Jump to content

Despre Budism si Buddha


nWo iQ
 Share

Recommended Posts

Budismul este o religie si o filosofie orientala aparuta in India secolului al VI-lea i.Hr., aceasta s-a raspandit mai cu seama in Asia Centrala si de Sud- Est. Se bazeaza pe invataturile lui Hautama Siddhartha, acesta este un ganditor indian care ar fi trait intre 563 i.Hr si 483 i.Hr. Aceasta religie nu are o dogma stricta si nici o limba sacra, de asmenea Buddha sau Gautama Siddhartha nu a lasat o carte sfanta dupa care sa se ghideze discipolii sai, invataturile sale find transmise pe cale orala. Toate scrierile budiste isi au originea dupa moartea lui Buddha si anume la primul consiliu budist. Scrierile budiste nu sunt altceva decat invataturile lui Buddha, cum sa le urmezi si cum sa te eliberezi, desi exista foarte multe scrieri si diviziuni ale acestei religii, la baza au acelasi fundament. Budismul vorbeste despre egalitate sociala si morala, despre iubire neconditionata intre semeni, budismul vede sentimente ca egoismul si sentimentele de sine ca provenind din limitarea denumirii de "eu" la propria persoana, si numai extinzand acest termen la un nivel macro, dilatand granitele proprii, se poate ajunge la iubirea adevarata. Buddha descrie aceasta largire a orizontului prin privirea simbolica a celor sase directii:

Privind spre est, un copil ar trebui să fie bun cu părinții săi, să îi ajute, să le păstreze tradiția, să fie demn de moștenire și să îndeplinească ritualurile cuvenite la moartea lor. La rândul lor părinții trebuie să îi protejeze, să-i încurajeze în acțiunile benefice, să îi lanseze într-o carieră, să se asigure că au un soț potrivit/o soție potrivită și să le acorde o moștenire bună.

 

- Privind spre sud un elev trebuie să își respecte învățătorul, să muncească din greu și să fie nerăbdător să învețe. Un învățător trebuie să asigure o educație bună elevului, să se asigure că acesta a înțeles bine informațiile și să-l ajute să își atingă țelurile.

 

- Privind spre vest un soț trebuie să își trateze soția cu bunătate, să îi fie fidel, să împartă autoritatea cu ea și să îi asigure bunăstarea. O soție trebuie să fie grațioasă, loială și muncitoare.

 

- Privind spre nord un prieten trebuie să fie generos, protectiv și leal prietenilor săi și să îi ajute la nevoie.

 

- Privind spre nadir un angajator trebuie să fie bun cu angajații săi, să le distribuie sarcini conform abilităților lor, să le asigure mâncare și plată, să îi ocrotească când sunt bolnavi și să le permită dreptul de a pleca. Un angajat trebuie să meargă la muncă devreme, să plece târziu, să fie cinstit cu angajatorul său și să îi mențină o reputație bună.

 

- Privind spre zenit un om obișnuit, laicii trebuie să îi respecte pe cei care s-au dedicat vieții spirituale, să fie amabil și binevoitor în faptă, în vorbă și în gând, să le acorde casa lor ca adăpost și să îi aprovizioneze cu cele necesare vieții. De asemenea, un monah trebuie să îi împiedice pe laici de la comiterea păcatelor, să îi încurajeze să fie buni, să propovăduiască dharma, să clarifice mirenilor ceea ce acesștia nu înțeleg din învățăturile lui Buddha, să le arate calea cea dreaptă și să îi iubească nemăsurat de mult

 

 

De aici se disting doua tipuri de budism, budismul nirvanic care are ca unic scop eliberarea si detasarea de samsara si budismul karmic care indeamna omula la savarsirea de fapte bune pentru ca intr-o viata viitoare pozitivitatea karmei sa-i ofere o pozitie favorabila iluminarii. Budismul nirvanic incurajeaza de asemenea faptele bune dar cere detasarea de rezultatul lor si renuntarea la ceea ce este inaccesibil pentru unele persoane fara vocatie monahala. La fel ca si la crestinism si alte religii monoteiste, Budismul are un col de legi pentru a trai o viata fericita si fara griji in care meditatia se poate desfasura in conditii bune. Cele 8 reguli pentru oamenii de rand sunt urmatoarele:

 

1. A te abține să iei viața cuiva. (non-violența față de orice formă de viață)

2. A te abține să iei ceva ce nu ți se cuvine.

3. A te abține de la o purtare senzuală necuviincioasă. (abstinență de la desfrânare)

4. A te abține să minți.

5. A te abține de la consumarea oricărei substanțe care duce la pierderea lucidității minții. (abținerea de la droguri sau alcool)

6. A te abține să mănânci în momente nepotrivite. (timpul dedicat mesei se întinde de dimineața până la prânz)

7. A te abține de la dans, folosirea bijuteriilor, participarea la spectacole, atingerea metalelor prețioase, etc.

8. A te abține de la folosirea unui pat înalt, mare și somptuos.

 

Iar in Vinaya care este un cod moral specific mohailor apar 227 de reguli pentru calugari si 311 pentru calugarite, aceste reguli difera de la o scoala la alta, fiecare scoala Budista stabilind diferite standarde de aderenta la Vanaya. Monahii incepatori respecta "cele zece porunci care inafara de primele cinci ale oamenilor obisnuinti includ:

 

6. A te abține să mănânci în momente nepotrivite.

7. A te abține să cânți, să dansezi, să folosești un instrument muzical sau să participi la programe distractive.

8. A te abține să folosești parfum, cosmetice sau podoabe.

9. A te abține să stai pe scaune înalte sau să dormi în paturi somptuase și fine.

10. A refuza să primești bani

 

Aceste ultime cinci prounci sunt aproximativ la fel ca ultimele patru de la codul legilor oamenilor simpli. Meditatia are un rol foarte important in religia si filosofia budista, toate formele budismului sunt de acord ca Buddha a promovat doua tipuri de meditatie: Meditatia samatha si meditatia vipassana. Cu toate acestea, numai meditatia de vip vipassana poate parcurge drumul spre nirvana. Meditatia samatha urmareste doar obtinerea unei stari de liniste si concentrare absoluta prin fixarea constiintei asupra unui obiect sau unei idei, care este extinsa apoi in intreaga fiinta.

Deci ce este budismul? Buddha a folosit el insusi cea mai buna descriere. In timpul celor 1500 de ani, cat timp invataturile au existat in India, ele au fost numite Dharma, iar in ultimii 1000 de ani in Tibet, numele lor era Ciö. Amandoua denumirile inseamna: "felul in care sunt lucrurile".

 

- Cine este Buddha?

 

Buddha cel istoric s-a nascut aproximativ 570 de ani inainte de Cristos, in nordul Indiei. Ca om tanar, si-a petrecut sase ani in cautari si meditatie. Apoi si-a recunoscut adevarata natura a mintii, devenind astfel Buddha - "cel trezit". Invataturile sale, care fac fiintele sa fie fara teama, bucuroase si bune, sunt principala religie in multe tari din estul Asiei.

 

Incepand cu anii '70, viziunea profunda a budismului si numarul sau vast de metode au inspirat si fascinat un numar tot mai mare de oameni din culturile vestice. Buddha este vazut ca o oglinda atemporala a potentialului interior al mintii fiecaruia.

 

 

 

- Ce este budismul?

 

Buddha a dat metode prin intermediul carora, iluminarea totala poate fi atinsa. El a aratat in mod clar, care invataturi se refera la adevarul ultim sau conditional. Buddha a aratat elevilor sai in moduri practice si clare, cum sa isi foloseasca toata experientele de viata, ca pasi spre iluminare, dand metode care sa conduca la o profunda si durabila fericire.

 

El si-a incurajat elevii sa fie sceptici, invatandu-i sa verifice complet pentru ei insisi, daca invataturile sale erau dogmatice sau cu adevarat eliberatoare. Metodele de meditatie budiste pot da nastere la o schimbare interioara, dand posibilitatea ca experientele sa fie integrate direct spre imbogatirea vietii noastre. Aceste metode pricepute permit nivelelor constiintei, deja atinse prin meditatie, ca sa fie ancorate in asa fel incat nu mai poata sa fie pierdute niciodata. Scopul invataturii lui Buddha este realizarea completa potentialului intrinsec al corpului, vorbirii si constiintei noastre. Cea mai inalta invatatura, cunoscuta ca Ciag Cen sau Mahamudra - Peceta Mare, ne permite sa ne deschidem spre experinta non-separarii totale intre subiect, obiect si actiune.

 

 

- Ce este Karma?

 

Karma inseamna cauza si efect, nu soarta sau destin. Fiecare dintre noi este raspunzator pentru propria sa viata. Intelegand acest lucru vom acumula in mod constient acele impresii ale caror rezultate vor fi fericirea durabila si evitarea suferintei. In plus, prin metode eficace ale Caii de Diamant se intareste karma pozitiva inca nemanifestata, iar cea negativa se purifica.

 

 

- Ce este meditatia?

 

In budism, meditatia inseamna a ramane in mod nefortat in ceea ce este. Aceasta stare se realizeaza prin calmarea constiintei si concentrare, sau prin utilizarea energiilor interioare si a unor forme de lumina. Cea mai eficienta metoda consta in identificarea permanenta cu propria noastra natura de Buddha, nu numai in cursul meditatiilor propriuzise ci, conform invataturii Caii de Diamant, si in afara acestora.

 

 

- Ce este eliberarea si iluminarea?

 

In procesul de a deveni eliberat, se descopera ca corpul, gandurile si sentimentele sunt in continua schimbare, intr-un flux continuu. De aceea, nu exista nici o baza reala a existentei ego-ului sau "sinelui". Devenind constienti de acest lucru, nu ne mai simtim victime, si cauza suferintei este deci eliminata. Urmatorul pas este iluminarea. La acest nivel lumina pura a constiintei lumineaza toate experientele. Nu mai exista separare intre cel care experimenteaza, lucrul experimentat si procesul experientei. Constiinta savureaza in fiecare moment calitatile sale manifestate, e libera in mod spontan si fara efort.

 

 

- Cum se poate realiza starea fara teama?

 

Lama Ole Nydahl, cel mai mare invatator budist occidental ale timpurilor nostri ne sfatuieste pentru realizarea starii fara teama: "Putem sa scapam de toata teama noastra daca dorim binele tuturor fiintelor, fiecare zi, intotdeauna si pretutindeni - necontenit si fara sentimentalism. Daca vedem oameni, sa ne gandim in acest fel: "sa fie fericiti". Daca vedem ceva frumos, sa ne gandimin in acest fel: "sa aiba toti din asta". Daca ne gandim asa - si asta va promit - peste cativa ani toata teama voastra se va evapora. Puteti sa-l indepartati cu adevarat. Bunavointa fata de ceilalti si dorintele bune intr-adevar taie in bucati frica. Dar acestea trebuie sa practicam in mod neclintit: trebuie sa dorim intotdeauna in mod constient fericire tuturor fiintelor, in acest fel teama se destrama."

 

Propunerea lui Lama Ole: putem regla punerea acestelor dorinte la semnalul de ora exacta a ceasului de mana, in acest fel ne vom aminti de aceasta intotdeauna.

 

 

- Diferente intre scolile budiste

 

Buddha a oferit invataturi pentru trei categorii distincte de oameni. Cei din prima categorie doresc doar sa evite suferinta. Acestia au primit invataturi despre cauza si efect (Micul Vehiculul, in sanscrita Hinayana). A doua categorie este alcatuita din acei care doresc sa ajute pe altii. Lor le-a vorbit despre compasiune si intelepciune (Marele Vehicul, scr. Mahayana). Oamenilor care aveau incredere profunda in propria lor natura de Buddha, Buddha li s-a infatisat in forme de lumina si energie (Calea de Diamant, scr. Vajrayana), ori le-a transmis viziunea iluminata asupra naturii constiintei (Mahamudra). Pe Calea de Diamant adoptam o viziune bogata a lumii, una autoeliberatoare. Gratie practicilor meditative, ni se dezvolta o imensa bogatie interioara, devenim naturali, de neclintit si, in final, dobandim forta iluminata a constiintei.

 

 

- Ce poate oferi invatatura lui Buddha societatii occidentale?

 

„Instrumente eficace, care ne conduc spre experimentarea directa a constiintei” considera Lopon Ceciu Rinpoce, unul dintre cei mai experimentati maestrii budisti. invatatura lui Buddha este asemenea diamantul: desi esenta ii este aceeasi, isi schimba culoarea in functie de cea a ambiantei. Budismul se adapteaza traditiilor culturale ale diferitelor tari, fara ca esenta sa-i fie alterata. Invataturile Caii de Diamant au fost pastrate timp de 1500 de ani in India, apoi pentru 1000 de ani in Tibet.

 

Viziunea budista precum si metodele sale de o mare flexibilitate sunt pentru occidentalii contemporani, educati si independenti, mai potrivite si mai usor de inteles ca oricand.

 

 

 

- Transmisia Karma Kagyu

 

Karma Kagyu este una dintre marile scoli budiste ale Caii de Diamant. Ea se bazeaza pe transmiterea orala a invataturilor, accentul cazand pe meditatie, pe realizarea naturii constiintei. Transmisia Karma Kagyu provine de la Buddha - si atat in India cat si in Tibet - s-a dovedit a fi o cale eficienta spre iluminare. In urma cu 1000 de ani mari mahasiddhasi, ca Naropa, Maitripa si yoghini ilustrii, ca Marpa, Milarepa au transformat-o intr-o scoala laica, la indemana tuturor. Apoi Gampopa a pus bazele ramurii monahale. De la inceputul secolului al XII-lea linia neantrerupta a Karmapasilor a mentinut traditia proaspata si puternica.

 

In zilele noastre invatatori budisti ca Kunzig Shamarpa, Lopon Ceciu Rinpoce sau Kempo Ciodrak Rinpoce transmit in continuare invataturile. Ei sprijina centrele noi din Occident, oferindu-le ajutor in munca lor.

 

 

 

Resurse:

"The Way Things Are" - "Felul cum sunt lucrurile", de Lama Ole Nydahl

Iluminarea.37 de trepte - Geshe Sonan Rinchen

Link to comment
Share on other sites

:topic_closed:

  • Topic-urile informative (cele in care postati informatii despre diverse lucruri) vor fi inchise la 48 de ore de la deschidere sau 24 de ore de la ultimul post facut. NU aveti voie sa deschideti mai mult de un topic pe zi. Topic-urile trebuie sa contina cel putin 10 randuri, in caz contrat se va da topic closed si o sanctiune ulterioara.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.