Jump to content

Cinci fapte pentru care proprietarii de apartamente vor putea fi amendați cu până la 10.000 de lei, începând de vineri


F4L John
 Share

Recommended Posts

noi-obligatii-pentru-proprietarii-de-apa

 

Proprietarii de apartamente care fac modificări nelegale în apartamente, care schimbă destinația acestora fără să treacă prin tot procesul legal, care nu vor coopera cu asociația pentru a face anumite reparații în legătură cu proprietatea comună, care vor refuza accesul de urgență în apartamente ori care vor sta pasivi în cazul unor reparații ce ar trebui făcute și care-i prejudiciază pe alții vor putea fi amendați sever potrivit noii legi a asociațiilor de proprietari.


Mai sunt doar câteva zile până când noua reglementare a asociațiilor va intra în vigoare. De la 28 septembrie 2018, proprietarii de apartamente și toți cei interesați de administrarea unui bloc se vor uita în Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor. Nu vor mai fi alte norme la această lege, așa cum se întâmplă acum cu Legea nr. 230/2007.

Prin urmare, pentru că am prezentat în ultima perioadă noutățile principale din acest act normativ, am scos din noua lege cinci fapte pentru care proprietarii de apartamente (nu chiriașii lor!) vor putea fi amendați de către polițiștii locali, reprezentanți din primărie sau inspectori de stat în construcții, după caz:

 

  • cei care nu comunică modificarea suprafeței utile către asociația de proprietari și administrația fiscală vor risca o amendă între 200 și 1.000 de lei;
  • dacă nu permit accesul în locuință președintelui asociației/unui membru al comitetului executiv/administratorului și unei persoane calificate pentru reparațiile ce trebuie făcute proprietății comune (și pentru care e absolut necesar accesul în locuință), proprietarii respectivi vor risca o amendă între 500 și 3.000 de lei;
  • cei care pun în pericol integritatea structurii clădirii sau a altor apartamente ori buna funcționare a instalațiilor vor risca amenzi între 500 și 3.000 de lei;
  • o amendă între 5.000 și 10.000 de lei e prevăzută pentru schimbarea de către proprietar a destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință fără autorizațiile și aprobările legale; aceeași sancțiune este și pentru modificarea aspectului proprietății comune de către proprietari, precum și a elementelor constructive fără respectarea Legii asociațiilor;
  • proprietarii care nu se ocupă de lucrările de întreținere/reparații/înlocuire ce țin de proprietatea sa individuală, dacă prin asta se pot produce prejudicii celorlalți proprietari vor risca tot o amendă între 5.000 și 10.000 de lei.

 

Doar pentru una dintre faptele de mai sus se poate da un simplu avertisment la prima abatere -- necomunicarea suprafeței utile.

În fine, legea nouă se completează și cu reglementările de la regimul contravențiilor. Prin urmare, cei sancționați contravențional au la dispoziție 15 zile pentru a plăti amenda la jumătate din cuantumul prevăzut de lege (ne raportăm la cea mai mică sumă prevăzută în fiecare dintre cazurile de mai sus).

 

Sursa: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.