Jump to content

Răceală şi gripă: 6 greşeli pe care le facem în prevenţie şi tratare


Jakab
 Share

Recommended Posts

GOMGgDV.jpg

 

 

Răceala şi gripa sunt unele dintre cele mai frecvente afecţiuni cu care ne confruntăm pe parcursul vieţii. De fiecare dată când răcim şi suntem sleiți de puteri, ne spunem în gând "data viitoare voi fi mai atent, voi lua vitamine pentru a-mi întări sistemul imunitar". De cele mai multe ori, uitam repede de obiectivul pe care ni-l stabilim, iar când ne doboară din nou boala, căutam metode rapide de a o combate. Tocmai acest gest ne determină să facem o mulţime de greşeli.

 

Iată câteva dintre cele mai frecevente greşeli pe care le facem în încercarea noastră de a scăpa de răceală şi gripă.

 

 

1. Ignorăm primele semne ale bolii

 

Răceala şi gripa sunt boli pe care le putem trata eficient şi rapid dacă ţinem cont de primele semne pe care ni le arată. Facem acest lucru? Nu, în majoritatea cazurilor, nu. De ce? Pentru că speram să fie doar o impresie, o stare de moment. Ignorarea primelor semne de boala este prima greşeală pe care o comitem. Ne curge nasul, strănutam, simţim o uşoară stare de oboseală, dar cu toate acestea ne încăpăţânam să ieşim în frig şi să mergem la serviciu. În tot acest timp, virusul îşi face de cap în organismul nostru şi în două-trei zile boala se instalează confortabil.

 

2. Strănutam în palme

 

Iarna, trebuie să avem întotdeauna un pachet de batiste nazale în geantă şi mai mult decât atât, trebuie să le şi folosim. O greşeală frecvenţă pe care o comitem în prevenirea răcelii şi a gripei este să strănutăm direct în palme. Astfel, eliminăm o parte din microbii din organism, însă îi strângem pe mâini, apoi ne atingem fata, nasul, ochii. Aceste gesturi nu fac altceva decât să accelereze răceală sau gripă.

 

3. Nu ne dezinfectam mâinile

 

Mâinile noastre ating o mulţime de obiecte murdare încă de la prima oră a dimineţii, iar multe dintre ele pot fi purtătoare de bacterii şi virusuri care provoacă răceală sau gripă. Din grabă şi din neatenţie, nu ne dezinfectam imediat mâinile, iar această greşeală ne poate îmbolnăvi. Gelurile antibacteriene ne sunt de mare folos, deoarece distrug o bună parte dintre bacterii. Spălatul frecvent pe mâini, cu săpun, ne ajută şi el să ţinem la distanţă răceală şi gripă.

 

4. Credem că vitamina C ne vindeca

 

Studiile arată că multe persoane bolnave de răceală şi gripă se bazează pe vitamina C pentru a trata boala. Este o greşeală, spun specialiştii. Vitamina C nu tratează răceală şi gripă, ci ne întăreşte uşor sistemul imnunitar şi poate grăbi vindecarea, însă doar dacă este folosită alături de alte remedii contra bolilor.

 

5. Recurgem la automedicaţie

 

De multe ori, ne punem singure un diagnostic şi recurgem la automedicaţie pentru a trata răceala şi gripa. Aceasta este o greşeală care poate încetini procesul de vindecare. Dacă este vorba despre o răceală uşoară, medicamentele antitermice şi ceaiurile din plante ne pot vindeca. Însă, dacă este vorba despre o răceală mai puternică sau chiar de o gripă, nu ar trebui să ne bazăm pe medicamentele despre care credem că ne fac bine, cum sunt antibioticele.

 

6. Consumăm ceaiuri fierbinţi

 

Când suntem răcite sau avem gripă, suntem tentate să consumăm ceaiuri fierbinţi, în speranţa că acestea ne vor vindeca. Specialiştii spun că aceasta este o greşeală care ne poate agrava boală, întrucât băuturile fierbinţi usucă mucoasa şi pot produce arsuri la nivelul ei. Microleziunile favorizează înmulţirea bacteriilor, de aceea, mai indicate sunt băuturile calde.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.