Jump to content

Psihologia Inversă!


Mr.Richard
 Share

Recommended Posts

PSIHOLOGIA INVERSĂ – UNEALTĂ SAU ARMĂ? 6 EXEMPLE DE PSIHOLOGIE INVERSĂ APLICATĂ

 

 

     Acum câteva zile am participat la unul dintre seminariile lui Lorand Soares-Szasz și recunosc, am căzut într-o întrebare capcană: ”Câți dintre voi lucrează în vânzări?”. Evident, au ridicat mâna cei care efectiv sunt agenți de vânzări sau directori de marketing etc.

     ”Vă mai întreb o dată și ridicați cu toții mâna. Câți dintre voi lucrează în vânzări?”. Mare greșeală! Toată lumea lucrează în vânzări, indiferent de meserie, vârstă, religie, condiție socială, cont bancar etc.

     Cum toată lumea vinde și are nevoie să vândă, fie că e vorba de un produs sau o idee, avem nevoie să înțelegem toate uneltele prin care putem vinde eficient.

 

 

  • Ce este Psihologia Inversă?

     Psihologia inversă este o tehnică de persuasiune ce se bazează pe susținerea opusului unei idei sau a unui comportament cu scopul de a obține exact acea idee sau acel comportament. Cu alte cuvinte atunci când spui cuiva ”nu cred că poți să faci asta” tu de fapt te aștepți ca acea persoană de fapt să o facă.

Evident e nevoie de o ambalare verbală inteligentă în funcție de persoana căreia ne adresăm și aici este provocarea.

 

  • De ce funcționează Psihologia Inversă?

     Psihologia inversă se bazează pe un fenomen emoțional numit ”reactanță” care descrie ceea ce în practică este acea emoție negativă pe care mintea o generează atunci când cineva încearcă să ne convingă de ceva.

    Reactanța apare ca un răspuns la amenințarea libertăților comportamentale, atunci când se impun reguli sau legi care constrâng libertatea de a acționa. Astfel, ”victima” psihologiei inverse este provocată și motivată să acționeze în defavoarea constrângerilor.

    Există și un citat celebru care spune că ”Tuturor le place să cumpere dar nimănui nu-i place să i se vândă”. Mai mult decât atât s-a concluzionat că în momentul în care folosim afirmații negative de genul ”Să nu uit să o sun pe bunica ca să-i spun la mulți ani”, tindem să îndeplinim exact afirmația pozitivă ”Uit să o sun pe bunica…”.

 

  • Când devine Psihologia Inversă o armă?

Folosirea excesivă sau nejustificată ori negândită a Psihologiei inverse poate duce la vătămarea încrederii persoanei căreia i se aplică.

Ex: Dacă spui unui copil în mod repetat ”Pun pariu că nu poți alerga mai bine ca mine” îi poți distruge încrederea de sine. În schimb, antrenarea acestuia, provocându-l, îi va întări încrederea de sine pentru că va fi motivat să participe în competiție și să o câștige.

 

 

  • Câteva exemple de psihologie inversă:

Exemplul 1:

În celebrul serial The Simpsons, Homer poartă o discuție cu propriul său creier, imediat după ce a citit o carte de psihologie paternală:

Creierul lui Homer: – Nu pricepi? Trebuie să folosești psihologia inversă!

Homer: – Ooohh! Sună prea complicat…

Creierul lui Homer: – Ok! Nu folosi psihologia inversă!

Homer: – Bine! O s-o folosesc!

 

Exemplul 2:

     Ai un coleg de cameră care niciodată nu curăță toaleta. Până în prezent ai folosit afirmații pașnice ca ”Ar trebui să cureți și tu toaleta. Tot eu am curățat-o până acum”. Evident acestea nu au funcționat.

     Ce poți face? Stârnește o ceartă spunând ”Ok! Nu curăța toaleta! Vreau să vadă toată lumea cât de mult îți place mizeria și cât de nesimțit poți fi”.

     Spunând asta îl vei provoca pe coleg și probabil că va începe un schimb aprins de replici. În cele din urmă ca să finalizezi cearta vei spune ”Ok! Mă dau bătut! Ai câștigat! Ești fericit?”. Astfel colegul tău se va simți vinovat pentru că ”a câștigat” pentru că de fapt nu avea ceva cu tine personal ci cu felul în care ai spus lucrurile.      Astfel, devine emoțional și mai sensibil la psihologie inversă. Dacă încă nu se apucă să curețe toaleta poți spune ceva de genul ”Mă duc să arunc soluțiile de curățat pentru că oricum nu mai avem nevoie de ele”. Astfel îl împingi și mai tare să se apuce de treabă.

    Dacă va accepta spunând ”Ok. O s-o fac!” dar nu se pune la treabă, ci doar promite ca să scape de gura ta, atunci provoacă-l din nou ”Nu cred. Niciodată nu finalizezi ceea ce începi să faci”. Acum șansele să se apuce de treabă sunt destul de mari dar ai grijă să nu exagerezi. Dacă e foarte orgolios va putea pur și simplu să devină nepăsător și să nu mai facă curățenie niciodată.

sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.