Jump to content

Tu stii sa gatesti corect somonul? 5 greseli frecvente pe care sa le eviti


South NUTU
 Share

Recommended Posts

Tu stii sa gatesti corect somonul? 5 greseli frecvente pe care sa le eviti

 

 

652x450_144008-tu-stii-sa-gatesti-corect

Somonul este unul dintre cele mai consumate si gatite tipuri de peste din intreaga lume. Desi este un peste versatil si simplu de preparat, exista persoane care fac o multime de greseli in timp ce il gatesc, afectandu-i nu doar gustul, ci si continutul nutritiv. Iata cateva dintre cele mai frecvente erori pe care trebuie sa le eviti cand gatesti somonul!
1. Nu stii cum sa alegi somonul
Gatirea somonului incepe inca din stadiul de cumparare. Este foarte important sa alegi un somon proaspat, astfel incat sa te bucuri de o carne de calitate si sa nu-ti pui in pericol sanatatea. Printre principalele criterii pe care trebuie sa le vizezi sunt aspectul (roz-portocaliu intens, suprafata apoasa, nu cleioasa), textura (sa fie tare cand il apesi cu degetul si sa revina rapid la forma initiala) si mirosul (dulce-sarat).
2. Ii indepartezi pielea inainte de preparare
Daca optezi pentru bucati de somon, nu te grabi sa ii inlaturi pielea inainte de a-l prepara, intrucat are un rol foarte important la gatit. Este cea care tine carnea compacta in timpul frigerii, coacerii sau gatirii la aburi si te ajuta sa il manevrezi mai usor cand il prepari. In plus, pielea creeaza o bariera intre tigaie sau gril si carnea propriu-zisa, impiedicand arderea carnii.
3. Nu ii scoti oasele
Somonul este un peste care trebuie gatit fara oase, de aceea, este important ca atunci cand cumperi bucati mari, sa ai grija sa le indepartezi. Multa lume greseste insa atunci cand ii scoate oasele. Somonul este o carne foate frageda si pretentioasa, de aceea, oasele trebuie indepatate cu atentie, cu ajutorul unei pensete, in directia in care sunt si orientate.
4. Il gatesti prea mult
Somonul este un peste care se gateste in doar cateva minute (5-8 min.), indiferent ca il frigi pe gratar, il prepari la tigaie sau la cuptor. Timpul de preparare depinde insa si de dimensiunea bucatii pe care o gatesti. Somonul este gata cand incepe sa isi schimbe usor culoarea, dar ramane totusi compact si isi pastreaza textura moale. Daca este foarte tare si incepe sa sfaramiteze in tigaie, inseamna ca l-ai gatit prea mult.
5. Il intorci cu furculita
Primul impuls atunci cand gatesti somonul este sa iei prima furculita pe care o vezi prin bucatarie si sa il intorci in tigaie sau pe gratar. Gresit, spun specialistii, care recomanda folosirea unei spatule pentru manevrarea somonului in timpul gatitului. Furculita dezintegreaza usor somonul, care este un peste foarte fraged.

 

Edited by South NUTU Gypsanu
Link to comment
Share on other sites

Interesant ! Astea sunt greseli pe care le fac de obicei cei care gatesc

Link to comment
Share on other sites

Nu sunt prieten cu bucătăria, nu ştiu să gătesc absolut nimic, dar având în vedere că sunt un mare fan al peştelui, am să-i ofer aceste informaţii mamei mele sau chiar am să-mi "iau inima în dinţi" şi am să încerc tocmai eu.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.