Jump to content

[3 septembrie] 301 - fondarea celei mai vechi republici din lume


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru san marino

 

 

 

 

Republica San Marino (Serenissima Repubblica di San Marino), cu o suprafaţă de 61,16 km pătraţi şi o populaţie de 32.572 de locuitori (2014), potrivit datelor MAE, sărbătoreşte Ziua naţională la 3 septembrie, data fondării republicii, în anul 301, de către Sfântul Marino, originar din Dalmaţia, care s-a stabilit, împreună cu o mică comunitate creştină, pe Muntele Titano. Este considerată cea mai veche republică din lume, după cea romană.

 

Situată în sudul Europei, San Marino reprezintă o enclavă în nord-estul Peninsulei Italice, în interiorul Republicii Italiene. Ţara se bucură de o climă mediteraneeană, cu ierni blânde şi veri călduroase şi însorite, oferind un mediu perfect pentru a descoperi tot ce această ţară are de oferit, potrivit www.globi.ro.

 

Potrivit Enciclopediei Statelor Lumii, Ediţia a XIV-a (Ed. Meronia 2016), relieful ţării cuprinde coline argiloase, fiind dominat de cele trei vârfuri calcaroase din Monte Titano (738 metri altitudine maximă). Monte Titano aparţine Apeninilor Nordici şi este străbătut de cursul inferior al râului Marano, care se varsă în Marea Adriatică. O mică parte din suprafaţa statului este acoperită de păduri (sub 4%).

 

Site-ul www.mae.ro notează că, începând din anul 1000, conducerea statului a fost încredinţată adunării capilor de familie numită "Arengo", cu putere legislativă, executivă şi judecătorească. În secolul al XIII-lea au fost create noi instituţii politice (Consiliul celor LX, Consiliul celor XII), iar în 1243 a fost introdusă funcţia de şef al statului - Căpitanii Regenţi, care reprezentau puterea executivă şi judecătorească. Primele legi au fost adoptate în 1263. În secolul XV a fost creat Consiliul Mare şi General (CMG), Parlamentul, format din 60 de membri, existent şi în prezent. CMG a preluat cea mai mare parte a funcţiilor adunării "Arengo", care a încetat practic să mai funcţioneze începând din 1571 (deşi nu a fost niciodată abolit).

 

În 1291, Statul Papal a recunoscut Republica San Marino, care şi-a alipit ulterior noi teritorii.

 

La 8 octombrie 1600 a fost adoptată prima Constituţie scrisă. În secolul al XVII-lea, Republica San Marino a stipulat un Acord de protecţie cu Statul Papal.

 

Este recunoscută de Franţa napoleoniană în 1797 şi de celelalte state europene în 1815, la Congresul de la Viena.

 

La 22 martie 1862, San Marino încheie un "Tratat de prietenie" cu Italia, care garantează independenţa republicii, buna vecinătate şi relaţiile comerciale.

 

În 1865 a fost promulgat un nou cod penal, care excludea pedeapsa cu moartea. În ultimele decenii ale secolului al XIX-lea se înregistrează o puternică emigraţie a san-marinezilor către Statele Unite, Franţa şi Elveţia.

 

În 1923 a preluat puterea un partid de coloratură fascistă, care în anii următori a instaurat un regim fascist, după model italian, care va dispărea definitiv în septembrie 1944. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial Republica San Marino a reuşit să-şi păstreze neutralitatea.

 

Din 1988, Republica San Marino este membră a Consiliului Europei, iar în 1992 a fost primită în Organizaţia Naţiunilor Unite.

 

Capitala şi principalele oraşe: San Marino, Dogana Acquaviva, Borgo Maggiore, Chiesanuova, Domagnano, Faetano, Fiorentino, Montegiardino, Serravalle.

 

Republica este condusă de doi Căpitani Regenţi (şefi de stat), aleşi pentru o perioadă de şase luni de către Consiliul Mare şi General. La 20 noiembrie 2016, au avut loc la San Marino alegeri generale anticipate, urmare dizolvării Parlamentului RSM de către Căpitanii Regenţi la data de 24 august 2016.

 

Economia se bazează pe afacerile private din turism, comerţ, agricultură, meşteşugărit şi din domeniul tipăriturilor rafinate. În ciuda faptului că San Marino nu este în Uniunea Europeană, moneda oficială este Euro.

 

În lunile de vară, numărul de turişti depăşeşte, zilnic, populaţia ţării, estimată la peste 30.000 de locuitori. Enciclopedia Statelor Lumii precizează că în 2009 peste două milioane de turişti străini au vizitat micuţa republică din centrul Italiei. Principalele obiective din ţară sunt: Capitala, cu vestigii ale fortificaţiilor medievale (secolele X-XVII), Basilica del Santo, ce adăposteşte relicvele Sfântului Marino, Palazzo del Governo, Palazzo Valoni; oraşul Borgo Maggiore, cu biserica San Antimo şi palate etc.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.