Jump to content

Libertatea religioasă în Europa creștină


ALexu
 Share

Recommended Posts

Libertatea religioasă în Europa creștină

 

 

Societățile care au ca scop garantarea libertății religioase sunt mai puternice, mai drepte și mai încrezătoare". Această declarație recentă a unui oficial guvernamental britanic este, totuși, într-un contrast cu numeroasele atitudini de intoleranță religioasă manifestate chiar în Europa.

 

free.jpg„Libertatea de a practica, modifica sau împărtăși credință sau credința fără discriminare sau opoziție violentă este un drept uman fundamental ca toți oamenii să se bucure", a declarat baroneasa Warsi, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe, la New York, pentru a discuta despre eforturile internaționale de combatere a violenței în numele religiei. Politician de origine pakistaneză, membră a Camerei Lorzilor din Parlamentul Britanic, baroneasa citată de Christian Today este și prima femeie musulmană care a devenit ministru în Marea Britanie.

 

Conștientă că există probleme de implementare a rezoluțiilor ONU, Warsi a adăugat că „este vital să trecem dincolo de rezoluțiile ONU în acțiuni practice care să demonstreze că violența în numele religiei sau a credinței nu este niciodată justificată", arată site-ul guvernamental britanic.

 

În mod paradoxal însă, chiar Anglia are probleme în instaurarea unui climat de toleranță față de convingerile religioase. Este de notorietate cazul lui Tony Miano, arestat în Londra pentru că a predicat despre abţinerea de la imoralitatea sexuală, atât heterosexuală, cât şi homosexuală, în centrul Wimbledon. Poliţia Metropolitană a afirmat atunci că, deşi predica în sine nu era o ofensă, partea specifică a Bibliei din care Miano predica a fost interpretată ca mesaj homofob.

 

Cazul a constituit un argument pentru organizaţiile internaționale care constată o diminuare a libertății religioase chiar și în Europa creștină. Astfel, directoarea Observatorului Intoleranței și Discriminării împotriva Creștinilor din Europa, Dr. Gudrun Kugler, a publicat un raport în care afirmă că „intoleranța și discriminarea împotriva creștinilor includ refuzarea drepturilor creștinilor, cum ar fi la libertatea de exprimare sau libertatea de conștiință". Raportul menționează că unele decizii ale instituțiilor politice sunt responsabile de această situație.

 

Forme subtile de încălcare a conștiinței religioase prin implicarea unor instituții au fost expuse în cadrul conferinţei „Libertatea religioasă în România şi UE" susținută în 2010 la București. Un asemenea mesaj a sosit chiar din Anglia, din partea lui Alex Spark de la The Christian Legal Centre din Marea Britanie care a prezentat trendul îngrijorător din această țară, unde practicarea credinţei în spaţiul public, adică la locul de muncă, în mass-media, în instituţii, a căpătat un statut prohibitiv, multe persoane având realmente de suferit din acest motiv, ajungându-se până la pierderea locului de muncă.

 

În schimb, în România, problema libertății religioase trebuie analizată după alți parametri. Deși în România e mai multă libertate religioasă decât în țările occidentale, în anul 2011, Departamentul de Stat a publicat un Raport cu privire la Libertăţile Religioase ce conţine o serie de critici la adresa României. În conformitate cu acest raport, România face progrese privind libertatea religioasă, dar rămân încă nenumărate probleme nerezolvate. Printre acestea, raportul menționează anumite abuzuri sau cazuri de discriminare bazate pe afilierea religioasă, credinţe sau practici. „Au fost cazuri în care unii prelaţi ai Bisericii Ortodoxe au dovedit ostilitate faţă de membrii bisericilor neortodoxe şi au criticat activitatea de misionariat", se mai arată în raport.

 

Și raportul din 2013 conține relatări despre cazuri de discriminare socială din pricina afilierii, credinței sau practicii religioase. Au fost și cazuri în care unii clerici ortodocşi și-au arătat ostilitatea față de credincioșii altor biserici, criticându-le activitățile și negându-le accesul în cimitire. În documentul dat publicității la Washington sunt criticate si manualele de religie, care îi favorizează pe ortodocși și defăimează celelalte culte.

 

Sursa:

Click.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.