Jump to content

Ucraina, Tailanda și Venezuela, prinse în proteste fatale


ALexu
 Share

Recommended Posts

Ucraina, Tailanda și Venezuela, prinse în proteste fatale

 

În ultimele zile oameni au sângerat și au murit pe străzile din Ucraina, Tailanda și Venezuela, unde protestele anti-guvernamentale au devenit atât de violente, încât în Ucraina, cel puțin, se vorbește despre izbucnirea unui război civil. Iar prima întrebare care ne vine în minte când înțelegem gravitatea situației este: „Cum de lucrurile au mers atât de departe?

 

dreamstime_m_373841051_400.jpg

Ucraina- Maidanii luptă fără mănuși

 

Mâine va fi zi de doliu național în Ucraina, după ce 25 de persoane, civili și polițiști, au murit în timpul ultimelor proteste din Kiev. Miercuri dimineață decesul persoanelor, printre care și un jurnalist, a fost confirmat de Ministerul Sănătății. Decesele au survenit în urma ciocnirilor între poliție și protestatarii strânși în Piața Independenței, cunoscută și ca „Maidan", în dimineața zilei de 18 februarie, scrie CNN.

 

Protestele în capitală au început din luna noiembrie, după refuzul președintelui Viktor Ianukovici de a semna o înțelegere de liber-schimb și integrare politică cu Uniunea Europeană, după șase ani de negocieri. Înțelegerea ar fi fost un pas istoric care ar fi apropiat Ucraina de Vest și ar fi îndepărtat-o de Rusia. Înțelegerea trebuia semnată la Vilnius, dar, în urma presiunilor din partea Rusiei, Ianukovici a renunțat la idee.

Însă ce a început ca protest împotriva președintelui s-a transformat într-o cauză cu mult mai mare. Oamenii, instigați de opoziție, cer alegeri prezidențiale și reforme constituționale pentru ca puterea să aparțină mai mult parlamentului și mai puțin președinției.

Într-un moment de slăbiciune, Ianukovici le-a propus liderilor opoziţiei ucrainene, Arseni Iaţeniuk şi Vitali Klitschko, să conducă guvernul pe posturi de premier și vicepremier, dar cei doi au refuzat ofertele. „Nicio înțelegere cu @ua_yanukovych. Terminăm ce am început. Oamenii decid cine sunt liderii țării, nu tu", scria mai târziu Iaţeniuk, într-un mesaj pe Twitter.

Tailanda- Lupte pentru putere

 

Marți s-a confirmat decesul a cinci persoane, în urma violențelor cauzate de protestele din acest weekend de la Bangkok. Din noiembrie a început o luptă pentru putere care a ajuns la nivel de criză politică.

 

Se pare că electoratul tailandez este divizat între o clasă de tineri educați, din mediul urban și o clasă de conservatori săraci, din mediul rural, majoritatea din nordul țării. Primul grup este cel care iese pe străzi și se luptă cu poliția după luni de zile de conflicte politice. Ei cer demiterea premierului, în persoana lui Yingluck Shinawatra, sora fostului premier, Thaksin Shinawatra, care a fost îndepărtat de la putere și se află acum în exil și, de asemenea, cer crearea unui „consiliu al poporului", condus de un premier numit de rege, scrie CNN.

 

Mandatul lui Yinglucka a fost destul de stabil, până când partidul pe care îl conduce a aprobat în noiembrie o lege privind amnistia, care ar însemna anularea condamnării pentru corupție a fratelui său și permiterea întoarcerii sale în țară.

Thaksin nu mai face parte din viața politică a Tailandei de ani de zile, dar și-a menținut influența comunicând cu suporterii săi prin mesaje și video și pe rețelele sociale. Iar odată cu preluarea puterii de către sora sa, în 2011, influența sa a crescut. Protestatarii se tem că noua lege îl va aduce înapoi în țară, unde își va relua rolul activ în politică.

Venezuela

 

Pe 12 februarie, mii de studenți și militanți ai opoziției au ieșit pe străzile din Caracas pentru a protesta față de scumpirea nivelului de trai, a lipsei de securitate şi a penuriei din această ţară producătoare de petrol. După doar trei zile de proteste, tulburarea de stradă a degenerat în violențe în care trei persoane și-au pierdut viața, iar alte câteva zeci au fost rănite, amintește Agerpres.

 

Inflația în Venezuela este de peste 50%, iar protestatarii cer ca președintele Nicolas Maduro să demisioneze. Luni guvernul condus de acesta a acuzat trei consulați americani că ar fi conspirat cu opoziția și i-a dat afară din țară. Statele Unite în replică au ameninţat că ar putea lua măsuri de retorsiune, adică posibila expulzare în contrapartidă a unor diplomaţi venezueleni.

 

Președintele venezuelan este serios în privința luptei pentru menținerea puterii, avertizând că în cazul unei lovituri de stat, care s-ar solda cu răsturnarea guvernului său, ar scoate în stradă „forţele armate, miliţiile şi clasa muncitoare". De asemenea, a emis un mandat de arestare pe numele liderului opoziției, Leopoldo López, pentru implicarea în violențele care au avut loc săptămâna trecută la Caracas, iar acesta s-a predat singur la poliție, în ziua de marți, scrie Time.

 

Sursa: Click.

Edited by AL e x
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.