Jump to content

[31 august] 1962 - independenţa Trinidad-Tobago


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru trinidad and tobago

 

 

 

 

 

La 31 august, Republica Trinidad şi Tobago sărbătoreşte Ziua naţională, dată la care, în 1962, şi-a proclamat independenţa.

Statul, cu o suprafaţă de 5.128 kmp, se află în America Centrală Insulară (arhipelagul Antilele Mici), potrivit "Enciclopediei statelor lumii" (2016), între Marea Caraibilor şi Oceanul Atlantic, în largul coastei nord-estice a Americii de Sud, la nord-est de Venezuela, la sud-est de Grenada şi la sud-vest de Barbados, fiind format din două insule principale, Trinidad şi Tobago, şi mai multe insule mai mici, printre care Monos, Chacachacare, Gaspar Grande/Gasparee, Pequeno Tobago/Little Tobago şi Huevos.

Cea mai mare dintre cele două insule principale, Trinidad, are o suprafaţă de 4.828 kmp şi se află la 11 km de coasta Venezuelei, fiind separată de aceasta prin Golful Paria şi prin două canale - Dragon's Mouths şi Serpent's Mouth, conform www.ttconnect.gov.tt şi http://countrystudies.us. La 30 km nord-est de Trinidad este situată insula Tobago, considerabil mai mică, cu o suprafaţă totală de 300 kmp.

Capitala ţării este Port of Spain, oraş aşezat în extremitatea nord-vestică a Insulei Trinidad, pe ţărmul Golfului Paria. Chaguanas, San Fernando, Arima, Point Fortin, Scarborough şi Charlotteville (ultimele două de pe Insula Tobago) sunt alte oraşe importante.

Cele două insule principale, Trinidad şi Tobago, se disting prin vegetaţia abundentă şi plajele atractive. Se prezintă sub forma unor câmpii şi dealuri joase, străbătute de lanţuri muntoase puţin înalte (El Cerro del Aripo/Mt. Aripo, din nordul Insulei Trinidad, ajungând la 940 m, altitudinea maximă din ţară), o continuare a Cordilierei venezuelene. Lacul Pitch, din sud-vestul insulei Trinidad, este cel mai mare depozit natural de asfalt din lume.

Râurile, numeroase, sunt scurte şi cu debite bogate, cele mai importante fiind Ortoire şi Caroni, de pe insula Trinidad.

Teritoriul se bucură de o climă tropicală (influenţată de alizee), cu o medie a temperaturilor maxime de 32 de grade Celsius. Sunt două sezoane principale - unul uscat, din ianuarie până în mai, şi unul umed sau ploios, din iunie până în decembrie. În sezonul ploios, dimineţile sunt de obicei însorite, urmate de după-amiezi ploioase şi de nopţi frumoase. Sezonul uscat este în cea mai mare parte însorit, cu averse intermitente. Aceasta este vremea care face ca Trinidad şi Tobago să fie locul perfect pentru vacanţă. De regulă ocolite de uragane, insulele s-au confruntat rareori cu astfel de fenomene meteorologie dezastruoase, aşa cum s-a întâmplat în 1963, când uraganul Flora a distrus insula Tobago, sau în 1974, când furtuna tropicală Alma a provocat daune pe Trinidad.

Vegetaţia este reprezentată de pădurea tropicală, veşnic verde, cu esenţe preţioase (plus numeroase specii de orhidee) şi de savană, aceasta din urmă, numai în sectoarele mai puţin umede din vestul insulei Trinidad. Fauna, bogată, include mai ales păsări - de la raţe până la spectaculosul ibis-stacojiu (există mai multe specii de păsări şi fluturi decât pe oricare altă insulă din Caraibe, inclusiv 15 varietăţi de colibri, notează site-ul http://thecommonwealth.org/), şi fluturi, dar şi mamifere, printre care lilieci, oposumi, porcul pecari, aguti, paca, ocelotul (pisica tigru), maimuţe, broasca aurie ş.a.

Numele de "La Trinidad" - "Treimea"- este dat insulei de Cristofor Columb, cel care a descoperit-o, la 31 iulie 1498, în timpul celei de-a treia călătorii spre Lumea Nouă, conform "Enciclopediei statelor lumii" (2016). Colonie spaniolă (prima aşezare hispanică datând din prima jumătate a secolului al XVI-lea), Trinidad este ocupată, în 1797, de englezi, pentru ca cinci ani mai târziu, în 1802, să devină oficial posesiune britanică (conform prevederilor Tratatului de la Amiens). Insula Tobago, vizitată în 1596 de căpitanul englez Robert Dudley, şi nelocuită până la stabilirea primilor colonişti olandezi, în 1632, îşi schimbă, de-a lungul secolelor XVII-XVIII, de multe ori stăpânul colonial (spaniol, francez, olandez, englez), pentru ca, în 1814, să devină şi ea, oficial, colonie britanică. La 16 aprilie 1889, cele două insule sunt puse sub o administraţie unică, formând, zece ani mai târziu, unite, o colonie a Coroanei Britanice. Între 1958 şi 1962, Trinidad şi Tobago fac parte din Federaţia Indiilor de Vest, în 1956 obţin autonomia internă, la 31 august 1962 îşi proclamă independenţa de stat în cadrul Commonwealth-ului, iar la 1 august 1976 devin republică.

În Trinidad şi Tobago, de la străzile cosmopolite din Port of Spain şi până la plajele liniştite din Tobago, există câte ceva uimitor pentru toată lumea, scrie www.ttconnect.gov.tt. Peisajul variat - plajele imaculate, pădurile tropicale neatinse şi oraşele vibrante oferă cadrul pentru o gamă largă de activităţi. Zonele muntoase, vulcanii noroioşi (cel mai cunoscut dintre aceştia fiind "L'eau Michel" şi "Devil's Woodyard"), peşterile, cascadele, recifele, parcurile şi rezervaţiile naturale, plajele mărginite de ape cristaline, de un albastru ireal, pădurea tropicală de o frumuseţe copleşitoare, oamenii prietenoşi şi bucătăria locală fac din insule o destinaţie turistică deosebită. Este o ţară unde se celebrează aproape totul. Pe lângă Carnavalul pentru care insulele sunt renumite în întreaga lume (un eveniment impresionant, o explozie de culoare, muzică, dans şi voie bună), există festivaluri, concerte şi evenimente speciale care se desfăşoară pe tot parcursul anului.

În insule, turistul găseşte o oază de odihnă şi linişte, poate practica sporturi de plajă şi apă, călărie, navigaţie, golf sau tenis, iar cei mai aventuroşi pot face scufundări, zboruri cu parapanta sau schi nautic, arată şi www.globi.ro.

În capitala Port of Spain, oraş vesel, plin de energie şi de culoare, sunt de interes pentru vizitatori Muzeul Naţional şi Galeria de Artă, grădina zoologică Emperor Valley Zoo, Grădinile Botanice Regale (unele dintre cele mai vechi din lume) şi Queen's Park Savannah. 

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.