Jump to content

Experiențe de viață negative. #3 [Tu cum vorbești cu tine?]


Andrada
 Share

Recommended Posts

          Bine v-am regăsit, membri ai comunității B-Zone. Poate unii ați observat că am început o serie intitulată "Tu cum vorbești cu tine?". Făcută în secțiunea Psychology, evident că are legătură 101% cu psihologia. Aici, va prezint cauze în mare parte ce au provocat schimbarea aceasta în felul in care ne vorbim. Însă, mereu se găsesc soluții psihologice ce te ajuta sa treci cu bine peste aceasta etapa.

            Spun că am făcut incipitul destul de mărișor, prin urmare sa trecem la ce va interesează de fapt.

           Trairea unor abuzuri verbale, fizice sau sexuale in copilarie sau adolescenta ne expune la dezvoltarea unei imagini negative despre propria persoana. Foarte multe din victimele abuzurilor au tendinta de a se invinovati de a simti rusine fata de ce s-a intamplat, de a-si construi o imagine negativa despre sine.

            Din pacate in multe cazuri sursa abuzurilor este cineva din familie, uneori chiar parintii care de multe ori dubleaza acest abuz cu invinovatirea copilului. Copiii cauta sa obtina aprobarea si afectiunea parintilor, abuzul emotional, verbal, fizic sau sexual din partea parintilor il face pe copil sa invete ca ceva nu e in regula cu el, sa isi construiasca o imagine negativa despre el insusi – ca si cum ar fi o persoana care merita sa i se intample tot ce i se intampla. 

            Astfel, la varsta adulta continua sa intretina imaginea negativa despre sine prin felul in care vorbeste cu sine. Cu siguranță unora li se pare inuman acest abuz, însă există persoane care au rămas cu traume după ele, traume care încă au rămas cu ei ani de-a rândul. Acești oameni, ce au fost supuși unor astfel de abuzuri de la vârste fragede, în mare parte din cazuri, după ce își intemeiesc o familie, iar ei nu au trecut peste cele întâmplate atunci, "moștenesc" astfel de lucruri de la părinți, și le dau mai departe copiilor săi.

           Repet, în mare parte din cazuri.

           Însă, de multe ori experientele care duc la o imagine negativa despre sine nu sunt atat de usor de identificat. Uneori e vorba de deprivare emotionala, de relatia cu alte persoane din jur sau de anumite dificultati de integrare sociala. Pentru fiecare persoana pot exista factori diferiti care contribuie la a se vedea intr-o lumina negativa si a intretine acest lucru prin felul in care vorbeste cu sine.

 

 

 

 

Și cum v-am obișnuit, aștept păreri despre această temă mai jos. Ori de ce nu, puteți să dezbateți acest subiect, luat în vizor de către Adelina Pop.

 

 

Până data viitoare, #stayclose.

Edited by Andrada
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.