Jump to content

Linux, la ce foloseste ?


TLG GetoDac
 Share

Recommended Posts

Lansat in 5 octombrie 1991 de Linus Torvalds, sistemul de operare Linux isi are de fapt bazele in GNU Project, initiat in 1983 de Richard Stallman. In ultimii 20 de ani s-a extins in nenumarate industrii, iar unele dintre cele mai impresionante gadgeturi din lume ruleaza Linux.


1. Super computere


Cele mai performante computere din lume ruleaza aproape exclusiv Linux, datorita usurintei de modificare a sistemului de operare open source pentru adaptarea la structuri hardware noi.


linux-powers-a-majority-of-the-worlds-su


2. Submarine nucleare


Raspandirea Linux a avut efecte si in sectorul militar. Primul submarin nuclear cu Red Hat Linux dateaza din 2004.


030805-O-0000X-001_jpg.jpg


3. Set top box-uri


Cele mai multe set top box-uri ruleaza variante modificate de Linux, astfel incat sistemul de operare este prezent in cele mai multe case.


your-tivo-is-powered-by-linux_jpg.jpg


4. Trenuri de mare viteza


Poreclit "Bullet Train", cel mai rapid tren din lume, Shinkansen, functioneaza in Japonia, iar sistemul sau de control utilizeaza Linux.


shinkansen_300_700_jpg.jpg


5. Masini de muls vaci


Utilizarea Linux s-a extins pana in... grajd, odata cu cele mai noi sisteme mecanice de muls vaci, produse de compania sudedeza DeLaval.


cow-on-milking-machine-resized_jpg.jpg


6. CERN


Modificat pentru a corespunde cererilor oamenilor de stiinta, Linux este unealta principala de control a acceleratorului de particule Large Hadron Collider de la CERN.


cern_jpg.jpg


7. Bursa din New York


Cea mai importanta bursa din lume a facut in 2007 trecerea la Linux, sistem de operare cu flexibilitate crescuta, care usureaza numeroase operatiuni financiare.


New-York-Stock-Exchange-Quotes_jpg.jpg


8. Statia Spatiala Internationala


Linux in spatiu? Windows a fost abandonat pe Statia Spatiala Internationala, iar Linux i-a luat locul si pe laptopuri si pe robotii NASA.


iss-future_jpg.jpg


9. Google, Amazon si Facebook


Cele mai multe servicii web si cloud au la baza sistemul de operare Linux, iar cele mai mari site-uri din lume il folosesc zi de zi.


google-amazon-and-facebook-all-use-linux


10. Android


Despre legatura de rudenie intre Android si Linux stiati, dar Google a operat cateva modificari importante in dezvoltarea sistemului de operare mobil. Chiar daca putem spune ca exista putin Linux pe fiecare smartphone Android, schimbarile de arhitectura si absenta compatibilitatii librariilor GNU impiedica gadgeturile Android sa ruleze direct aplicatii Linux.


Linux-3_3-Android_jpg.jpg


Link to comment
Share on other sites

Eu personal, iti multumesc, ca ai facut acest post !

 

Ma ajuta foarte mult, chiar eram curios si am cautat de mult sa aflu ce inseamna.

 

Multumesc frumos, de la mine ai 1+ !

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.