Jump to content

„Efectul Francisc” nu a adus mai mulți oameni în Biserica Catolică


ALexu
 Share

Recommended Posts

„Efectul Francisc” nu a adus mai mulți oameni în Biserica Catolică

 

Deși cei mai mulți credincioși au o părere bună despre Papa Francisc, lucrul acesta nu i-a determinat să se implice mai mult în viața bisericii, arată un sondaj american, care relevă că statistic Biserica Catolică nu cunoaște un reviriment datorită noului pontif.

 

dreamstime_s_36572924_400.jpg

 

În pragul aniversării unui an de la alegerea lui în funcția de Suveran Pontif, Papa Francisc se bucură de o popularitate notabilă în rândul credincioșilor catolici și nu numai. Unii analiști în chestiuni de religie au consacrat expresia „efectul Francisc"pentru a remarca impactul pontifului asupra vieții de credință a laicilor. Cu toate acestea, un sondaj publicat joi de Pew Research Centera arătat că popularitatea papei nu a fost, până acum, suficientă pentru a crește numărul celor afiliați Bisericii Catolice, și nici pentru a-i face pe credincioșii catolici să se implice mai mult în viața bisericii.

Puncte forte

Marea majoritate a catolicilor americani îl privesc favorabil pe papă şi că mulţi dintre ei (71%), consideră că el reprezintă o „importantă schimbare de direcţie" pentru biserică. Aproximativ 40% dintre ei declară că s-au rugat cu mai mare regularitate în ultimul an, dar numerele nu sunt semnificativ mai mari atunci când vine vorba despre a merge efectiv la spovedanie sau despre a participa la Liturghie.

Nici numărul catolicilor nu a crescut în ultimul an. Iar popularitatea Papei Francisc nu o depăşeşte încă pe cea a Papei Ioan Paul al II-lea în anii '80 şi '90. Nu mai puţin de 56% dintre cei chestionaţi se aşteaptă ca, până în anul 2050, biserica să îşi fi schimbat definitiv sau probabil învăţătura privind contracepția. Aproximativ 36% au aceleaşi aşteptări cu privire la hirotonirea femeii și la căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex, remarcă și catholica.ro.

Puncte sensibile

„În acest moment, pentru că este relativ nou în funcția lui, oamenii iau semnalele lui în serios", a declarat Mark J. Rozell, decan al Facultății de Policiti Publice la Universitatea Geroge mason, citat de New York Times. „Dar asta nu înseamnă că schimbările vor avea și loc", a declarat profesorul.

După retragerea Papei Benedict în februarie anul trecut, 70% dintre americani spuneau că „rezolvarea scandalului privind abuzul sexual" ar trebui să fie o prioritate pentru noul papă. Un an mai târziu, 54% dintre credincioși apreciază că papa se descurcă bine sau excelent în această privință. Mult mai mulți sunt cei care îl apreciază pe noul Suveran Pontif pentru modul în care gestionează alte priorități ale bisericii: răspândirea credinței catolice (81%), apărarea valorilor tradiționale (81%), grija pentru săraci (76%) și gestionarea birocrației de la Vatican (62%).

Un punct sensibil este acela că, deși Papa Francisc este văzut ca un lider religios eficient, statisticile care ar putea măsura această eficiență: creșterea numărului de membri, creșterea nivelului de donații pentru biserică, creșterea numărului de credincioși care participă la slujbe nu arată îmbunătățiri în comparație cu anul trecut.

Bilanț

„Lucrul acesta ar putea fi interpretat ca o dovadă că Francisc nu a avut niciun impact", a declarat rev. Thomas Reese, analist la The National Catholic Reporter. „Pe de altă parte, în condițiile în care participarea la biserică este în declin din 1950, faptul că anul acesta nu a scăzut ar putea fi considerat o victorie."

„Efectul Francisc" influențează cu certitudine atitudinile americanilor, nu însă și comportamentul lor. Iar lucrul acesta poate să depindă de timpul relativ scurt care s-a scurs de la numirea în funcție a noului papă, la fel cum poate să depindă și de alți factori. E adevărat că, atunci când nu se schimbă ca urmare a unor coerciții exterioare, comportamentele se transformă ca o consecință a schimbării atitudinii. Însă, așa cum spun și psihologii care au studiat fenomenul, comportamentul este influențat de numeroși factori pe lângă atitudine: preconcepțiile despre sine și despre ceilalți, factorii monetari, influențele sociale (ceea ce pritenii și membri comunității spun și fac) și conveniențe.

Sursa: Click.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.