Jump to content

Iubirea neimpartasita se transforma in ura, furie sau tristete.


Elena
 Share

Recommended Posts

p_22878_766x350-10-85.jpg

 

Poate cea mai importanta nevoie a omului este de a gasi pe cineva care sa il iubeasca si pe care sa iubeasca la randul lui. Realitatea este mult mai complexa: sunt multi care traiesc povesti frumoase de dragoste, multi care traiesc povesti in care uneori au parte de momente neplacute si mai sunt si acele povesti in care, din diverse motive, iubirea nu pare sa invinga, asa cum am fost obisnuiti de productiile Disney.

In opinia psihogului Andra Tanasescu, atunci cand iubirea inceteaza sa se mai manifeste, atunci cand aceasta scade in intensitate, dispare sau nu este impartasita, sentimentele celui care este ranit se transforma in altceva.

“Fie ca vorbim despre ura, fie ca vorbim despre furie ori tristete, iubirea neimpartasita da nastere unui sentiment profund de durere si dezamagire. Atitudinile si reactiile in aceste situatii difera de la om la om, fiecare avand o metoda proprie in care se manifesta si in care face fata acestor emotii”, explica psihologul.

 

Cum este posibil ca iubirea sincera sa se transforme in ura sau antipatie?

Iubirea nu se poate spune ca dispare, nu in adevaratul sens al cuvantului. Aceasta se confrunta cu obstacole, iar acestea influenteaza directia pe care o apuca iubirea celor doi parteneri. Lipsa de comunicare, lipsa de ascultare interesata, lucrurile nespuse, emotiile neexprimate, toate contribuie la destramarea calitatii iubirii dintre doi parteneri de viata.

Totusi, intrebarea persista: Ce se intampla cand iubirea isi pierde din intensitate din cauza comportamentelor de acest tip?

“Raspunsul, desi nu neaparat placut, este simplu. Facem fata diferit la durere iar ura, tristetea, reactiile furtunoase, sunt doar cateva modalitati prin care oamenii reusesc sa faca fata suferintei. Atunci cand nu reusim sa gestionam durerea produsa de lipsa de raspuns fata de ceea ce simtim, intra in actiune diferite mecanisme de aparare si adaptare care ne permit sa facem fata acelui moment de durere. Astfel, in situatia in care unei persoane, spre exemplu, nu ii este intoarsa iubirea, aceasta poate va transforma toata acea iubire in ura, pentru a face lucrurile mai usoare (cel putin in aparenta). Aceasta reactie este un fel de a spune „daca nu te pot iubi, atunci te voi uri”, lucru ce se traduce de fapt in „desi nu pot sa te iubesc, eu tot simt ceva fata de tine. Asadar, in acest fel imi este permis sa simt ceva pentru tine, deoarece, nu imi esti indiferent/a, ci insemni ceva pentru mine”, este de parere psihologul Andra Tanasescu.

Ura nu este opusul iubirii

De asemenea, sunt multe persoane care considera ura ca fiind opusul iubirii, insa specialistul este de parere ca aceasta este o prezumtie falsa. Iubirea si ura sunt interconectate iar in momentul in care iubirea nu se poate manifesta, apare ura care permite un fel de manifestare a unor simtamante profunde.

“Ura apare in acele momente de imposibilitate, incapacitate de manifestare a iubirii. Ori, atunci cand nu poti lua persoana in brate ca sa ii spun cat de mult inseamna pentru tine (din frica, nesiguranta, distanta, etc), in acel moment vor aparea alte emotii care vor permite manifestarea acestei neputinte. Daca este sa cautam opusul iubirii, pe acela consider ca il putem gasi in indiferenta. in momentul in care simtim indiferenta fata de o persoana si orice ar face, fie ca pleaca, fie ca ramane, este tot una pentru noi, atunci iubirea nu exista. Nu poti iubi o persoana si sa fie egal cu zero faptul ca pleaca de langa tine sau ramane. Indiferenta se traduce prin „nu imi pasa, nu ma intereseaza”, iar acest lucru vine din lipsa de sentimente fata de persoana in cauza”, conchide psihologul.

Andra Tanasescu, vicepresedinte al Asociatiei ”Generatia Iubire” si al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica INLPSI, este Psiholog, Trainer NLP si Consultant Panorama Sociala. A urmat studiile in psihologie, avand formarea in terapia de cuplu si familie. Cu experienta de instructor de dans, fiind atrasa de conexiunea dintre minte, emotii si corp, urmeaza o formare in terapia prin dans si miscare. Dupa ani de experienta in training si sustinerea evenimentelor corporate, ofera prin imbinarea psihologiei, cu NLP-ul si tehnici de constientizare si conectare corporala, o experienta completa de auto-cunoastere si evolutie personala.

 

Sursa: garbo

Link to comment
Share on other sites

  • Elena locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.