Jump to content

[24 decembrie] 1979 - URSS invadează Afganistanul


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

invazia-sovietica-din-afghanistan.png?w=620

 

 

 

 

 

În decembrie 1979, invazia Afganistanului de către sovietici a stins orice urmă de flacără care mai pâlpâia în cenuşa destinderii sovieto-americane.

 

Acţiunea Moscovei a succedat un lanţ de evenimente a cărui primă verigă a fost lovitura de stat de la Kabul, din aprilie 1978. Atunci un partid prosovietic, condus de Nur Muhammad Taraki, a răsturnat guvernul republicii şi l-a ucis pe preşedintele Muhammad Doud Khan împreună cu întreaga lui familie. După semnarea unui tratat de prietenie cu noul guvern, Uniunea Sovietică s-a văzut pusă în situaţia de a sprijini un regim extrem de nepopular. Acest regim a fost înlăturat, în septembrie 1979, de dizidenţii din propriile lui rânduri. Aceştia i-au omorât pe Taraki şi pe tovarăşii lui cei mai apropiaţi.

 

Moscova a răspuns în decembrie cu un transport aerian de trupe sovietice la Kabul. Aceste trupe – s-a pretins – au fost invitate în Afganistan de către noul regim, pretenţie dezminţită de înşişi emiţătorii ei prin participarea la jocul asasin soldat cu uciderea lui Hafiz Ullah Amin, liderul disident care îl înlăturase pe Taraki, şi prin instalarea unui regim după pofta inimii lor.

 

Ceea ce a urmat a fost o continuă luptă de gherilă a afganilor, ce le-a provocat sovieticilor mari probleme.

 

Liderii sovietici şi americani s-au plasat pe poziţii opuse în ceea ce priveşte aventura afgană. Reprezentanţii administraţiei Carter au văzut în aceasta o probabilă încercare a sovieticilor de a-şi extinde influenţa şi prezenţa directă în zona Golfului Persic şi de a ameninţa, astfel, echilibrul strategic existent. Leonid Brejnev, conducătorul Uniunii Sovietice, a susţinut, pe de altă parte, că se contura pericolul ca Afganistanul „să se transforme într-o bază militară pentru imperialism pe flancul sudic al ţării noastre”.

 

Câtă influenţă exercita asupra deciziilor sovietice un Brejnev în agonie prelungită rămâne de discutat. Una peste alta, ceea ce părea să fie o acţiune menită să garanteze existenţa unui regim prosovietic în Afganistan a avut un dur efect de bumerang. URSS s-a aflat timp de zece ani în fundătura unui razboi impopular. Statele Unite au reacţionat cu un embargou asupra comerţului cu cereale, cu un boicot olimpic, cu un spor de cheltuieli pentru înarmare şi cu o atmosferă antisovietică pe toată linia.

 

Pentru viitorul previzibil, tot ceea ce aducea ca destindere între marile puteri dispăruse cu adevărat. În cele din urma, Mihail Gorbaciov a reuşit să scoată Uniunea Sovietică din războiul din Afganistan.

 

 

SURSĂ: ISTORII REGĂSITE.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.