Jump to content

ASUS Transformer Book T100TA Review: o primă tabletă atractivă cu CPU Bay Trail şi o primă privire asupra lui Windows 8.1


Knight Marius
 Share

Recommended Posts

ASUS Transformer Book T100TA reprezintă o premieră la Mobilissimo.ro, fiind prima tabletă cu procesor quad core Bay Trail care ajunge pe masă noastră de teste, dar şi primul model cu Windows 8.1 la bord. Acest device de 10 inch a fost primit în teste de la Eta2U şi vine cu un dock la pachet.

 

ASUS-Transformer-Book-T100TA-review-mobi

 

Terminalul a fost lansat către finalul lui 2013 şi costă în jur de 1800 lei la noi în ţară. Acest produs adopta un format de netbook atunci când e ataşat la dock, iar un lucru de remarcat aici este carcasa din plastic a tabletei, care totuşi are un feeling de produs solid. Dock-ul are designul tipic pentru ASUS, doar că nu vine cu slot SD şi nici cu baterie internă.

 

ASUS-Transformer-Book-T100TA-review-mobi

 

Tastele sunt bine spaţiate, dar cam zgomotoase şi tot zgomotos este şi touchpad-ul. Mecanismul de ataşare a tabletei la dock a fost modificat, astfel că acum în locul unui trăgaci avem un buton şi trebuie să avem grijă să scoatem tableta din toţi pinii simultan, pentru a nu rămâne prinsă. Balamaua dintre cele două componente este la rândul său destul de solidă.

 

ASUS-Transformer-Book-T100TA-review-mobi

 

Greutatea celor două părţi ale acestui hibrid este în jur de 550 de grame, iar grosimea între 11 şi 12 grame. În format netbook, Transformer Book T100TA cântăreşte aproximativ 1.1 kg. Atunci când veţi flexa tableta la maxim veţi atinge un unghi de 135 de grade şi tableta va tinde să cadă pe spate din cauza greutăţii sale, dar asta mai degrabă când ţineţi device-ul în poală, decât pe masă.
Tableta se încarcă via micro USB, iar dock-ul vine cu port USB 3.0 şi am remarcat că nu există un buton Windows clasic în zona frontală a acestui device. Găsim în schimb un buton lateral Home, lângă butoanele de volum, iar acestea sunt destul de greu de apăsat, fiind adânc înglobate în gadget. Trecând peste aceste design al compromisurilor găsim o listă de specificaţii destul de bună la acest preţ.
ASUS-Transformer-Book-T100TA-review-mobi
Astfel, Transformer Book T100TA are în centru un procesor Intel Atom Z3740 quad core, un Bay Trail de 1.3 GHz, însoţit de 2 GB RAM DDR3 şi 32 sau 64 GB memorie internă. Ecranul este un IPS de 10.1 inch, cu rezoluţie de 1366 x 768 pixeli, iar de partea grafică se ocupă Intel HD Graphics. Pe partea de conectivitate avem WiFi, Bluetooth şi micro HDMI, iar cameră avem doar în zona frontală, un webcam de 1.2 megapixeli.
Tableta mai vine şi cu difuzoare stereo şi o baterie de 31 WH, care pe hârtie asigura 11 ore de funcţionare sau 10 zile de funcţionare în standby. La testul nostru am atins 12 ore şi 40 de minute de playback video HD continuu, cu luminozitate la 50% şi WiFi pornit. Încărcarea bateriei durează 5 ore, ceea ce e destul de mult, dar merită pentru jumătatea de zi de funcţionare atinsă.
ASUS-Transformer-Book-T100TA-review-mobi
Bateria este excelentă şi se bate de la egal cu orice iPad, mai ales că avem baterie doar pe tableta şi nu şi pe dock. În ce priveşte experienţa multimedia, aici difuzoarele sunt excelente şi fac uitată chiar şi performanţa lui Nexus 10, care era un fel de etalon în rândul tabletelor la capitolul acustică. Astfel, volumul este foarte ridicat, basul este puternic, iar tehnologia SonicMaster îşi spune cuvântul. Dacă îl aduceţi pe Transformer Book T100TA la o petrecere nu veţi avea obiecţii din partea invitaţilor!
ASUS-Transformer-Book-T100TA-review-mobi
Trecând la playback video, de acesta se ocupă un ecran IPS de 10.1 inch, cu rezoluţie de 1366 x 768 şi unghiuri largi de vizualizare. Acest display atinge o luminozitate de 187 de unităţi lux, ceea ce e cam scăzut, dar îşi face treaba bine la interior. Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar culorile nu sunt foarte vii şi aici se simte unde a umblat ASUS pentru a tăia din preţ.
alb_250x143.jpg
Per total ecranul reprezintă un compromis pe care îl putem accepta. În ce priveşte performanţă, tabletei îi ia 18 secunde pentru a boot-a, 6 secunde pentru shutdown şi nu are pic de lag în interfaţă. La transferurile de pe un stick USB pe tabletă am atins 20 Mbps, iar Internet Explorer 11 ne-a impresionat cu o viteză foarte ridicată de încărcare a paginilor, confirmată şi de benchmark-ul Sunspider.
ASUS-Transformer-Book-T100TA-review-mobi
V-am prezentat în video review şi câteva gesturi pe care le puteţi aplica pe touchpad. Spre exemplu un swipe în sus cu 3 degete declanşează un sistem revoluţionar de multitasking, ce poate aminti uşor de cel din Windows Phone 8. O apăsare pe touchpad cu 2 degete înseamnă right click, iar swipe în jos cu 3 degete înseamnă comanda Back.
Primiţi la pachet cu tableta şi 1 TB stocare gratuită în cloud prin ASUS WebStorage timp de un an, iar trecând şi la aspectul software, i-am dedicat lui Windows 8.1 o secţiune separată în review. El aduce, printre altele şi noi mărimi de tile-uri în ecranul Home şi mai multe variante de fundaluri şi culori pentru customizarea să. Pentru a accesa lista de aplicaţii acum nu mai faceţi swipe şi alegeţi opţiunea lista ci faceţi ceea ce eu numesc un "semi swipe", ţinând ecranul apăsat.
ASUS-Transformer-Book-T100TA-review-mobi
Puteţi seta Windows 8.1 să booteze direct în modul desktop acum, iar Microsoft a implementat o căutare inteligenta în acest OS, la care până şi Google cred că ar râvni puţin. Astfel, la căutare vom vedea atât conţinuturi din SkyDrive, cât şi informaţii de pe web, conţinuturi şi aplicaţii din memoria terminalului şi pe viitor şi mail-uri, conform Microsoft.
Fereastra destinată rezultatelor de căutare e foarte interactivă şi la o formaţie de exemplu va afişa absolut toate informaţiile posibile, albumele şi posibilitatea de a asculta melodii. Odată cu Windows 8.1 lockscreen-ul poate deveni un slideshow foto şi avem şi o scurtătură direct către camera din acesta. Tot Windows 8.1 aduce suport Bluetooth LE şi posibilitatea de a ataşa 3-4 aplicaţii una lângă alta pe ecran prin snapping, evident pe ecranele mari. Aici putem folosi în tandem doar 2 aplicaţii.
ASUS-Transformer-Book-T100TA-review-mobi
Butonul Start a revenit în acest release, el având rolul de a ne duce din desktop în Home screen-ul cu tile-uri, dar şi de a afişa câteva opţiuni odată ce apăsam pe left click. Internet Explorer 11 oferă acum până la 100 de taburi deschise simultan, este foarte rapid atât la afişarea de pagini, cât şi la randarea de conţinuturi în WebGL. Windows Store a fost şi el îmbunătăţit şi este acum mai intuitiv şi afişează la îndemână noile aplicaţii.
Windows 8.1 aduce şi o integrare mai profundă SkyDrive, astfel că fişierele şi conţinuturile din cloud pot fi văzute lângă cele stocare în memoria internă şi pot fi accesate oricând aveţi conexiune WiFi. Aplicaţiile au acum parte de actualizări automate, iar Windows 8.1 aduce suport mulţi monitor. Per total Windows 8.1 este un upgrade mic pentru Windows 8, dar unul binevenit.
Benchmark%20ASUS%20Transformer%20Book%20
Nu putem uita de benchmark-uri, astfel că am testat ASUS Transformer Book T100TA prin intermediul unei mari varietăţi de programe. Astfel, în 3DMark Ice Storm Extreme T100 atinge 8506 puncte, în condiţiile în care Dell Venue 11 Pro obţine 6877 puncte. În 3DMark Ice Storm Unlimited am obţinut 10583 puncte, în comparaţie cu iPad Air, care obţine 14.000 de puncte. În GFX Bench scorul atins a fost de 14 FPS la testul off screen, în vreme ce un iPad 4 obţine 19 FPS.
La viteza de download stăm chiar bine, cu 16 Mbps, în aceeaşi reţea în care un iPhone 5 scoate doar 13 Mbps maxim la download. Viteza de scriere şi citire pe acest device este de 41 Mbps, respectiv 106 Mbps, ceea ce nu e chiar rău. În Relative Benchmark am obţinut 2101 puncte, în vreme ce un performant HP SlateBook X2 obţine 2300, deci stăm bine şi aici, mai ales că acela e un model Full HD. La testele de web browsing am atins 2737 puncte în BrowserMark 2.0, faţă de cele 3000 ale lui Galaxy Note 3 şi 415 ms în Sunspider, adică cel mai bun scor pe care l-am văzut până acum, mai bun decât cele 426 puncte ale lui iPad Air.
ASUS-Transformer-Book-T100TA-review-mobi
Performanţa procesorului quad core Bay Trail a fost comparată pe web cu cea a lui Core i3 şi trebuie să spun că sunt de acord cu aceste afirmaţii. Tableta rulează Bioshock 1 pe nivel mediu de grafică şi nu pierde prea multe frame-uri, iar grafică arată bine. Pe lista de aplicaţii preinstalate se număra Sticky Notes şi Math input, prima o aplicaţie de tip Post It, iar a două o aplicaţie care interpretează scrisul de mână pentru simboluri şi calcule matematice şi le efectuează.
Apoi avem aplicaţia ASUS WebStorage pentru stocarea în cloud, Kindle şi Netflix pentru e-reading şi seriale, plus o suită întreagă de aplicaţii Bing, unele noi şi unele familiare deja. E vorba despre Bing Weather, News, Travel, Sports, Maps, Health, Food şi Finance, fiecare cu interfaţa Modern UI cu derulare orizontală a informaţiilor.
ASUS-Transformer-Book-T100TA-review-mobi
Alte aplicaţii incluse la pachet sunt SkyDrive (redenumit între timp OneDrive), Skype, Reader, OneNote şi Reading List, cu care puteţi salva un articol din browser pentru a-l citi mai târziu. Office 2013 este şi el inclus la pachet şi vine acum şi cu Outlook, Publisher şi Access. În video review vedeţi şi o prezentare a unui fişier Excel şi a unuia Word, cu menţiunea că aveţi nevoie de un cont Office şi un abonament la serviciile 365 pentru a-l utiliza. Şi acum hai să vedem care sunt aspectele Pro şi Contra ale acestui device.
Iată-le pe cele Pro:
  • baterie excelentă
  • difuzoare foarte bune
  • fără pic de lag
  • performante aproape de Core i3
  • rulează Bioshock şi alte câteva jocuri de acest gen
  • Office 2013 la pachet
  • preţ atractiv
Şi iată şi aspecte Contra:
  • carcasa din plastic
  • fără camera în spate
  • luminozitate scăzută
  • fără aplicaţiile unice pe care ASUS le include pe tabletele Android
  • Windows 8.1 nu e o îmbunătăţire uriaşă faţă de Win 8
  • Office are nevoie de abonament
ASUS Transformer Book T100TA obţine o notă de 8.3 din 10 pentru design, 9 pentru hardware şi 8.5 pentru OS şi UI. Totalul este de 8.6 din 10, dar datorită preţului accesibil rotunjim nota la 9 din 10. Acum că segmentul netbook a murit, acest produs reprezintă un înlocuitor excelent, ba chiar cu câteva plusuri mari, de la baterie şi OS la performanţă la gaming.

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.