Jump to content

[21 februarie] 1965 - asasinarea lui Malcolm X


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru malcolm x

 

 

 

 

 

Malcolm X este parte a unei serii ilustre de demagogi revoluţionari care marchează a doua jumătate a veacului trecut. De la Castro la Nasser şi de la Ben Bella la Lumumba şi Sukarno, peisajul postbelic este dominat de această mitologie ce uneşte, în creuzetul ei, anticapitalismul, antiocidentalismul şi admiraţia pentru ordinea totalitară eliberatoare a Uniunii Sovietice. Prăbuşirea lumii de ieri este ocazia afirmării unei noi tectonici. Era ce se ridică este era fanatismului. Iar din fanatism se iveşte şi plămada noilor religii politice.

 

În această fraternitate a spiritelor liberticide şi tiranofile, Malcolm X este o prezenţă afină cu aceea a lui Che Guevara. Ca şi acesta, este un cavaler fără de teamă şi de prihană ce cade răpus de inamici, ca şi acesta posedă o carismă ce se fondează pe manipularea mitului egalităţii escatologice. Pentru el, ca şi pentru Che, violenţa este un instrument legitim de eliberare, o modalitate de purificare şi o cale de ieşire din strânsoarea universului pe care îl denunţă. Dacă Che îşi află în marxismul heterodox al guerillei soluţia fantasmatică, Malcolm X îşi asumă relaţia cu cea mai bizară şi agresivă variantă de agregare a comunităţii afro-americane,”Nation of Islam”.

 

Traseul lui Malcolm X, ridicat la rangul de obiect cult al radicalismului Noii Stângi, este modelat de ostilitatea faţă de modelul pluralist american.Gesturile sale, înainte şi după ruptura de comunitatea lui “Nation of Islam”, sunt menite să trezească conştiinţa de luptă a minorităţii afro-americane. Ca şi la “Panterele Negre”, ambiţia ultimă este de a arunca în aer un întreg eşafodaj statal, spre a lăsa loc flăcării purificatoare a revoluţiei. Respingerea temeliiilor iudeo-creştine în favoarea Islamului sincretic şi antisemit reflectă această opoziţie implacabilă faţă de Vest şi emblemele sale, opoziţie ce îl aduce pe Malcolm X în proximitatea aceloraşi politicieni algerieni pe care îi admiră şi Fanon. Malcolm X este mesagerul Americii revoltate la adunarea simbolică a naţiunilor oprimate. Dacă acestea duc un război global împotriva imperialismului şi colonialismului, ţelul lui Malcolm X este de a transfera acest război pe teritoriu american. Reacţia la asasinarea preşedintelui Kennedy, memorabilă şi odioasă etic, o evocă pe cea care a însoţit atacurile de la 11 septembrie 2001. În definitiv, preşedintele Statelor Unite a căzut victimă propriului angrenaj al violenţei. După cum, decenii mai târziu, prăbuşirea Turnurilor Gemene este încununarea fatală şi legică a agresiunii americane.

 

Malcolm X nu a avut, în nici un moment al acţiunii sale politice, anvergura umanistă şi profetică a lui Martin Luther King. Nu s-a dorit a fi altceva decât un apostol al resentimentului, iar religia politică pe care a articulat-o i-a supravieţuit. Asaltul împotriva ordinii proprietăţii private, antisemitismul camuflat ca antisionism, retorica populistă sunt tot atâtea elemente ale legatului său. Înscris pe t-shirt şi în legendă, Malcolm X închide în posteritatea sa energia intactă a unui proiect liberticid.

 

 

SURSĂ: LaPunkt.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.