Jump to content

Relatii si sex!


Rappa Ro
 Share

Recommended Posts

Dragostea trece prin neurotransmitatori si hormoni

Daca sexul tot a devenit un subiect tabu, iar educatia sexuala este sub limitele acceptabile m-am hotarat sa va prezint procesul prin care practic ne indragostim.

 

Lectura placuta !

couple2.jpg?w=300&h=199

 

Pana la fluturii din stomac si capul in nori te mananca, mai nou, biologia si genetica. Da, dom’le, e greu cu dragostea. Si cand trebuie sa o traiesti, si cand trebuie sa o explici!

Antropologul Helen Ficher a propus o noua teorie asupra dragostei, teorie care tine cont de informatii din genetica, neurostiinte, antropologie si psihologie. Ca sa isi verifice ideile, Ficher a acceptat sa fie consultant la un site de matrimoniale. De ce? Pai avea nevoie de multi subiecti ca sa ii testeze (in final, a avut vreo 40.000!)

Ipoteza ei a fost ca doi neurotransmitori (dopamina si serotonina) si doi hormoni (estrogenul si testosteronul) detin rolurile principale in aparatia trasaturilor de personalitate (ti-am spus ca pana la dragoste e drum lung! nu te mai plange, citeste mai departe daca vrei sa te lamuresti cum e cu sufletul pereche!).

Dopamina este asociata cu inclinatia pentru noutate, creativitate, optimism, adaptabilitate, energie, spontaneitate. Serotonina este asociata cu precautia, calmul, perseverenta, loialitatea, respectul fata de reguli. Testosteronul e intalnit de obicei la barbati si e asociat cu logica, calmul, temperarea, hotararea, atentia, gandirea strategica. Estrogenul este asociat cu inventivitatea, intuitia, solidaritatea, flexibilitatea, altruismul, sentimentele.

Aceste patru substante stau la baza a patru tipuri de personalitate: conducatorul, negociatorul, constructorul si exploratorul.

Conducatorii (testosteronul dominant) sunt pragmatici, logici, obiectivi, iau decizii repede, au abilitati matematice, vor sa se impuna in fata celorlati si pot parea insensibili.

Negociatorii (estrogenul dominant) sunt caracterizati prin fluenta verbala, empatie, sensibilitate, compasiune, atentie la nevoile si sentimentele celorlalti si sunt foarte buni comunicatori.

Exploratorii (dopamina dominanta) au nivelul cel mai inalt de energie, nu stau pe loc (nu numai fizic, ci si mental: isi baga nasul in multe domenii), sunt foarte curiosi, fermecatori, dinamici, extrovertiti, sociabili, nu au teama de oameni, cauta constant noutatea.

Constructorii (la ei e dominanta serotonina) sunt caracterizati de loialitate si datorie, sunt seriosi, constiinciosi si familisti.

Nu intra in panica! Nu mai e mult pana ajungem si la dragoste. Voiam sa iti mai spun ca fiecare om e un amestec din toate cele patru tipuri de personalitate, dar un anumit tip este preponderent, dominant.

Din combinatia celor patru tipuri de personalitate rezulta zece tipuri de parteneriate de baza. Fiecare tip de cuplu cu plusurile si cu minusurile lui.

Da, da, am ajuns, finally, la dragoste!

Un cuplu format din doi exporatori nu se cearta din cauza banilor, sunt flexibili, inventivi si atrasi de sex. Cei doi vor avea dificultati in relatie pentru ca sunt extrem de independenti, au nevoie de autonomie, evita discutiile dificile si lasa nerezolvate problemele de cuplu.

Relatia dintre un explorator si un constructor este deficil de realizat, dar, cand se intampla, este foarte puternica. Provocarile cuplului au legatura cu banii, fidelitatea si regulile. Exploratorul cheltuie, incalca regulile si adora aventurile. Constructorul e exact pe dos. Flexibilitatea si creativitatea exploratorului il poate ajuta pe un constructor, in timp ce loialitatea si taria de caracter a constructorului ii pot face bine exploratorului.

Perechea formata de un explorator cu un conducator va avea ca puncte forte viata sexuala activa, discutiile interesante si tendinta de a fi independenti si de a nu respecta reguli sau traditii. Dar un conducator este prea direct, chiar grosolan, in timp ce exploratorul este diplomat prin excelenta. Un alt punct nevralgic in cuplu il reprezinta cautarea senzatiilor, un explorator fiind atras de asa ceva, in timp ce un conducator este cumpatat.

Perechea explorator – negociator se va bucura de creativitatea primului si de imaginatia celui de-al doilea. De asemenea, cel putin la inceputul relatiei, se vor intelege bine in plan sexual. Dar cei doi au viziuni diferite asupra intimitatii si autonomiei (unul vrea mai multa apropiere, iar celalalt se simte sufocat, de exemplu), exploratorul nu poate intelege nevoia de introspectie a negociatorului, iar negociatorul isi poate percepe partenerul drept insensibil si egoist.

Doi constructori au parte de o casatorie de lunga durata, fericita, iar celor doi nici macar nu le trece prin cap ideea de divort. Este unul dintre cele mai stabile cupluri. Pun accentul pe rutina, traditii si tabieturi.

Un constructor si un conducator sunt retinuti din punct de vedere emotional, realisti si meticulosi. Intre cei doi pot aparea disensiuni, deoarece constructorul este orientat spre cooperare, iar conducatorul spre competitie. In plus, conducatorul are relatii putine si nu e prea sociabil, in timp ce constructorului ii plac interactiunile sociale.

Perechea formata de un constructor si un negociator este preocupata de o relatie puternica si stabila, ambii parteneri arata interes fata de familie si camin. Dar negociatorii nu impartasesc atractia constructorilor fata de valorile traditionale. Iar acestia din urma sunt exasperati de tergiversarea negociatorilor in a lua decizii.

Cuplul format de doi conducatori are potential conflictual destul de mare. Amandoi vor sa domine si sa castige disputele in relatie. Au in comun faptul ca dispretuiesc conventiile sociale, nu sunt posesivi, isi ofera reciproc spatiu si intimitate.

Un conducator si un negociator sunt atrasi de la inceput unul de altul, sunt o pereche complementara, o echipa perfecta pentru luarea deciziilor. Dificultati pot sa apara cand vine vorba de exprimarea sentimentelor: conducatorii sunt retinuti, negociatorii, exact pe dos; negociatorii au preocupari umanitare, in timp ce conducatorii nu simt nevoia sa raspunda la gesturile de afectiune ale partenerului; negociatorii se simt abandonati, conducatorii, neintelesi.

Perechea negociator – negociator obisnuieste sa stea de vorba despre tot, nu sunt conventionali, in schimb sunt romantici. Dar isi ofera putina intimitate unul altuia, se calca pe nervi, nu stiu sa gestioneze conflictele, sunt ranchiunosi, se barfesc unul pe altul.

Dupa atata serotonina, dopamina si alte cele nu-ti mai arde de fluturi in stomac si cap in nori? Sa fim seriosi, nimeni nu rezista endorfinelor atunci cand ne indragostim!

Sursa: BlogPsihologie

 

Edited by Postasul
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.