Jump to content

[1 martie] 1941 - Bulgaria semnează Pactul Tripartit


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru bulgaria tripartite

 

 

 

 

Bulgaria nu a avut de ales și a trebuit să se alăture Axei în 1941, în condițiile în care trupele germane prezente în România se pregăteau să invadeze Grecia și au cerut permisiunea de tranzit pe teritoriul bulgar. Temându-se de o posibilă ocupație militară, țarul Boris al III-lea a hotărât ca Bulgaria să adere la Axă pe 1 martie 1941. Uniunea Sovietică, care a avut tot timpul relații amicale cu Bulgaria, semnase cu Germania Naţional-Socialistă un pact de neagresiune, iar opoziția populară a fost foarte redusă la schimbarea de politică externă de la Sofia.

 

În ciuda apartenenței la Axă, guvernul bulgar a hotărât pe 6 aprilie 1941 să păstreze statutul de neutralitate în fazele de început ale invadării Iugoslaviei și Greciei. Iugoslavia a capitulat pe 17 aprilie fără ca bulgarii să intervină în lupte.

 

În schimb, pe 20 aprilie, armata bulgară a intrat în Grecia de nord-est, ocupând o regiune de pe țărmul Mării Egee. Bulgaria dorea să anexeze un teritoriu din Tracia apuseană și Macedonia grecească mărginit de râul Struma și o linie de demarcație care trecea prin Alexandroupolis și Svilengrad la vest de Marița. În această zonă au fost incluse orașele Alexandroupolis (Дедеагач, Dedeagaci), Komotini (Гюмюрджина, Giumiurdjina), Serres (Сяр, Siar), Xanthi (Ксанти, Xanti), Drama (Драма, Drama) și Kavala (Кавала, Kavala) ca și insulele Thasos și Samothrace, plus aproape întregul teritoriu al cee ce este azi Republica Macedonia și o parte a Serbiei.

 

Bulgaria nu a participat la declanșarea invadarea Uniunii Sovietice declanșată pe 22 iunie 1941 și nici nu a declarat război URSS. Totuși, între navele militare bulgare și cele sovietice au existat unele lupte de hărțuire, după ce Flota Sovietică a Mării Negre a atacat vapoarele comerciale ale Sofiei.

 

În Balcani, forțele armate bulgare au fost implicate în lupte împotriva diferitelor mișcărilor naționale de rezistență. Guvernul de la Sofia a fost forțat de cel german să declare război Statelor Unite și Angliei la sfârșitul anului 1941. Ca urmare, Sofia și alte orașe bulgărești au fost bombardate de aviația aliată.

 

Invadarea de către Germania a Uniunii Sovietice a dus la declanșarea unui mare val de proteste populare, care au avut ca rezultat direct apariția unei mișcări de gherilă de orientare comunistă. Mișcarea Frontul Național a fost înființată în august 1942 de PC Bulgar, mișcarea politico-militară Zveno și alte mișcări politice mai mici, care se opuneau orientării pro-naţional-socialiste a guvernului bulgar. Detașamentele de partizani au fost active în special în regiunile muntoase din vestul și sudul Bulgariei. În august 1943, după o vizită în Geramania, țarul Boris a murit pe neașteptate. Pe tronul Bulgariei a urcat fiul de numai 6 ani, Simeon al II-lea. Bulgaria a menținut relațiile diplomatice cu Uniunea Sovietică pe întreaga perioadă în care a făcut parte din Axă. În vara anului 1944, după zdrobirea rezistenței germane în cadrul Operațiunii Iași-Chișinău, Armata Roșie se apropia amenințătoare de Balcani. Pe 23 august 1944, România a ieșit din rândul forțelor Axei și a întors armele împotriva Germaniei. Sovieticii au putut să traverseze fără probleme România și s-au îndreptat în forță spre Bulgaria. Frontul Național a luat decizia declanșării insurecției armate împotriva guvernului. Pe 2 septembrie a fost numit un nou guvern, care însă a pierdut rapid sprijinul Frontului Național, care a constatat că noii miniștri erau politicieni de dreapta de orientare fascistă, care încercau să păstreze puterea. Trei zile mai târziu, Uniunea Sovietică a declarat război Bulgariei, ocupând partea de nord-est a țării cu principalele porturi Varna și Burgas. Armata bulgară a primit ordin să nu opună rezistență sovieticilor. Pe 8 septembrie, Bulgaria a părăsit Axa.

 

 

SURSĂ: Wikipedia.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.