții pe care cel mort trebuie să le îndeplinească pentru a putea accede la Lumea cealaltă, condiții cu valoare morală similară. Însă cerințele morale exprimate în Decalog apar în codurile de conduită ale multor alte religii, actuale sau dispărute. De exemplu, budismul, prin „Cele cinci precepte" (există însă și variante cuprinzând opt sau zece asemenea „Precepte") impune un cod minimal de comportament în colectivitate foarte apropiat de cel al Decalogului. Aceste aspecte morale universal valabile corespund, de altfel, prevederilor celor mai multe legislații civice. În legislațiile democrațiilor liberale nu se aplică primele patru porunci, cetățenii fiind liberi să creadă și să discute ce vor. Rolurile sociale ale femeilor Biblistul Michael Coogan a observat că în conformitate cu textul celor zece porunci, soțiile sunt proprietatea bărbatului lor, căsătoria înseamnă transfer de proprietate (de la tată la soț), iar femeile sunt mai puțin prețioase decât proprietățile imobiliare, fiind menționate în urma lor. Adulterul este încălcarea dreptului de proprietate al unui bărbat. Cartea lui Coogan a fost criticată de Prof. Phyllis Trible, de la Wake Forest University School of Divinity din Carolina de Nord, pentru a nu observa că patriarhatul nu a fost decretat ci doar descris de Dumnezeu, patriarhatul fiind specific oamenilor de după căderea în păcat. Ea admite că în această privință apostolul Pavel făcea aceeași greșeală ca și Coogan. Cele zece porunci se adresau numai bărbaților evrei. (Deși în Noul Testament toți oamenii care cred că Iisus este Dumnezeu sunt numiți noii evrei) 1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine. 2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor. 3. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert. 4. Adu-ti aminte de ziua Domnului si o cinsteste. 5. Cinsteste pa tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant. 6. Sa nu ucizi. 7. Sa nu fii desfranat. 8. Sa nu furi. 9. Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau. 10. Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau. [ articol preluat de pe http://ro.wikipedia.org/ ] Trebuie să ținem cont de aceste legi ? Să ne temem de moralitățile lor spirituale ? Vă invit să comentați în limita bunului simț. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nWo iQ Posted January 26, 2013 Share Posted January 26, 2013 Sunt de parere ca un om bun, cu sufletul curat ar trebui sa respecte aceste porunci chiar si in lipsa credintei sale intr-un Dumnezeu, adica fara credinta intr-o dogma religioasa! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bElzek Posted January 26, 2013 Share Posted January 26, 2013 Cum a spus si HighIq, nu e neaparat sa apartii unei religii, sau sa crezi in vre-un zeu.. Regulile astea sunt necesare vietii. Si pentru cei atei, in afara de regulile 1 si 3, asta trebuia precizat ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krysty Posted January 26, 2013 Share Posted January 26, 2013 Sunt de parere ca un om bun, cu sufletul curat ar trebui sa respecte aceste porunci chiar si in lipsa credintei sale intr-un Dumnezeu, adica fara credinta intr-o dogma religioasa! Cum a spus si HighIq, nu e neaparat sa apartii unei religii, sau sa crezi in vre-un zeu.. Regulile astea sunt necesare vietii. Si pentru cei atei, in afara de regulile 1 si 3, asta trebuia precizat ! Cat puteti sa ganditi...daca nu cred in Dumnezeu de ce ar respecta ce a zis El? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nWo iQ Posted January 26, 2013 Share Posted January 26, 2013 Cat puteti sa ganditi...daca nu cred in Dumnezeu de ce ar respecta ce a zis El? Ma abtin cu greu sa nu te jignesc, si asta imi ia toata concentrarea... Citeste cele 10 porunci te rog, de un milion de ori daca e nevoie... Sunt rele poruncile? Voresc despre ura? despre a iti ucide aproapele? Vorbesc despre bunatate, despre intrajutorare. Nu trebuie sa crezi in Dumnezeu ca sa nu furi si sa nu ucizi. Dar ma rog, tie trebuie sa-ti fie greu ca nu ai habar despre ce vorbim, si nu incerca sa ma ameninti cu warn sau ceva ca am dreptate. Inainte sa te bagi in astfel de discutii te rog frumos citeste ceva in domeniu, chiar si carti pentru atei, daca ai nevoie da-mi PM si o sa-ti fac o lista cu carti in functie de ce vrei sa ajungi, agnostic, crestin, ateu, etc. Dar nu-mi spune mie ca daca nu cred In Dumnezeu nu trebuie sa cred in cele 10 porunci care in fond si la urma urmei vorbesc despre pace. Dupa tine ateii trebuie sa se omoare intre ei? Sa-si fure unu altuia caciula? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krysty Posted January 26, 2013 Share Posted January 26, 2013 Ma abtin cu greu sa nu te jignesc, si asta imi ia toata concentrarea... Citeste cele 10 porunci te rog, de un milion de ori daca e nevoie... Sunt rele poruncile? Voresc despre ura? despre a iti ucide aproapele? Vorbesc despre bunatate, despre intrajutorare. Nu trebuie sa crezi in Dumnezeu ca sa nu furi si sa nu ucizi. Dar ma rog, tie trebuie sa-ti fie greu ca nu ai habar despre ce vorbim, si nu incerca sa ma ameninti cu warn sau ceva ca am dreptate. Inainte sa te bagi in astfel de discutii te rog frumos citeste ceva in domeniu, chiar si carti pentru atei, daca ai nevoie da-mi PM si o sa-ti fac o lista cu carti in functie de ce vrei sa ajungi, agnostic, crestin, ateu, etc. Dar nu-mi spune mie ca daca nu cred In Dumnezeu nu trebuie sa cred in cele 10 porunci care in fond si la urma urmei vorbesc despre pace. Dupa tine ateii trebuie sa se omoare intre ei? Sa-si fure unu altuia caciula? Am spus ca regulile astea au fost impuse de Dumnezeu poporului Israel prin Moise, nu conteaza ca nu respecti DOAR o regula, daca ai respectat 9 reguli din 10 este egal cu 0. Si, in al doilea rand, regulile astea sunt in zilele noastre in cadrul Codului Penal. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nWo iQ Posted January 26, 2013 Share Posted January 26, 2013 (edited) Am spus ca regulile astea au fost impuse de Dumnezeu poporului Israel prin Moise, nu conteaza ca nu respecti DOAR o regula, daca ai respectat 9 reguli din 10 este egal cu 0. Si, in al doilea rand, regulile astea sunt in zilele noastre in cadrul Codului Penal. Deci daca Dumnezeu sau ma rog, anumite persoane au trecut in Sfanta Scriptura ca nu e bine sa omori, sa furi, etc e de naspa si nu trebuie ascultata dar daca scrie in Codul Penal exact acelasi lucru trebuie sa respectam? Esti ok? Sa sun pe cineva? Tu nu omori pe cineva de frica legii sau pentru ca simti ca nu e bine sa omori? Edited January 26, 2013 by HighIq Link to comment Share on other sites More sharing options...
bElzek Posted January 26, 2013 Share Posted January 26, 2013 (edited) Am spus ca regulile astea au fost impuse de Dumnezeu poporului Israel prin Moise, nu conteaza ca nu respecti DOAR o regula, daca ai respectat 9 reguli din 10 este egal cu 0. Si, in al doilea rand, regulile astea sunt in zilele noastre in cadrul Codului Penal. Ma frate, dar stai si calculeaza asa ca om... Lasa deoparte ateismul.. Si eu am zis, porunca 1 si 3 nu are cum sa le creada un ateu, ce-i asa greu? Daca tie celelalte nu ti se par cat de cat logice, treaba ta. Deci tu crezi ca e bine sa furi, sa ucizi si toate cele? Edited January 26, 2013 by RazzzorR Link to comment Share on other sites More sharing options...
nWo PaRcheTZeL Posted January 26, 2013 Author Share Posted January 26, 2013 (edited) Deci tu crezi ca e bine sa furi, sa ucizi si toate cele? Nu scapă nimeni de pârnaie, cum nu scapă nimeni de păcat dacă faci pârnaie pentru încălcarea acestor legi. Pana la urma am catusi de putina dreptate? Nu ma intereseaza ca e pedepsit, dar totusi, lasandu-l la o parte pe D-zeu, din punct de vedere moral, e bine sa faci tocmai inversa acelor legi? Sau ma rog, porunci, ce-s ele. Nu. Un sfat pentru înfocații religiei: nu vă mai bateți așa tare cu pumnul în piept, că nu sunteți cei mai sfinți. "Cine n-a greșit vreodată, s-arunce o piatră". Edited January 26, 2013 by nWo Agent CipiGroza Link to comment Share on other sites More sharing options...
bElzek Posted January 26, 2013 Share Posted January 26, 2013 Nu scapă nimeni de pârnaie, cum nu scapă nimeni de păcat dacă faci pârnaie pentru încălcarea acestor legi. Pana la urma am catusi de putina dreptate? Nu ma intereseaza ca e pedepsit, dar totusi, lasandu-l la o parte pe D-zeu, din punct de vedere moral, e bine sa faci tocmai inversa acelor legi? Sau ma rog, porunci, ce-s ele. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nWo iQ Posted January 26, 2013 Share Posted January 26, 2013 Fie-mi cu iertare, dar a gresi e omeneste. Eu cu razzor am incercat sa explicam ca cele zece porunci trebuie respectate, daca nu de frica Lui macar din moralitate. Tu cu al tau drag si scump coleg nu aveti argumente impotriva noastra, voi credeti ca trebuie respectate doar pentru ca sunt trecute ca legi in Codul Penal, e bine si asa dar poate chiar involuntar le acceptati si ca parte a Bibliei, voi inca n-ati inteles un lucru cand ati blamat Biserica, l-ati blamat si pe Dumnezeu si de atunci ati ramas orbi la orice argument pro i se aduce Lui. Nu ma consider nici crestin si nici habotnic, sunt doar credincios, in nebunia mea. Sunteti oribit de ura de Dumnezeu, si asta e mai rau decat a fi orb de iubire catre El. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kyle Posted January 27, 2013 Share Posted January 27, 2013 (edited) Sunt de parere ca un om bun, cu sufletul curat ar trebui sa respecte aceste porunci chiar si in lipsa credintei sale intr-un Dumnezeu, adica fara credinta intr-o dogma religioasa! Serios ? Daca tu esti ATEU..dar nu esti,stiu sigur ca esti Crestin,dar nu-ti face placere..nimeni nu te tine sa fii Crestin,fa-te Musulman,Ateu..sau crede in statui,doar ca ele nu-ti vorbesc..Nu de alta,dar vad ca inclini sa nu ascultam legile,ci doar sa fim oameni buni,ok..sunt de acord. Dar aici se vorbeste despre porunci,iar ele sunt date de Dumnezeu prin Moise.. ON : Da,aceste reguli sunt pentru a te ghida in viata,bunul Dumnezeu,ne-a dat inca un "tutorial" de urmat.. Edited January 27, 2013 by Witsel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krysty Posted January 27, 2013 Share Posted January 27, 2013 Fie-mi cu iertare, dar a gresi e omeneste. Eu cu razzor am incercat sa explicam ca cele zece porunci trebuie respectate, daca nu de frica Lui macar din moralitate. Tu cu al tau drag si scump coleg nu aveti argumente impotriva noastra, voi credeti ca trebuie respectate doar pentru ca sunt trecute ca legi in Codul Penal, e bine si asa dar poate chiar involuntar le acceptati si ca parte a Bibliei, voi inca n-ati inteles un lucru cand ati blamat Biserica, l-ati blamat si pe Dumnezeu si de atunci ati ramas orbi la orice argument pro i se aduce Lui. Nu ma consider nici crestin si nici habotnic, sunt doar credincios, in nebunia mea. Sunteti oribit de ura de Dumnezeu, si asta e mai rau decat a fi orb de iubire catre El. Serios ? Daca tu esti ATEU..dar nu esti,stiu sigur ca esti Crestin,dar nu-ti face placere..nimeni nu te tine sa fii Crestin,fa-te Musulman,Ateu..sau crede in statui,doar ca ele nu-ti vorbesc..Nu de alta,dar vad ca inclini sa nu ascultam legile,ci doar sa fim oameni buni,ok..sunt de acord. Dar aici se vorbeste despre porunci,iar ele sunt date de Dumnezeu prin Moise.. ON : Da,aceste reguli sunt pentru a te ghida in viata,bunul Dumnezeu,ne-a dat inca un "tutorial" de urmat.. Sa zicem ca eu sunt ateu si nu stiu ce sunt alea cele 10 porunci dar respect legile tarii in totalitate. Astept reply cu rolul lor in viata unui ateu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kyle Posted January 27, 2013 Share Posted January 27, 2013 Sa zicem ca eu sunt ateu si nu stiu ce sunt alea cele 10 porunci dar respect legile tarii in totalitate. Astept reply cu rolul lor in viata unui ateu. Un ateu,un om care este ateu,nu crede in nimic ,asa-i? Aici pun noroc,coincidenta..etc. Ca cetatean,tu trebuie sa respecti aceste legi,dar ca , Crestin,sa le pazesti si sa respecti cum se cuvine. Dar daca tu crezi in aceste legi,si nu esti Crestin,te minti singur..1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine. 2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor. 3. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert. Astea nu le gasesti in Codul Penal = 0 Codul penal este un fel de regulament,in timp ce Cele zece porunci scrise de Moise pe munte,sunt pasii de urmat in viata..ce sa faci si ce nu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krysty Posted January 27, 2013 Share Posted January 27, 2013 Un ateu,un om care este ateu,nu crede in nimic ,asa-i? Aici pun noroc,coincidenta..etc. Ca cetatean,tu trebuie sa respecti aceste legi,dar ca , Crestin,sa le pazesti si sa respecti cum se cuvine. Dar daca tu crezi in aceste legi,si nu esti Crestin,te minti singur..1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine. 2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor. 3. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert. Astea nu le gasesti in Codul Penal = 0 Codul penal este un fel de regulament,in timp ce Cele zece porunci scrise de Moise pe munte,sunt pasii de urmat in viata..ce sa faci si ce nu. Si daca nu crezi in Dumnezeu, la ce iti folosesc aceste 3 reguli? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kyle Posted January 27, 2013 Share Posted January 27, 2013 Si daca nu crezi in Dumnezeu, la ce iti folosesc aceste 3 reguli? Asta ti-am spus si eu..acele reguli care ti-am zis eu,nu le gasesti in codul penal..uitate mai bine la ce ti-am scris. Sa fiu si ON : Cele zece porunci ne sunt date ca sa ne ghidam dupa ele,in timp ce tu spui ca daca esti ateu,dar o persoana buna ,nu ai nevoie de ele..da,pentru ca nu esti credincios,tu alegi ce sa faci..Dumnezeu nu te poate obliga. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nWo iQ Posted January 27, 2013 Share Posted January 27, 2013 Sa zicem ca eu sunt ateu si nu stiu ce sunt alea cele 10 porunci dar respect legile tarii in totalitate. Astept reply cu rolul lor in viata unui ateu. Nu am spus ca e ceva gresit in a respecta legile tarii, daca cineva nu stie de cele 10 porunci, foarte bine, sa nu le asculte ca nu poti asculta de ceva ce nu stii. Dar mi se pare aiurea sa cred ca nu e bine sa omor ca imi e frica sa nu fac bulau decat sa nu omor ca simt ca nu e bine. Cele zece porunci sunt daca vrei un ghid de moralitate, un cod de legi pe care le poti urma pentru o viata mai buna si mai fericita. In fine, aberez deja (doar ce m-am trezit), vroiam sa zic defapt ca daca tu stii din Codul Penal ca nu e bine sa omori, mi se pare corect sa nu omori si din cauza moralitatii, datorita faptului ca stii ca nu e bine. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HD Boyd Posted January 27, 2013 Share Posted January 27, 2013 (edited) Bun. Vad ca dintr-o discutie a devenit cearta. Tipic romanesc, nu va ingrijorati. Acum, daca imi dati voie, o sa-mi expun si eu opinia. O sa incerc s-o formulez in cat mai putine cuvinte. Opinia mea e ca Dumnezeu este constiinta celor fara constiinta. Cred ca cel putin 2/3 din actualii crestini cred in Dumnezeu datorita faptului ca s-au nascut in aceasta religie, neavand niciun alt motiv. Sunt oameni care, intradevar, cred in Dumnezeu deoarece, dupa spusele lor, au avut experiente paranormale. Revenind la cele doua treimi dintre crestini, acestia cred in Dumnezeu pentru ca s-au nascut in aceasta religie. In ziua de astazi, ii auzi pe tot mai multi zicand ca sunt atei. Eu sunt ateu. Si nu tip in gura mare pe strada, doar ca sa par eu superior ca nu cred in nimic. Nu cred in nimic din motive personale, ce nu tin nici de trend-ul acesta, nici de influenta celor din jur. Pur si simplu, nu vreau sa cred. La cat de mult mi-am repetat ca nu exista, am ajuns sa nu mai cred. Bun. Revenind la firul initial al acestui post, sunt oameni care au constiinta si oameni care nu au constiinta. Eu il vad pe Dumnezeu ca pe o constiinta pentru oamenii care nu au asa ceva. Nu o sa-i numesc prosti, si va rog sa nu interpretati acest lucru gresit, nu vreau sa ma trezesc cu " Report " pentru faptul ca v-ati simtit jigniti. Nu, e o pura opinie personala. Chiar ii respect pe cei care cred in Dumnezeu, pentru ca reusesc sa creada in El, in societatea asta ipocrita in care, daca o faci, esti inferior sau fraier. Eu consider ca am constiinta. Nu o sa ma duc la X sa-l omor, pentru ca ma gandesc la consecinte. In schimb, poate ca Y, care nu are constiinta, s-ar duce, dar poruncile date de Dumnezeu nu-l lasa. Alt exemplu: N-o sa ma duc sa fur, pentru ca am constiinta si imi dau seama ca vor exista si repercusiuni. Y, pe de alta parte, desi s-ar duce, nu-l lasa Dumnezeu. De aici si termenul " om fara Dumnezeu ". Acesti " oameni fara Dumnezeu " nu sunt altceva decat cei care nu au nici constiinta si nu cred nici in Dumnezeu. Sunt cei care infunda inchisorile de tineri, revin la maturitate in societate si se reintorc dupa gratii la 50 de ani cu o sentinta pe viata. Cat despre cele zece porunci, ele sunt baza lui " Dumnezeu ". Mai pe scurt, ele sunt baza orcarei constiinte. Lasand la o parte Codul Penal, numit mai sus de Cristi, sunt niste reguli mai mult morale decat juridice. Procesele au loc mai intai in mintea ta si dupa in instanta. Daca in procesul din mintea ta decizi sa comiti fapta respectiva, ai ocazia sa primesti un biletel sau chiar un grup de oameni la usa ta, care sa te aduca in fata justitiei pentru a se face dreptate. Oricum, lucrul pe care multi dintre judecatorii din tara noastra il omit este faptul ca dreptatea, la fel ca si adevarul, este un termen abstract. In concluzie, poate ca eu am furat sau am omorat pe cineva, dar am facut bine. Aici se intersecteaza moralitatea cu Cele Zece Porunci. Repet, e doar opinia mea. Va rog sa ma iertati in caz ca v-ati simtit jigniti, nu a fost cu intentie. Edited January 27, 2013 by DanielBoyd Link to comment Share on other sites More sharing options...
nWo iQ Posted January 30, 2013 Share Posted January 30, 2013 Topic-urile informative (cele in care postati informatii despre diverse lucruri) vor fi inchise la 48 de ore de la deschidere sau 24 de ore de la ultimul post facut. NU aveti voie sa deschideti mai mult de un topic pe zi. Topic-urile trebuie sa contina cel putin 10 randuri, in caz contrat se va da topic closed si o sanctiune ulterioara. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts