Jump to content

[2 septembrie] 1945 - sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru japanese instrument of surrender

 

 

 

 

La 2 septembrie 1945 s-a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial. 


În această zi, la bordul vasului de război american USS Missouri, ancorat în Golful Tokyo, a fost semnat Actul Capitulării ultimului aliat al Germaniei Naţional-Socialiste – Japonia.

 

Al Doilea Război Mondial a început pe 1 septembrie 1939, când Germania hitleristă a atacat Polonia. Cu acest punct de vedere nu sunt de acord istoricii chinezi. Încă din 1931, Japonia a ocupat China de Nord-Est, care pe atunci se numea Manciuria. Peste şase ani a început un război de amploare, care până în 1939 a răpit vieţile a 20 de milioane de soldaţi şi oameni paşnici din China. Planurile militariştilor japonezi erau ample, menţionează istoricul rus Anatoli Koşkin.

 

„În anii 1941-1942, Japonia a ocupat cea mai mare parte a Chinei şi a ajuns la ţărmul Australiei, ocupând toate Insulele Filipine, Indonezia, toate ţările din Asia de Sud-Est. Aşa-numita sferă pro-prosperitate a Asiei de Est, care exista în planurile Japoniei, prevedea şi ocuparea unei părţi importante a teritoriului ţării noastre, printre care Primorie, regiunea Baikalului, Amur, Sahalin, Kamceatka. Conform înţelegerii cu comandamentul german, linia de demarcaţie între trupele Germaniei şi Japoniei, în cazul victoriei asupra Uniunii Sovietice, trebuia să fie meridianul care trece prin oraşul siberian Omsk. De fapt, era vorba despre împărţirea întregii lumi între Germania şi Japonia”.


În anii 1938-1939, armata japoneză a avut câteva încercări de a invada Extremul Orient al Rusiei şi Mongolia. Agresorii au fost învinşi de către Armata Roşie la Lacul Khasan, iar mai târziu, împreună cu trupele mongole, la Halkin-Gol. Aceste victorii au oprit expansiunea japoneză spre nord.

 

În anii celui de-al Doilea Război Mondial, la înfrângerea maşinii japoneze de război pe teatrul de război din Pacific, rolul principal l-au jucat trupele şi flotele aliaţilor anglo-americani. Însă războiul s-a încheiat acolo unde a început – Manciuria. În august 1945, după ofensiva Armatei Roşii a fost învinsă puternica armată din Kwantung. Încă înainte de încheierea luptelor, împăratul japonez Hirohito declara: „Acum, când în războiul împotriva noastră a intrat şi Uniunea Sovietică, continuarea rezistenţei reprezintă o ameninţare la adresa bazelor imperiului nostru”. Victoria ţărilor din coaliţia antihitleristă asupra Germaniei Naţional-Socialiste şi Japoniei militariste a determinat în mare evoluţia postbelică a umanităţii, menţionează Aleksandr Ciubarian, directorul Institutului de Istorie Generală din Rusia.

 

„Victoria a demonstrat că ţările care se deosebesc una de alta din punct de vedere ideologic şi politic în situaţii extreme pot să ajungă la o înţelegere dacă există un pericol comun. Este o lecţie pentru actuala luptă împotriva extremismului. Se poate ajunge la o înţelegere de a lupta în comun”.

 

 

SURSĂ: Timpul.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, BIS aka OldNab said:

Atunci s-a terminat în Europa

Stiu asta, dar vin-o in Moldova. Vei fi batut doar pentru ca vorbesti limba romana si nu esti “za stalina”. 

 

Majoritatea oamenilor din tarile ex-sovietice nu au nici creier. Sunt niste spalati. Ei cred ca pe 8 mai a inceput paradisul. 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.