Jump to content

Verificarea unui hard disk (disc dur)


 Share

Recommended Posts

Upgrade-ul a devenit ceva necesar, chiar si pentru utilizatorii cu pretentii mici. Si cum tot ce avem, practic intr-un calculator, "sta" stocat pe HDD (Hard Disc Drive) este normal ca acesta cu timpul sa se umple. HDD-urile au tendinta sa pice cu timpul, ele fiind unele dintre cele mai instabile si nesigure componente dintr'un calculator. Ca sa nu fim luati prin surprindere, cand achizitionam un HDD, fie nou (ai fi uimit sa vezi cum se transporta cutiile pe care scrie cu majuscule "FRAGIL") sau second hand, ii putem testa starea de functionare, asta desigur daca nu vrem sa riscam pierzand toate datele esentiale. Putem apela la doua metode de prevenire a acestui lucru.

 

1. HDTUNE (click pentru varianta free!) (sau oricare alt program de scanare a erorilor pentru hdd-uri-nu are nici o legatura cu un antivirus, antispyware, etc)

Instalarea softului se face foarte usor, urmand vechii pasii de genul "next, yes, ok, finish"

HDTune este un program free, foarte prietenos si usor de folosit. El are mai multe sectiuni si anume:

-benchmark

-info

-health

-error scan

 

In tabul "Benchmark" putem vedea performantele HDD-ului. Acestea cuprind ratele de transfer, minim/maxim/mediu, timpul accesarii, utilizarea CPU (procesor) si altele.

 

In tabul "Info" puteti vedea caracteristicile HDD-ului si diferite informatii utile cum ar fi partitionarea acestuia, spatiul liber si spatiul total pe partitii, tipul partitiilor, capacitatea efectiva a HDD-ului, etc.

 

In tabul "Health" se pot observa tot felul de date despre starea de "sanatate" HDD-ului. In dreptul Power On Time este afisata durata de viata a HDD-ului exprimata in ore. Daca in dreptul vreunui rand nu ai sub "Status" valoarea "Ok", te poti gandi serios catre un backup, asta desigur daca ti la datele tale.

 

In tabul "Error scan" ai ocazia sa-ti pui HDD-ul la un test care-ti va spune daca si unde sunt pozitionate asa numitele "bad sectors". Pe scurt, toate casutele trebuie sa fie verzi, daca ai vreuna colorata cu rosu, iti poti da seama de unde vin restarturile PC-ului, blocarile acestuia, (sau chiar ale intregului PC) "cârâiturile" cand incerci sa accesezi vreun fisier si altele...

Test rapid cu explicatii:

Tabul health.

hdtunehealthst3500320as.png

Tabul error scan. (de preferat atunci cand scanati sa nu bifati casuta "Quick scan", aceasta face ca testul sa fie mai rapid insa va sari peste anumiti MB din HDD.

hdtuneerrorscanst350032.png

 

2. Racire suplimentara. Puteti opta pentru un cooler special pentru HDD (click pentru un exemplu la intamplare) sau puteti opta pentru o varianta mai ieftina si eficienta montand un ventilator in grilajul special al carcasei PC-ului. Inainte sa achizitionati ventilatorul asigurativa-ca aveti mufe libere pentru conectarea acestuia. Ventilatoarele se pot conecta prin mai multe mufe si anume 3 PIN si molex. Aveti si o poza aici cea din stanga e mufa 3 PIN iar cea din dreapta este mufa molex IDE. In alegerea ventilatorului trebuie sa aveti in vedere mai multe aspecte si anume: viteza de rotatie a ventilatorului (in RPM), debitul de aer al acestuia, marimile lui (pot fi de 80mm, 92mm, 120mm, 140mm click pentru marimile notate) dar si decibelii pe care acesta ii "scoate". Pana la urma vrem un HDD mai rece, nu probleme cu auzul :))

 

by enzo

Edited by nick15
Si sursa?
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.