Jump to content

[8 septembrie] 1991 - independenţa Macedoniei de Nord


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

File:Flag of North Macedonia.svg - Wikimedia Commons

 

 

 

Republica Macedonia de Nord sărbătoreşte la 8 septembrie Ziua naţională. La această dată a fost proclamată, în 1991, independenţa acestei ţări.

 

Situată în sudul Europei, în Peninsula Balcanică, Republica Macedonia de Nord are o suprafaţă de 25.713 kmp, potrivit volumului ''Enciclopedia statelor lumii'' (Ed. Meronia, 2016). Se învecinează cu Serbia, Bulgaria, Grecia şi Albania.

 

Capitala ţării este Skopje, oraş situat în nordul ţării, în depresiunea Vardar. Printre principalele oraşe se numără Bitola, Tetovo, Kumanovo, Ohrid, Veles, Stip, Gostivar, Strumica, potrivit site-ului mae.ro. 

 

Este o ţară cu un relief predominant muntos, fragmentat de depresiuni şi culoare de vale cu aspect de câmpie înaltă (Pelagonija în partea central-sudică, Polog în nord-vest, Ovce Pole în est) şi de depresiunea Vardar în nord, o câmpie aluvială drenată de râul cu acelaşi nume şi unde se înregistrează o seismicitate ridicată. Pădurile ocupă peste o treime din teritoriul ţării, suprafeţe însemnate fiind acoperite şi de pajişti naturale. În ceea ce priveşte clima, aceasta este predominant temperat-continentală, cu ierni reci şi veri călduroase. Macedonia de Nord are resurse minerale variate, precum: plumb, zinc, cupru, nichel, crom, mangan, minereu de fier, cărbune.

 

În secolul VII î.Hr., triburile indo-europene ale macedonenilor (rezultate din amestecul unor elemente ilire, trace şi elene) au constituit în partea central-estică a Peninsulei Balcanice, la nord de Grecia, un regat. După ce recunoaşte temporar (513-479 î. Hr.) suzeranitatea Imperiului persan, Macedonia îşi extinde, în timpul domniei lui Alexandru I (495-454 î.Hr.) hotarele spre est până la fluviul Strymon, macedonenii, consideraţi până atunci de greci ca ''barbari'', fiind acceptaţi acum pentru prima oară la jocurile olimpice, se arată în volumul ''Mică enciclopedie de istorie universală'' (1988, autori: Marcel D. Popa şi Horia C. Matei). În anii războiului peloponesiac (431-404 î.Hr.) Macedonia intervine alternativ în favoarea Spartei sau a Atenei, urmărind să împiedice hegemonia uneia dintre ele în spaţiul traco-macedonean.

 

După o perioadă în care statul macedonean se întăreşte, acesta va deveni, în timpul domniei lui Filip al II-lea (359-336 î. Hr.), hegemonul lumii greceşti. Filip al II-lea, general şi diplomat de excepţie şi un bun organizator, una dintre marile personalităţi ale lumii antice, a speculat abil contradicţiile dintre cetăţile greceşti, reuşind să instaureze hegemonia Macedoniei în Elada şi să împingă hotarele statului, după cucerirea Traciei, până pe cursul inferior al Dunării. 

 

Alexandru cel Mare, fiul regelui Filip al II-lea, cucereşte Imperiul persan, punând bazele lumii elenistice. Acesta a întreprins cea mai fascinantă campanie militară a antichităţii, de la Bosfor până în inima Indiei. După moartea lui Alexandru cel Mare, în anul 323 î. Hr., vastul imperiu se va destrăma. În secolul III î.Hr. Macedonia, stăpână necontestată, în continuare, a Peninsulei Balcanice, devine un regat elenistic care aspiră la hegemonie în Mediterana Orientală, se arată în volumul amintit. În 148 î.Hr. regatul macedonean este transformat în provincie romană, iar după 395 d. Hr. devine provincie a Imperiului Bizantin. 

 

În secolele VI-VII, teritoriul Macedoniei este ocupat de triburi slave, iar în secolul IX este adoptat aici creştinismul. În secolele VII-XIV, teritoriul Macedoniei a aparţinut alternativ Imperiului Bizantin, primului Ţarat Bulgar şi Regatului Sârb, pentru ca spre sfârşitul secolului al XIV-lea să devină o provincie a Imperiului Otoman.

 

În urma celor două Războaie Balcanice din 1912 şi 1913, teritoriul actual al Republicii Macedonia de Nord a fost împărţit între Grecia, Bulgaria şi Serbia, după cum menţionează www.mae.ro. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, a intrat în componenţa Republicii Populare Federale Iugoslavia, ca una dintre cele şase republici. Prin referendumul din 8 septembrie 1991, s-a desprins paşnic din Republica Socialistă Federală Iugoslavă (în 1963 numele Republicii Populare Federale Iugoslavia s-a schimbat în Republica Socialistă Federală Iugoslavia). 

 

Capitala Skopje este formată din 10 municipalităţi şi reprezintă unitate distinctă de auto-guvernare locală, potrivit www.mae.ro. Mare parte din arhitectura veche a capitalei a fost avariată în timpul puternicului cutremur din 1963, însă oraşul a fost reconstruit. În centrul istoric se poate vedea o fortăreaţă medievală şi un bazar în stil otoman. În partea de nord a oraşului se păstrează clădiri care amintesc de ocupaţia de 500 de ani a Imperiului Otoman.

 

Tot în Skopje poate fi admirată Crucea Mileniului (cu înălţimea de 66 m), un monument impresionant ridicat pe muntele Vodno, în anul 2002, pentru a marca împlinirea a două milenii de la apariţia creştinismului. 

 

Macedonia de Nord este un adevărat paradis pentru căţărători, ciclişti, schiori şi alpinişti datorită întinselor sale zone montane, se arată pe site-ul www.globi.ro. Principala atracţie turistică este Lacul Ohrid, la graniţa cu Albania, unul dintre cele mai vechi şi mai adânci lacuri din Europa. Lacul Ohrid şi împrejurimile acestuia constituie zonă naturală ocrotită inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

 

Ohrid este un oraş cu numeroase monumente istorice şi de artă, între care bisericile bizantine Sf. Sofia (secolul XI) şi Sf. Clement (secolul XIII), Biserica Sf. Jovan Kaneo. Tot în Ohrid mai pot fi vizitate diverse muzee, precum şi bazarul vechi. Bitola, Staro Nagoricane ş.a. sunt, de asemenea, localităţi cu monumente istorice şi biserici vechi.

 

Între mijlocul lunii iulie şi sfârşitul lunii august are loc Festivalul de Vară de la Ohrid, cel mai potrivit moment pentru a asculta muzica macedoneană, pentru a degusta preparatele culinare tradiţionale şi pentru a-i cunoaşte pe locuitorii de aici, menţionează site-ul www.globi.ro. 

 

Republica Macedonia de Nord are, de asemenea, câteva Parcuri Naţionale - Mavrovo, Galicica şi Pelister - şi rezervaţii naturale, precum Jasen. 

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

  • BIS aka OldNab changed the title to [8 septembrie] 1991 - independenţa Macedoniei de Nord
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.