Jump to content

TRAIAN BĂSESCU: GUVERNUL ÎŞI VA ASUMA RĂSPUNDEREA. Ponta confirmă înţelegerea


ALexu
 Share

Recommended Posts

TRAIAN BĂSESCU: GUVERNUL ÎŞI VA ASUMA RĂSPUNDEREA. Ponta confirmă înţelegerea

 

Coabitarea dintre preşedinte şi premier funcţionează din nou! Traian Băsescu a anunţat, miercuri, că a ajuns la un acord cu Victor Ponta. Şeful statului a semnat numirea noilor miniştri ai Cabinetului, validând, astfel, GUVERNUL PONTA 3. Ulterior, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni, aceştia au depus jurământul. Unul din ei, de două ori chiar - este vorba de Gabriel Oprea, cel care a jurat credinţă ţării o dată ca ministru de Interne, apoi ca vicepremier. De cealaltă parte, Guvernul a aprobat programul politic care actualizează programul de guvernare. Documentul urmează să fie transmis Parlamentului joi dimineaţă.

 

ministri_cotroceni25870_26032700.jpg

 

Visul lui Victor Ponta s-a împlinit - GUVERNUL PONTA 3 poate intra în pâine! După două zile de negocieri, preşedintele şi premierul s-au înţeles. Băsescu a semnat decretele de numire pentru noii miniştri. Ulterior, şeful statului a susţinut o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, în care a anunţat cele convenite cu şeful Executivului. Realitatea.NET a transmis LIVE TEXT principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu: Azi, după ceremonia de învestire a lui Oprea, am avut o nouă discuţie cu premierul. Am ajuns la un acord care constă în următoarele: Guvernul îşi va asuma răspunderea pe un nou program, în consecinţă, eu voi valida azi miniştrii care au trecut ieri prin Parlament. Sper ca, aşa cum eu îmi respect partea din acord, şi partea din acord care revine Guvernului să fie respectată în termenii în care am stabilit-o. Sesizarea făcută de parlamentarii PDL şi PMP va continua să producă efecte, dacă n-o retrag ei. Mi se pare extrem de important ca, în această situaţie, CCR să se pronunţe pentru că este o situaţie absolut nouă. Noi am mai avut guverne în care un partid a plecat de la guvernare, ceea ce n-a schimbat programul de guvernare pentru că nu a intrat un alt partid şi nu s-au semnat protocoale suplimentare cu un alt partid. Mai mult, nici denumirea formaţiunilor politice n-a fost un subiect în situaţia asta. Aici avem o situaţie nouă, în care un partid pleacă, PNL, şi vine altul la guvernare, UDMR. Chiar denumirile utilizate în program nu mai pot fi utilizate în continuare pentru că USL-ul nu se mai află la guvernare.

 

De aceea cred că e important ca, în continuare, CCR să se pronunţe, mai ales că parlamentarii PDL şi PMP au solicitat acelaşi lucru care a fost şi o exigenţă a mea în relaţia cu premierul. Sper ca lucrurile să se finalizeze aşa cum am fost de acord amândoi. Dacă nu ajungeam la un acord, ar fi fost o prelungire a Guvernului cu foarte mulţi interimari. România are un guvern, nu avem o criză guvernamentală. Însă suntem într-o situaţie inedită prin aceea că avem miniştri trecuţi prin Parlament şi, în acelaşi timp, menţimen interimari. Acesta este ineditul situaţiei. În plus, această perioadă s-ar fi putut prelungi foarte mult. Adică: dacă sâmbătă CCR va constata că trebuie să fie un program de guvernare nou, care să includă şi noile înţelegeri la nivelul partidelor din coaliţia de guvernare, procesul ar fi durat foarte mult, pentru că obliga la aşteptare până când se depunea programul şi se derulau toate procedurile parlamentare, inclusiv cu o eventuală moţiune de cenzură. De aceea, împreună cu premierul am ajuns la acest acord, bazat foarte mult pe cuvântul de onoare al fiecăruia: unul să valideze miniştrii şi eu m-am angajat că fac validarea noilor miniştri la ora 18:00. Decretul a şi plecat la Monitorul Oficial.

 

Angajamentul premierului că va adopta un program de guvernare m-a făcut să mă răzgândesc. Am convingerea că vă va prezenta procedura asupra căreia am convenit. Între mine şi premier este un acord verbal. Nu cred că nu-şi va respecta cuvântul. E prea important să ne respectăm amândoi cele ce am convenit azi.

 

Nu am vorbit cu Zgonea, ce să vorbesc cu el? Această remaniere guvernamentală generată de plecarea PNL-ului este cu un grad de inedit extrem de ridicat pentru că până acum a plecat un partid din Guvern, dar n-a venit altceva. Iar acum vine un alt partid în Guvern. Dacă nu s-ar fi făcut sesizarea la CCR de către PDL şi PMP, aş fi făcut eu conflict instituţional între Preşedinţie şi Parlament pe aceeaşi temă, pe nevoia unui program. A doua rundă de discuţii a fost după instalarea lui Gabriel Oprea.

 

Sursa: Click.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.