Jump to content

Trei greşeli uriaşe făcute de Daum în meciul cu Danemarca.


eB Waldo
 Share

Recommended Posts

7422854-mediafax-foto-dan-horia-tautan.j

Echipa naţională de fotbal a României şi-a compromis cea mai mare parte a şanselor de calificare la Cupa Mondială din Rusia, competiţie ce va avea loc în vara lui 2018. Selecţionata lui Christoph Daum a terminat la egalitate, 0-0 la Cluj, un meci cu Danemarca pe care trebuia să îl câştige pentru a rămâne în luptă cu şanse reale. Dincolo de rezultat, România a dezamăgit şi prin prestaţia avută, precum şi prin atitudinea tactică a fotbaliştilor pe care neamţul Daum i-a folosit într-un sistem complet neobişnuit.

ProSport a analizat jocul naţionalei României cu Danemarca şi, cu ajutorul unor argumente venite de la fotbalişti şi de la oamenii din fenomen, vă prezintă trei greşeli uriaşe făcute de Christoph Daum la această partidă.

1. Sistem de joc complet diferit implementat în 5 zile

Vestea că Daum schimbă sistemul de joc din 4-2-3-1 în 3-4-3 a venit în cea de-a doua zi de cantonament, după reunire. Scăpată în presă de unul dintre jucătorii lui Daum, informaţia a fost comentată în fel şi chip atât de microbişti, cât şi de specialiştii din fotbal. Înainte de nuanţe, înainte de a decide dacă 3-4-3-ul în interpretarea lui Daum este un sistem ofensiv sau unul defensiv, principala concluzie ce trebuia trasă era alta: Cum poate fi integrat armonios un nou sistem de joc în doar câteva zile? Răspunsul evident este: Nu poate fi! Iar dovada a venit în timpul meciului, perioadă în care experimentul a arătat că este un eşec. Chipciu şi Keşeru, ”vârfurile” lui Daum în ofensivă nu au legat nici măcar o pasă utilă între ei, Răzvan Marin a făcut o risipă uriaşă de efort din cauza faptului că nu avea variante pentru a combina în atac, iar Nicolae Stanciu a fost izolat şi a fost nevoit să încerce multe faze pe cont propriu pentru a se apropiat de poarta danezilor.

Dar cea mai mare palmă pe care Christoph Daum a primit-o şi care ilustrează cum nu se poate mai bine ridicolul situaţiei a venit de la căpitanul echipei naţionale. Într-o intervenţie în faţa camerelor TVR la finalul meciului, Vlad Chiricheş a mărturisit că ”e nevoie de mai mult timp pentru a înţelege principiile acestui sistem”. De altfel, într-un articol în care ProSport a cerut ajutorului unui antrenor pentru a explica cerinţele acestui sistem, Edward Iordănescu aprecia că ”atunci când la un meci decisiv alegi modificarea structurii de joc, una care nu e tocmai uşor de interpretat, uşor diferită de sitemele clasice, automat îţi asumi nişte riscuri importante. Sunt sigur că el e foarte conştient de asta, le asuma conştient. E un mare dezavantaj că acest sistem nu a fost experimentat măcar la un joc amical, e un mare minus”.

2. Jucătorii României recunosc că se aşteptau să fie dominaţi

Echipa naţională a avut o primă repriză în care a fost uşor superioară danezilor, totul parte a unui joc uşor haotic, fără repere clare. Sistemul de pe hârtie cu trei fundaşi centrali a fost, în practică, un sistem cu cinci jucători pe linia de fund, însă norocul a venit din faptul că şi danezii au jucat la fel. Situaţia s-a schimbat după pauză, moment în care Eriksen şi colegii lui au preluat iniţiativa şi au dominat copios în cea mai mare parte a timpului. Explicaţia jocului din prima repriză poate veni dintr-o altă declaraţie pe care Alexandru Chipciu a dat-o la finalul jocului. ”Noi ne aşteptam ca Danemarca să ne atace mai mult, în special în prima repriză”, a spus fotbalistul lui Anderlecht.

3. Meci în care victoria e obligatorie, dar abordarea tactică e ultra-defensivă

Chiar dacă din ceea ce spune Chipciu poate să rezulte ideea că România şi-a asumat un joc defensiv, plecăm de la premisa că Daum a vrut victoria, singurul rezultat care ne mai ţinea în lupta pentru calificare cu şanse reale. Totuşi, practica ne-a arătat că acest 3-4-3 nu a fost deloc unul ofensiv, în special pentru că a fost compus din şapte jucător de câmp cu profil defensiv: Săpunaru, Chiricheş, Toşca, Benzar, Pintilii, Marin şi Latovlevici. Nuanţa a fost observată şi subliniată, dacă mai era cazul, şi de cel care măcar la nivel teoretic este şeful lui Christoph Daum în cadrul FRF. ”Toată lumea a zis că acest sistem este ofensiv, dar până la urmă a fost unul defensiv”, a spus Mihai Stoichiţă, directorul tehnic al Federaţiei.

Bonus: Schimbarea sistemului în 5 zile, după invenţia cu Bicfalvi mijlocaş dreapta

Decizia surpriză a lui Christoph Daum nu este unică în mandatul său pe banca României. Neamţul a făcut încă de la debut mutări pe care specialiştii din fotbal le-au considerat cel puţin curioase, mutări care au eşuat lamentabil. Poate cea mai evidentă a fost cea din meciul României cu Muntenegru, 1-1 la Cluj, atunci când neamţul a ales să înceapă jocul cu Eric Bicfalvi titular pe postul de mijlocaş ofensiv dreapta. Totul în ciuda faptului că pe bancă avea jucători mult mai potriviţi pentru acel post, Popa, Chipciu, Torje sau Rotariu. Mai mult, Daum l-a ales pe Bicfalvi pentru un post pe care fostul mijlocaş al Stelei şi al lui Dinamo nu mai jucase nici măcar o singură dată la nivel înalt. Bicfalvi s-a consacrat ca mijlocaş central de profil defensiv, apoi a suferit o transformare de succes în Ucraina acolo unde a evoluat mijlocaş central ofensiv şi al doilea vârf în unele momente.



SURSA

Link to comment
Share on other sites

@@Shyphter, Fotbalul din Romania e in cadere libera de ceva timp.. in loc sa incercam sa resuscitam cateva echipe din liga 1, construim stadioane de multe milioane de euro dar nu are cine sa joace pe ele si ajung sa fie folosite ca si Cluj Arena doar pentru concerte si sa joace nationala odata la cativa ani... :|

Edited by RW Waldo
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.