Jump to content

[10 iulie] 1973 - independenţa Bahamasului


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru bahamas flag

 

 

 

 

Uniunea Bahamas ("Commonwealth of the Bahamas") este un stat situat în arhipelagul cu acelaşi nume, în America Centrală Insulară. Această ţară sărbătoreşte Ziua naţională la 10 iulie, dată la care, în 1973, a fost proclamată independenţa faţă de Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.

 

Are ca vecini Oceanul Atlantic, având în apropiere Cuba (în sud-vest), Haiti (în sud-est) şi SUA (peninsula Florida, în nord-vest) şi o suprafaţă de 13.880 kmp. 

 

Potrivit ''Enciclopediei Statelor Lumii'' (ediţia a XIV-a, Ed. Meronia 2016), populaţia ţării este de peste 320.000 de locuitori, formă de stat este monarhia constituţională, iar limba oficială este engleza. Insulele Bahamas sunt împărţite în 31 de districte, iar religia este creştină: baptişti 35,4%, anglicani 15,1%, romano-catolici 13,5%; alţi protestanţi şi creştini independenţi 32,3%.

 

Capitala este la Nassau, un oraş situat în partea central-nordică a Arhipelagului Bahamas, în Insula New Providence, având 254.000 de locuitori (2011). Fondat de coloniştii englezi în secolul al XVII-lea sub numele de Charles Town, distrus de flota hispano-franceză în 1703, reconstruit şi fortificat în 1718, oraşul se dezvoltă rapid abia în secolul al XX-lea. Important obiectiv al turismului internaţional, dispune de o plajă renumită, vegetaţie luxuriantă şi dotări corespunzătoare (mari hoteluri, parcul de distracţii Paradise Island ş.a.). Centru cu o vie activitate financiară, cel mai important din regiunea Caraibilor, în nord îşi au sediul peste 6.000 companii financiare sau filiale ale acestora şi se efectuează anual tranzacţii de peste 15 miliarde USD. 

 

Piaţa Parlamentului din Nassau este centrul tradiţional al guvernului din Bahamas. Clădirile pitoreşti, construite la începutul anilor 1800, includ Casa Parlamentului, vechiul Birou al Secretarului Colonial, Curtea Supremă, toate acestea înconjurând statuia de marmură a reginei Victoria. Aici au loc, în fiecare sezon, ceremoniile de deschidere a lucrărilor Curţii Supreme. Mai departe se află Fortul Charlotte, construit în 1788.

 

Printre atracţiile acestei capitale se mai află: Muzeul Pompey (Vendue House până în 1992, când a devenit muzeu), construit înainte de 1769 şi denumit astfel după un sclav african, găzduieşte o expoziţie permanentă dedicată experienţei africane în Bahamas, potrivit www.bahamas.com. În plus, siturile istorice din New Providence găzduiesc trei sate, Gambier, Adelaide şi Fox Hill, fondate în anii 1800 de sclavii africani liberi. Satele pot fi vizitate de turişti, unde moştenirea culturală africană este încă vizibilă; Grădinile de Recreere se află situate pe o suprafaţă de aproximativ 44.000 mp, aici putând fi văzute, în cadrul celei mai mari colecţii rare şi exotice de palmieri din lume, aproximativ 170 de specii. Este unul dintre cele patru parcuri naţionale existente pe New Providence.

 

''Enciclopedia Statelor Lumii'' mai notează că Bahamas reprezintă un arhipelag coraligen (circa 700 insule, dintre care numai 30 locuite, şi circa 2.400 recifi), care este extins pe 1.000 km de ambele părţi ale Tropicului de Nord, alcătuit din insule joase - protuberante a două bancuri submarine: Little Bahama Bank şi Great Bahama Bank -, mai mari fiind Andros (4.144 kmp) şi Grand Bahama (1.373 kmp). Altitudinea maximă este de numai 63 metri în Mount Alvernia din Insula Cat. Zona litorală este marcată de plaje întinse cu nisip fin şi mlaştini cu mangrove. Clima este tropicală, cu temperaturi oscilând uşor în jurul a 23°C şi precipitaţii (1.000 mm/an) sub formă de averse, mai frecvente în perioada mai - octombrie. Ape curgătoare există doar în Insula Andros, care are şi o vegetaţie luxuriantă (predomină pinul caraibian, iar la ţărm, mangrovele). Fauna include broaşte ţestoase, maimuţe, păsări viu colorate.

 

Istoria Insulelor Bahamas începe, practic, în perioada descoperirii Americii de către Cristofor Columb. Potrivit volumului citat, "ignorat de spanioli, care nu fac decât să-i extermine pe amerindienii arawak şi lucayan, deportându-i ca sclavi în Insula Hispaniola (Santo Domingo), Arhipelagul Bahamas este ocupat de englezi şi proclamat în 1717 colonie a Coroanei". În secolele XVII-XVIII, pe plantaţiile de trestie de zahăr sunt aduşi ca forţă de muncă sclavi negri din Africa, care devin populaţia majoritară a insulei (abia în 1834 este abolită sclavia); urmaşii lor alcătuiesc astăzi aproape 9/10 din populaţia ţării. După ce îşi dobândeşte, în 1964, autonomia internă, arhipelagul îşi proclamă, în 1973, independenţa de stat în cadrul Commonwealth-ului (a 33-a posesiune a Marii Britanii care îşi obţine neatârnarea după Al Doilea Război Mondial). Moneda naţională este aliniată după dolarul SUA, majoritatea resurselor provenind de la turiştii nord-americani, atraşi de plajele tropicale din arhipelag. Bahamas a devenit un adevărat paradis fiscal pentru sistemul bancar internaţional şi pentru navele comerciale în căutarea unui pavilion de complezenţă. Cu un PIB/loc. de circa 30.000 USD, Bahamas depăşeşte de departe toate celelalte state din Marea Caraibilor. 

 

Parlamentul bicameral este format din Camera Adunării (38 de membri, aleşi prin vot direct, pentru un mandat de 5 ani) şi Senat (16 membri, numiţi pentru 5 ani de guvernatorul general la recomandarea primului-ministru şi a liderului opoziţiei). Şef al statului este nominal suveranul Marii Britanii, reprezentat de un guvernator general. Puterea executivă este exercitată de către guvern, condus de primul-ministru, responsabil în faţa parlamentului.

 

Lipsită de resurse minerale, cu o agricultură (5% din pop. activă şi 2% din PIB) practicată pe 1% din suprafaţa ţării şi o industrie (7,2% din PIB) dependentă de importul de petrol şi concentrată în oraşul Freeport (Ins. Grand Bahama), Bahamas are ca principală activitate economică turismul. Acesta, favorizat de pitorescul cadrului natural, de apropierea geografică de SUA, de unde provin majoritatea turiştilor, şi beneficiind de o infrastructură adecvată, antrenează peste 40% din populaţia activă a ţării şi contribuie (prin cele peste două miliarde USD câştigaţi anual) cu mai mult de 40% la PIB. În ultimii ani se depun eforturi constante pentru impunerea ţării în domeniul financiar-bancar internaţional, sector care deţine deja locul al doilea ca importanţă în economie (36% din PIB). Venituri tot mai mari aduc şi pavilioanele navale de complezenţă, flota comercială plasând Bahamas pe locul 10 pe Glob (2010). Pe ansamblu, economia ţării este puternic dominată de servicii, care deţin 90% atât din pop. activă, cât şi din PIB.

 

Turismul în 2012 înregistra circa şase milioane de turişti (75% turişti de croazieră) şi 2,4 miliarde USD încasări/venituri. Portul Nassau poate primi cele mai mari nave de pasageri, există două aeroporturi internaţionale, două pentru traficul local în insule şi 50 de aerodromuri şi terenuri de aterizare mai mici, toate încurajând accesul pe calea aerului. De asemenea, există hoteluri pentru toate categoriile de turişti, cazinouri, terenuri de golf şi tenis ş.a., plaje cu nisip fin - mai cunoscute sunt Abacos, Treasure Cay, Eleuthera, Inagua, San Salvador (insula pe care a pus piciorul, la 12 octombrie 1492, Cristofor Columb), Bimini, Exuma; vegetaţie luxuriantă, climă plăcută tot timpul anului, ce se adaugă elementelor cadrului natural.

 

Statul Bahamas este renumit şi pentru numeroasele sale festivaluri, din care multe cu specific culinar. Festivalul Mâncărurilor Clasice şi al Vinului (Culinary Classic Food and Wine Festival) are loc în fiecare an, în luna noiembrie.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.