Jump to content

Scoala de stat sau scoala particulara ?


pHoZoNNN
 Share

  

3 members have voted

  1. 1. Scoala de stat sau scoala particulara?

    • Scoala de stat
      2
    • scoala particulara
      1


Recommended Posts

Alegerea corecta atunci cand vine vorba de scoala unde sa il inscrii pe micutul tau in clasa intai depinde doar de criteriile pe care le urmaresti. Cu siguranta, iti doresti corectitudine, exigenta si valori stabile intr-un sistem de invatamant care nu este tocmai perfect, dar pana la urma, perfectiunea este relativa.

Avantaje si dezavantaje exista si pentru scolile de stat, si pentru cele particulare. In orice caz, nu te lua dupa "gura oamenilor", fii atenta la opiniile celor din jur, dar incearca sa te informezi si sa iti formezi propria parere despre ambele tipuri de institutii inainte de a te hotari unde il inscrii pe cel mic.

Scolile particulare:

  • Percep o taxa destul de mare, in care este de obicei inclusa scolarizarea, poate chiar si transportul si doua mese pe zi. Unele scoli particulare asigura si programul "after school", unde elevii isi fac temele si aprofundeaza lucrurile predate la clasa. Taxa face insa invatamantul particular inaccesibil pentru multe familii cu venituri reduse.
  • Clasele sunt mai mici, formate din cativa elevi, ceea ce poate fi atat un avantaj, pentru ca profesorul se poate axa pe o predare individualizata si axata pe aptitudinile fiecarul copil, dar si un dezavantaj, pentru ca socializeaza cu mai putini colegi.
  • Pentru copiii care apartin unor minoritati rasiale, culturale sau religioase, scolile particulare ii ajuta sa nu se confrunte cu discriminarile din scolile de stat, unde s-ar simti minimalizati, insa si ceilalti copii pot invata sa accepte si sa fie toleranti cu reprezentantii diverselor grupe de minoritati.
  • Au un grad de securitate destul de crescut, paznici si transport asigurat, care te scapa de grija sigurantei copilului atat la scoala, cat si pe drumul pana acasa.
  • Majoritatea scolilor particulare nu sunt acreditate de Guvernul roman, ceea ce face ca diploma obtinuta sa nu conteze foarte mult in fata unui viitor examen pentru treapta urmatoare de studiu. Avantajul este insa daca vrei sa iti trimiti micutul la studii in strainatate sau planuiti sa va mutati o data cu cresterea lui. Invatamantul particular ofera in general o diploma care valoreaza mai mult afara decat la noi.

  • scoala-art.jpgProfesorii sunt in general tineri, ceea ce poate reprezenta un plus sau un minus. Se apropie mai usor de copii si se pot face usor placuti, dar lipsa de experienta ar putea sa se reflecte in calitatea invatamantului.
  • Se organizeaza diverse activitati extra-scolare pe baza de voluntariat sau care urmaresc sa dezvolte tot felul de abilitati.
  • Parintii se implica mai mult in procesul de educatie, nu doar prin "sponsorizari", ci si prin diferite adunari regulate organizate de scoala.

Scolile de stat:

  • Invatamantul de stat este gratuit, accesibil tuturor elevilor si ofera manuale gratuite.
  • Colectivul unei clase este mai mare (intre 24 si pana la 30 de elevi). Copilul tau va socializa cu mai multi copii, insa atentia profesorilorse va concentra pe nivelul intregii clase, fiind mai greu sa isi personalizeze lectiile pentru atat de multi elevi.
  • Scolile de stat au invatatori si profesori cu experienta, care stiu ce metode de predare se potrivesc unei clase si stiu cum sa transmita informatiile materiei lor. Un minus ar fi totusi ca unii dintre acesti profesori isi pierd rabdarea odata cu trecerea timpului si a generatiilor, devenind mai putin eficienti si mai irascibili.
  • Competitia este benefica pentru orice copil, iar invatamantul de stat incurajeaza remarcarea adevaratelor talente prin concursuri si olimpiade. Micutul tau va putea participa la astfel de competitii inca din primii ani de scoala.
  • Pot exista cluburi de limbi straine, de sah, de teatru sau de sport, mai putin dezvoltate in scolile private.
  • Sedinta cu parintii nu mai este obligatorie, iar implicarea parintilor poate deveni scazuta. Este recomandat totusi sa cunosti personal profesorii si invatatoarea copilului tau, asa ca ar fi bine sa treci ocazional pe la scoala si sa discuti cu ei despre evolutia celui mic.
  • Parintii care lucreaza si nu in grija cui sa lase copilul trebuie sa apeleze la programe "after school", pentru care trebuie sa plateasca o taxa.

 

Sursa: Mami.Ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.