Jump to content

[6 septembrie] 1968 - independenţa eSwatiniului


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru eswatini

 

 

 

 

Regatul Swaziland sărbătoreşte Ziua naţională la 6 septembrie, marcând aniversarea proclamării independenţei în 1968. Pentru a marca 50 de ani de la independenţa Swazilandului, la 19 aprilie 2018, regele Mswati al III-lea a redenumit Regatul Swaziland în Regatul eSwatini, care înseamnă "ţara swazilor".

Situat în Sudul Africii, statul se învecinează cu Africa de Sud şi Mozambic. Este o ţară fără ieşire la mare împărţită în patru districte - Hhohho, Lubombo, Manzini, Shiselweni. Principalele oraşe sunt: Mbabane (capitala), Manzini şi Matsapha, iar limbile oficiale sunt swati şi engleza.
 
Swaziland are o suprafaţă de 17.364 km pătraţi şi o populaţie de 1.403 362 de locuitori, potrivit www. mae. ro şi volumului "Enciclopedia Statelor Lumii" (2016). Grupurile etnice sunt swazi între care 83% sunt creştini (neo-protestanţi urmaţi de catolici) şi 0,95% sunt musulmani.

Forma de guvernământ este monarhia constituţională. Şeful statului, regele, deţine puterea legislativă şi executivă supremă. Parlamentul bicameral, care este compus din Adunarea Naţională şi Senat, are atribuţii limitate, membrii legislativului fiind în mare parte numiţi de rege.

Economia ţării este diversificată, agricultura, fondul forestier şi minele reprezentând 13% din PIB, produsele textile şi prelucrarea zahărului reprezentând 37% din PIB, iar serviciile constituind 50% din PIB. Deşi agricultura concentrează peste jumătate din populaţia activă a ţării, aceasta este de subzistenţă, cea mai mare pondere în economie având-o au industria şi serviciile. Pe teritoriul ţării se cultivă îndeosebi trestia de zahăr (principala cultură comercială), bumbac tutun, sorg, batate, citrice.

Swaziland, una dintre cele mai mici ţări din Africa, cu unul dintre cele mai vechi regate de guvernământ, a cunoscut o creştere a popularităţii eco-turismului în secolul al-XXI-lea, existând aici o gamă largă de destinaţii. Între atracţiile turistice ale ţării se numără: Mlilwane, un sanctuar al vieţii sălbatice; cascadele Mantenga; Piggs Peak - important centru urban; Parcul Naţional Kruger; Palatul Statal Embo, Muzeul Naţional şi muzeul dedicat regelui Swazi Sobhuza din oraşul Lobamba; oraşele Mhlambanyatsi şi Manzini; valea Ezulwini cunoscută sub numele de "Valea Cerului"; Colegiul Waterford-Kamhlaba United World College; Rezervaţia Mkhaya unde se găsesc rinoceri negri; Parcul Naţional Regal Hlane unde se pot vedea lei, elefanţi şi o mulţime de antilope; Rezervaţia Naturală Malolotja ce oferă trasee mirifice pentru drumeţii; produsele Fabricii de Sticlă Ngwenya - multe dintre acestea având forme de animale şi păsări africane, fiind realizate din sticlă reciclată; Piaţa din Manzini - cel mai bun loc din Swaziland de unde pot fi achiziţionate chilipiruri.

Capitala Mbabane, aflată la capătul de nord al văii Ezulwini, este cel mai mare oraş al ţării, cu numeroase facilităţi turistice. Acesta prezintă un climat subtropical umed, caracterizat prin temperaturi medii, ce oscilează în jurul valorii de 15 grade în iulie şi 22 de grade în ianuarie. Oraşul dispune de câteva centre unde sunt confecţionate obiecte artizanale specifice regiunii şi regatului Swaziland cunoscut şi pentru produsele de artizanat de excepţie.

Numit deseori "Elveţia Africii", datorită peisajelor naturale deosebite, cascadelor şi defileurilor împădurite, Swaziland are un relief caracterizat de podişuri care coboară în trepte dinspre Vest (peste 1.000 m, în High Veld, culminând la 1.862 m în vârful Emlembe) spre Est (300 m în Low Veld, altitudine minimă în albia râului Great Usutu, 21 m). Jumătatea de vest este muntoasă, coborând la o regiune joasă la est. Frontiera de est cu Mozambic şi Africa de Sud este dominată de abruptul munţilor Lebombo.

Rezervaţiile naturale şi parcurile naţionale alcătuiesc unele dintre cele mai frumoase peisaje din sudul Africii, platourile din partea de vest sunt brăzdate de numeroase cursuri de apă, cascade şi defileuri împădurite. Principalele râuri (Great Usutu, Black Mbuluzi/Umbeluzi) sunt tributare Oceanului Indian. Predomină vegetaţia de savană, care în regiunile mai înalte, lasă locul pădurii alpine şi păşunilor.  

Clima ţării este subtropicală în podişurile mai joase (cu temperaturi medii de 20 de grade şi precipitaţii de 500-1000 mm/an) şi temperată în podişul înalt din Vest (temperaturi medii de 7 grade şi ploi mai abundente, de 1.000 -1.900 mm/an).

În Regatul Swaziland cultura şi tradiţiile africane înfloresc alături de hoteluri moderne şi rezervaţii cu animale sălbatice. În comparaţie cu ţările vecine, Swaziland a fost ferită de tensiuni rasiale, deşi nu a scăpat de sărăcie şi criza SIDA. Stilul de viaţă tradiţional se păstrează, iar muzica, dansul, poezia şi meşteşugurile au un rol important în viaţa de zi cu zi. 

Bucătăria ţării este determinată în mare măsură de anotimpuri şi de regiunea geografică. Alimentele de bază includ sorgul, porumbul şi dovlecii, servite adesea cu carne de capră, dar şi diferite tipuri de fasole. Locuitorii cultivă porumb, sorg, fasole, dar şi arahide sau cartofi, animalele fiind sacrificate în general, pentru ocazii speciale. Fiind considerate un aliment cu un înalt statut, nimic nu este irosit de la animalele sacrificate, astfel că se prepară tocane condimentate sau piftii, inclusiv din organe, pipote de pui, burtă sau copite. Micul dejun al omului obişnuit din Swaziland constă în ceai, pâine şi/sau un terci acru făcut din mălai fermentat (Incwancwa). La prânz se consumă pâine, iar cina constă într-un terci mai gros, cu carne şi legume (Sishwala). Fructele includ multe soiuri tropicale cum ar fi mango, guava, banane sau avocado, dar şi marula (o specie de mango), folosită pentru prepararea unui lichior cremos. Printre băuturile consumate se numără Emahewu (făcută din terci subţire fermentat), iar berea tradiţională, produsă în Siswati, se numeşte "Tjwala".

Swaziland este stat membru al ONU, al Commonwealth, al Uniunii Africane, COMESA (Common Market for Eastern and Southern Africa), SADC (South African Development Community), SACU (South African Customs Union).

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

  • BIS aka OldNab changed the title to [6 septembrie] 1968 - independenţa eSwatiniului
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.