Jump to content

Noroc sau Dumnezeu?


South NUTU
 Share

Recommended Posts

Noroc sau Dumnezeu?



noroc-900x480.jpg



Lumea de astăzi este guvernată de noroc: „Ce noroc că te-am întâlnit!” „Noroc că nu am cumpărat mașina!” „Mult noroc la examen!” Alte exprimări, precum „Ce întâmplare că…”, „Ce bine că…”, „Mult succes la…”, ar exprima chiar mai bine ideea originală, însă a devenit superfluu să folosim „noroc”. Pentru unii însă, nu este doar o chestiune de semantică, ci de viziune asupra vieții.



Norocul este un concept păgân, iar grecii antici și romanii obișnuiau să se închine norocului sub forma zeiței Fortuna. Însă chiar și astăzi se crede că anumite obiecte, precum piciorul de iepure, trifoiul cu patru foi sau anumite bijuterii au în ele puterea de a aduce norocul în viața unui om. Anumite zile, anumite numere și chiar anumite animale sunt considerate că poartă noroc bun sau rău.


Căutarea acestui noroc este în strânsă conexiune cu superstiția, care la rândul ei este conectată cu magia. Conform acestei viziuni asupra lumii, oamenii sunt la mila unor puteri nevăzute și forțe necunoscute care ne-ar putea face rău sau ne-ar putea ajuta, după bunul plac.


Ce spune Biblia despre noroc

Chestiunea norocului sau a șansei apare de multe ori și în Biblie, deși cuvântul ca atare lipsește. Atât în Vechiul cât și Noul Testament tragerea la sorți este o metodă folosită pentru a discerne voința lui Dumnezeu, care controlează acțiunile ce nouă ni se par la voia întâmplării. Mai multe pasaje din Biblie lămuresc acest aspect, însă poate cel mai clar este cel din Proverbe 16:33- „Se aruncă sorțul în poala hainei, dar orice hotărâre vine de la Domnul”. Acest verset indică faptul că o acțiune aleatoare, precum aruncarea unui ban sau tragerea la sorți, nu iese de sub controlul lui Dumnezeu și prin urmare rezultatele nu sunt cele ale șansei.


Mai mult decât atât, Biblia învață că ceea ce pentru unii pare doar o ghicitoare, implică de fapt recunoașterea providenței lui Dumnezeu și cererea de a fi îndrumat în situația problematică. Un exemplu în acest sens îl găsim în rugăciunea din Faptele Apostolilor 1: 23-26, unde putem citi: „Ei au pus înainte pe doi: pe Iosif, numit Baraba, zis și Iust, și pe Matia. Apoi au făcut următoarea rugăciune: „Doamne, Tu care cunoști inimile tuturor oamenilor, arată-ne pe care din acești doi l-ai ales ca să ia loc în slujba și apostolia aceasta, din care a căzut Iuda, ca să meargă la locul lui.” Au tras la sorți, și sorțul a căzut pe Matia, care a fost numărat împreună cu cei unsprezece apostoli.”


Norocul bun și norocul rău

O poveste chineză antică spune în felul următor: Un fermier avea doar un cal pe care îl folosea să are pământul. Într-o zi, calul a scăpat, iar când vecinii au auzit ce s-a întâmplat au empatizat cu vecinul lor pentru ghinionul ce se abătuse asupra lui. „Noroc rău? Noroc bun? Cine știe? Doar Dumnezeu”, a spus fermierul.


După o săptămână, calul s-a întors acasă împreună cu o herghelie de cai sălbatici, iar vecinii s-au grăbit să îl felicite pe fermier pentru norocul său. „Noroc rău? Noroc bun? Cine știe? Doar Dumnezeu”, a spus fermierul. Apoi, în timp ce fiul fermierului încerca să îmblânzească un cal, a căzut din șa și și-a rupt piciorul. Toată lumea a fost de acord că a fost un mare ghinion. „Noroc rău? Noroc bun? Cine știe? Doar Dumnezeu”, a spus fermierul.


Câteva săptămâni mai târziu, armata a mărșăluit în sat și i-a forțat pe bărbații apți să se înroleze pentru un conflict ce avea să izbucnească. Când au văzut că băiatul fermierului avea un picior rupt l-au lăsat la vatră. Toată lumea era fericită pentru norocul fermierului. „Noroc rău? Noroc bun? Cine știe? Doar Dumnezeu”, a spus fermierul. Concluzia: Dumnezeu se folosește atât de binele cât și de răul prezent în viețile noastre pentru a face ceva bun pentru noi, deși noi nu putem conștientiza acest lucru din simplul motiv că este imposibil să avem o imagine de ansamblu asupra vieții noastre.


Biblia este plină de istorii de genul acesta, care demonstrează felul în care funcționează providența lui Dumnezeu în viețile noastre, moartea regelui Ahab și istoria lui Rut fiind doar câteva exemple. În Romani 8:28 putem găsi chintesența acestui concept: „De altă parte, știm că toate lucrurile lucrează spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu și anume spre binele celor ce sunt chemați după planul Său.”


Lucrarea lui Dumnezeu

Faptul că Dumnezeu știe și controlează până în cele mai mici detalii evenimentele din viața unui om, nu presupune abolirea liberului arbitru, așa cum ar vrea unii să credem. Lucrarea lui Dumnezeu în viețile noastre implică două aspecte. Dumnezeu poate interveni activ, precum a fost în cazul regelui Ahab. Moartea sa nu a fost doar consecința unei săgeți trase la întâmplare, ci așa cum scrie în 2 Cronici 18, Dumnezeu a condus evenimentele care l-au împins pe Ahab în lupta, unde un om ce a tras cu arcul la întâmplare a dus la îndeplinire planului lui Dumnezeu pentru Israel.


Dumnezeu însă intervine și într-un mod pasiv în viețile noastre, permițând și nu cauzând un anume eveniment. Povestea lui Iov sau cea a lui Iosif arată cum Dumnezeu îl lasă pe Satana să acționeze în viețile noastre până la un punct, de la care tot noi, cei din jurul nostru sau persoane pe care nici nu le cunoaștem să beneficieze.


Viața noastră copiază traseul unui carusel, câteodată suntem la pământ și câteodată ne merge atât de bine încât credem că vom atinge cerul. Atunci când lucrurile merg bine suntem fericiți și credem că Dumnezeu este cu noi, dar dacă merg rău suntem descurajați și avem tendința să credem că am fost abandonați. În final, ajungem să fim doar victimele circumstanțelor, iar dacă credința în Dumnezeu șchioapătă, vom avea tendința să credem în noroc, pentru a explica acele lucruri pentru care nu găsim o relație de tip cauză-efect.


Însă apostolul Pavel scrie în Filipeni că a învățat să fie mulțumit, chiar fericit, în toate circumstanțele vieții. A fost fericit atunci când lucrurile au mers rău (era în închisoare la acel moment) și a fost fericit când lucrurile au mers bine, pentru că în definitiv, aceasta înseamnă să faci parte din familia lui Dumnezeu, să își păstrezi mereu speranța că Dumnezeu este în control și că acționează spre binele tău, iar această speranță singură este destul pentru a aduce fericirea.



Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.