Jump to content

Prea târziu pentru armistițiu în Ucraina?


ALexu
 Share

Recommended Posts

Prea târziu pentru armistițiu în Ucraina?

 

Președintele ucrainean Viktor Ianukovici s-ar pregăti pentru a încheia un armistițiu cu liderii opoziției, după ce numărul deceselor survenite în cadrul protestelor din această săptămână a ajuns la 28.

 

dreamstime_m_37364246_400.jpg

 

Anunțul a fost făcut în seara zilei de miercuri, după ce președintele s-a întâlnit cu membrii unei celule de criză, din care fac parte trei lideri ai opoziției, purtătorul de cuvânt al parlamentului și oficiali de top ai administrației prezidențiale.

 

Într-o declarație de presă ulterioară, Ianukovici a spus că negocierile vor pune capăt violențelor din ultimele două zile, însă nu a dat niciun fel de detalii despre ce presupune armistițiul sau când ar putea fi implementat, scrie BBC.

Unul dintre liderii opoziției a confirmat întâlnirea, spunând că poliția nu va mai încerca să intervină la locul unde se întâlnesc protestatarii, în centrul Kievului. Russia Today scrie în schimb că violențele s-au reluat joi dimineață, în pofida anunțului unui armistițiu. Protestatarii au determinat forţele de securitate să se retragă din Piaţa Independenţei, în timp ce poliţia susţine că 20 dintre agenţii săi au fost răniţi.

„A fost declarată evacuare de urgenţă", le-a spus parlamentarul Volodimir Litvin jurnaliştilor, în timp ce părăsea clădirea, joi dimineaţa, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică.

 

Opinii din țară

 

Ucrainenii sunt divizați în ceea ce privește protestele, iar ostilitatea dintre Ianukovici și opoziție pare prea intensă pentru ca un armistițiu să fie posibil. Ianukovici are sprijin în partea de sud-est a țării, unde sunt și vorbitorii de limbă rusă, pe când protestele sunt organizate în partea de vest a țării, în vecinătatea țărilor europene.

Divergențele regionale sunt și ele din ce în ce mai intense, notează NPR, guvernatorii regiunilor la graniță cu Rusia denunțând protestele și cerând înăbușirea lor, pe când orașele din vest declară o autonomie virtuală față de guvernul central. Liderii opoziției înrăutățesc lucrurile, incluzând în mișcare militanți extremiști, care nu pot fi de acord cu un compromis politic și nu s-ar da în spate de la nimic pentru a-l vedea pe Ianukovici dispărut de la putere.

 

Opinii din afară

 

Atât Casa Albă, cât și Uniunea Europeană l-au criticat intens pe Ianukovici miercuri, blamându-l pentru violențele în care atâtea persoane și-au pierdut viața.

Președintele Barack Obama a avertizat că „vor exista consecințe" pentru orice „întrece linia în Ucraina", inclusiv o intervenție militară, dacă situația nu se poate rezolva altfel. Cu toate astea și-a exprimat speranța ca „armistițiul să țină". Între timp, Statele Unite au interzis vizele pentru 20 de membri ai guvernului ucrainean despre care se crede că ar fi implicați în violențele împotriva protestatarilor.

Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, și-a exprimat „șocul și exasperarea" în fața violențelor și folosirii forței inutile, pentru care este de vină conducerea politică. El a declarat că se așteaptă ca Uniunea Europeană să cadă de acord asupra unor represalii împotriva celor responsabili. Armistițiul anunțat de Ianukovici vine în contextul în care joi seara trebuie să ajungă în Kiev miniștrii de externe ai Franței, Germaniei și Poloniei, înaintea unui întâlniri de la Bruxelles unde se vor stabili sancțiunile potrivite.

Rusia a caracterizat însă violențele ca o „tentativă de lovitură de stat" pusă la cale de extremiștii din opoziție. Ministrul rus de externe le-a cerut țărilor din Vest să își folosească influența pe care o au asupra opoziției pentru a o forța să negocieze cu guvernul.

 

Rusia și Ucraina împărtășesc legături istorice și culturale, dar sunt mai degrabă motivele economice cele care sunt în spatele influenței Rusiei asupra țării. Rusia vrea ca Ucraina să i se alăture unei uniuni vamale conduse de Rusia, din care ar face parte și alte țări din fosta URSS.

După ce Ianukovici a refuzat să încheie o înțelegere cu UE, după ani de zile de negocieri, Putin s-a oferit să ajute țara să își pună economia pe picioare, cumpărând obligațiuni din Ucraina, în valoare de 13 miliarde de dolari. Moscova a făcut o achiziție de obligațiuni de stat de 3 miliarde, după care a sistat o plată ulterioară pe perioada violențelor, iar această săptămână va relua plata, scrie The Guardian.

 

Sursa: Click.

Edited by AL e x
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.