Jump to content

[28 decembrie] 1612 - descoperirea planetei Pluto


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru galileo galilei

 

 

 

 

Planeta Pluto este pentru prima dată observată de către Galileo Galilei, dar este catalogată doar ca o stea fixă. Abia peste 234 de ani, această planetă va fi considerată o nouă planetă a sistemului solar. În 2006 a primit statutul de planetă pitică.

 

Galileo Galilei a fost un fizician, matematician, astronom și filosof italian care a jucat un rol important în Revoluția Științifică. Printre realizările sale se numără îmbunătățirea telescoapelor și observațiile astronomice realizate astfel, precum și suportul pentru copernicanism. Galileo a fost numit „părintele astronomiei observaționale moderne”, „părintele fizicii moderne”, „părintele științei”, și „părintele științei moderne”. Stephen Hawking a spus că „Galileo, poate mai mult decât orice altă persoană, a fost responsabil pentru nașterea științei moderne.

 

Doar pe baza unor descrieri nesigure a primului telescop practic, inventat de Hans Lippershey în Olanda în 1608, în anul imediat următor Galileo a realizat un telescop cu mărirea de 3x. Ulterior, el a realizat și altele, cu măriri de până la 30x. Cu acest dispozitiv îmbunătățit, el a putut vedea imagini mărite pe Pământ – era ceea ce se numește astăzi telescop terestru, sau lunetă. El l-a folosit și pentru a observa cerul; o vreme, el a fost unul dintre cei care puteau construi telescoape suficient de puternice pentru acest scop. La 25 august 1609, el a prezentat primul telescop în fața dogilor venețieni. Telescoapele sale au fost o afacere profitabilă. Le putea vinde negustorilor care le găseau utile atât pe mare, cât și ca marfă comercială. Și-a publicat primele observații astronomice telescopice initial în martie 1610 într-un scurt tratat intitulat Sidereus Nuncius (Mesager înstelat).

 

Pluto se află atât de departe de noi încât este grea de văzut chiar şi cu ajutorul celor mai performante telescoape. Cunoscută ca fiind cea mai mică, mai rece şi mai îndepărtată, planeta face o orbita completă în jurul Soarelui în 248 de ani.

 

Din cauza distanţei, Pluto nu s-a lăsat prea uşor examinată, însă între anii 1979 şi 1999, orbita eliptică a acesteia a adus-o mai aproape de Soare decât Neptun, oferind astronomilor rara oportunitate de a studia atât mica şi misterioasa planetă, cât şi luna sa, Charon.

 

Suprafaţa este acoperită de metan îngheţat, care are o coloraţie puternică. Cu toate acestea, exceptând polii, metanul îngheţat îşi schimbă culoarea într-un roşu foarte închis când planeta este eclipsată de către luna sa, Charon. Densitatea medie este de 2.060 kilograme pe metru cub, ceea ce i-a făcut pe astronomi să creadă că planeta este alcătuită dintr-un mix de gheaţă şi roci.

 

 

SURSĂ: Radio România Cultural.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.