kEE Posted March 29, 2014 Share Posted March 29, 2014 Tribes: Ascend, o noua generatie de shootere Tribes: Ascend m-a pus destul de rau pe ganduri si m-a facut sa reconsider genul FPS asa cum nu am mai facut-o niciodata. Insa asta nu pentru ca jocul a reusit sa starneasca o revolutie in gaming dar mai degraba pentru ca pana acum, toate First Person Shooterele au fost create dupa o reteta precisa cu prea putina variatiune. Asa ca atunci cand am vazut Tribes: Ascend primul meu gand a fost ca in sfarsit a sosit o provocare, in sfarsit iata cum ar trebui sa arate un shooter in 2012. Si sincer, nu ma gandeam atat de mult a grafica cat la gameplay, la sistemul de joc, ca sa ma exprim mai pe romaneste. Visul oricarui gamer Intr-adevar, a intra in universul Ascend inseamna a te implica intr-un sistem de joc ce necesita in egala masura o componenta dinamica si una sociala. Asta pentru ca Tribes: Ascend nu are single player. Producatorii au decis sa elime complet "povestea principala" mizand totul pe elementul esential al oricarui shooter de calitate. Sa fim seriosi acum, ce FPS a supravietuit vreodata mai mult de doua saptamani doar pe baza de single player. La fel ca si in Tribes, toate shootere au la baza un singur lucru: sa-ti bati mar prietenii in arena multiplayer. Asta era valabil pe vremea unor jocuri precum Quake I si II iar aceeasi reteta este la fel de valabila si in ziua de azi. Insa a transforma Tribes: Ascend intr-un simplu multiplayer nu a fost nici pe departe singurul as din maneca producatorilor de la Hi-Rez. Ei au mai preluat un concept foarte vehiculat in ultima vreme, mai ales in industria MMO-urilor. Este vorba de conceptul free 2 play. Si astfel Ascend a ajuns sa fie primul FPS important lansat gratuit. Ei, aproape gratuit daca e sa tinem cont ca exista totusi si acea mica componenta legata de microtranzactii, insa aceasta este la alegerea fiecaria si Hi-Rez nu a introdus obligativitatea cumpararii de bonusuri pentru a putea juca. Ce naiba, daca ar fi facut asta nu s-ar mai fi chemat free 2 play nu? Deliciul libertatii De obicei, FPS-urile moderne sunt "blocate" in spatiul destul de restrans al unor harti labirintice, mai ales pentru ca in ultimii ani a ajuns sa fie la moda shooterele militare cu lupte desfasurate in spatiul urban. Insa asta nu este nici pe departe cazul pentru Tribes: Ascend. Aici hartile sunt uriase si pe cat de gigantice ar fi, producatorii s-au asigurat ca gamerii vor putea folosi fiecare centimetru disponibil pentru niste lupte cu adevarat 3D. Si pentru a face lucrurile si mai atractive, accentul a fost pus pe viteza. De fapt lucrurile se misca asa de repede ca l-ar putea face pe Carl Johnson sa para ceea ce americanii ar numi "sitting duck". Aici este esential sa nu pierzi momentul, sa actionezi la timp si sa "citesti" miscarile adversarilor inainte ca ei sa le faca. Asta este probabil unul dintre cele mai bune lucruri in noua iteratie a francizei Tribes - niciodata nu ajungi sa te plictisesti. Si pentru a obtine acea atat de necesara viteza, va trebui sa skiezi sau sa te folosesti de jet pack. Si daca cel de-al doilea are o utilizare destul de clara, primul este un concept nou si foarte interesant. Skiatul presupune o miscare rapida deasupra solului, fara frecare, parcurgand distante insemnate intr-un timp foarte scurt si accelerand mai repede ca un Ferrari Testarosa, ceea ce evident transforma orice vehicul din joc in ceva ridicol de inutil. Actiune pentru toata lumea Cum va spuneam mai devreme, acest joc nu este numai gratuit dar presupune si o componenta sociala pentru ca ai nevoie de o echipa. Si pentru ca exista mai multe clase, actiunea se desfasoara la o viteza considerabila iar inamicii numai de mila nu stiu, stilul Rambo nu are ce cauta in acest joc. Nu ai cum sa ataci tot ce misca pe harta si crede-ma pe cuvand ca cel mai stupid lucru pe care il poti face este sa incerci sa actionezi pe cont propriu. Intreaga actiune se invarte in jurul notiunii de cooperare intre membrii echipei pentru ca, desi exista patru moduri de joc (Deathmatch, Arena, Capture the Flag and Capture and Hold) principalul ramane mereu Capture the Flag. Intr-adevar, aici nu mai merg smecheriile din Unreal Tournament unde luai steagul inamicului si faceai partie pana la tine in baza. Aici exista cate o clasa conceputa pentru fiecare tip de actiune. Infiltratorul se va...infiltra si va neutraliza apararea inamica, Pathfinderul va fura steagul, masivul Doombringer o va proteja iar Tehnicianul va imbunatati apararea propriei baze pentru mai multa siguranta. Astfel, desi ai dreptul sa iti alegi rolul in echipa, vei fi obligat sa il si respecti pentru ca echipa ta sa poata castiga confruntarea. Arsenalul distrugerii Imi plac shooterele moderne pentru ca ofera o gama larga de arme reale, importate in joc cu tot sunetele si reculul specifice, insa m-am cam plictisit de ele. Sa fiu sincer, sa joci un joc nu se rezuma doar la a incerca sa recreezi cat mai realist un camp de lupta sau sa te apropii cat mai mult de experientele unui militar calit in lupta. Aceste aspecte sunt importante, dar in egala masura este nevoie de distractie, imaginatie, adrenaliza si, de ce nu, nebunie. Asta este o reteta pe care nu am gasit-o spre exemplu in Battlefield III dar de care Tribes: Ascend nu duce lipsa. Aici pe hartile Sci fi din Ascend, un deget mult prea grabit in a apasa pe tragaci nu este mereu cea mai buna solutie. Multe arme nu au prea multe in comun cu viteza ci cu precizia, oarecum in antiteza cu ritmul de desfasurare din restul jocului. Sa luam de exemplu cazul aruncatorului Light Spinfusor, care lanseaza placi electrice rotunde ce explodeaza la contactul cu tinta. Trucul este sa calculezi directia si viteza adversarului pentru a le potrivi cu traiectoria proiectilului tau, creand astfel o foarte satisfacatoare imagine a inamicului explodat in mii de bucatele. Pe de alta parte, the Fusion Mortar este o arma cu raza lunga si foarte lunga de actiune care permite bombardarea pozitiilor inamice de la mare departare. Plus un bonus de cativa adversari spulerati daca ai noroc. Pana si "pasnicul" Tehnician poate deveni mortal odata ce este dotat cu Thumper DX, puternicul lansator de grenade. Totusi de la a primi o arma pana la a sti sa o folosesti e ceva drum de batut si viteza poate reprezenta adesea o problema majora in calea preciziei. Tocmai de aceea spuneam mai devreme ca este mereu nevoia sa prevezi din timp miscarile oponentilor. Free to play si free to...pay Titlul in engleza spune foarte clar ceea ce in romana nu stiu daca puteam exprima. Sa fiu sincer, nu imi convine sa platesc 50-60$ pentru un joc, este mult prea mul. Mai degraba astept o reducere masiva inainte de lansarea urmatorului titlu din serie si atunci il cumpar. In felul acesta economisesc bani si in acelasi timp stiu ca le ofer inapoi ceva celor ce mi-au oferit atat de multa distractie pe PC. Cu toate astea Tribes: Ascend prezinta o diferenta majora fata de alte titluri: este free to play, gratuit si fara bani. Totusi, pentru cei mai grabiti dintre voi, deblocarea unor arme, bonusuri sau alte bunatati se poate face mult mai usor. Asta pentru ca producatorii au introdus in joc sistemul de microtranzatii. Deci se poate cumpara aur, moneda din Ascend si mai apoi cu acest aur se pot achizitiona bunatatile pomenite mai sus. Este simplu si reprezinta o afacere buna pentru ambele parti. Voi in calitate de gameri puteti sa cumparati...sau nu. Iar producatorii creeaza un joc popular din care macar o parte din jucatori le vor oferi un "mic" profit. Este reteta viitorului si pentru mine cel putin a cumpara o chestie mica macar este o forma de a le multumi tuturor celor ce au investit sute de ore in Tribes: Ascend, un joc extrem de reusit. Sursa: http://www.gameway.ro/games/pc/review/tribes-ascend-review.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts