Jump to content

[17 octombrie] 1448 - A Doua Bătălie de la Câmpia Mierlei


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru battle of kosovo 1448

 

 

A doua Bătălie de la Kosovo a avut loc între 17-20 octombrie 1448 lângă Câmpia Mierlei, între o coaliţie creştină sub conducerea lui Iancu de Hunedoara şi o armată a Imperiului Otoman condusă de sultanul Murad al II-lea. Din păcate, această bătălie reprezintă un eveniment istoric despre care se vorbeşte foarte puţin, fiind eclipsat de propaganda despre bătălia din 1389.

 

După înfrângerea suferită în bătălia de la Varna din 1444, Iancu de Hunedoara a ridicat o nouă armată, după care, în anul 1448, a început o nouă campanie împotriva Imperiului Otoman. Planul său s-a bazat pe o revoltă în Balcani şi un atac surpriză împotriva otomanilor, şi pe distrugerea forţelor principale ale acestora într-o singură bătălie. Iancu a fost foarte confident în şansele sale şi a comis unele erori tactice care l-au costat victoria.

 

Conducătorul Albaniei, Skanderbeg şi armata sa au încercat să se alăture coaliţiei creştine, dar au fost atacaţi de vasalul otomanilor Đurađ Branković al Serbiei şi de Vladislav al II-lea al Valahiei, care l-au împiedicat să ajungă la locul bătăliei. Nereuşind să fie unit cu Skenderbeg, Iancu de Huneadoara pierde în faţa otomanilor.

 

Când Iancu de Hunedoara a ajuns pe câmpia de lângă Kosovo, şi-a dat seama că otomanii erau în spatele armatei sale. Atât Iancu cât şi sultanul au dat ordin să se ocupe dealurile din zonă, pentru o amplasare cât mai bună în teren. În urma unei lupte intense, creştinii au reuşit să cucerească poziţiile dorite şi au fortificat tabăra utilizând carele de luptă din dotare. A doua zi a început bătălia propriu-zisă. Iancu a atacat primul cu trupele sale de cavalerie grea şi uşoară, având ca obiectiv flancurile otomane. Cavaleria s-a ciocnit de trupele rumeliene şi anatoliene, care au fost ajutate şi de cavaleria uşoară turcă, creştinii fiind copleşiţi de cele trei corpuri. Supravieţuitorii au fost nevoiţi să se retragă la carele de război. Când Iancu a văzut că primul atac a fost respins, a atacat cu grosul armatei sale, compusă din infanterie uşoară şi cavalerie grea. Ienicerii nu au reuşit să oprească atacul, aşadar cavalerii au înaintat prin centrul câmpiei, dar au fost opriţi la tabăra inamică. După ca asaltul a fost oprit, infanteria otomană s-a regrupat şi a început să atace caii cavalerilor creştini pentru a opri avansul acestora. Cavaleria uşoară a rămas fără suportul celor în armură, otomanii reuşind din nou să-i întoarcă la tabără. În haosul care a urmat, ienicerii au ucis majoritatea nobililor creştini, iar Iancu a încercat să scape cu viaţă, însă a fost capturat de sârbi. Noaptea, cele două tabere au făcut schimb de canonade. Dimineaţa următoare sultanul a ordonat atacul final, otomanii reuşind să anihileze restul armatei romane.

 

În cele trei zile cât a durat bătălia de la Kosovo, ambele tabere au suferit mari pierderi de vieţi omeneşti, însă otomanii au obţinut controlul asupra terenului după a doua zi de luptă. Se estimează că forţele creştine numărau circa 24.000 de oşteni, iar turcii aproximativ 60.000. Pierderile au fost probabil în jur de 10.000 de ambele părţi.

 

Această bătălie a demonstrat faptul că un atac masiv de cavalerie grea nu a fost în stare să învingă o armată turcească obişnuită (fără armura greoaie a cavaleriei creştine), deznodământ repetat şi la bătălia de la Mohács.

 

Statele creştine din Balcani nu au reuşit să reziste imperiului Otoman după această înfrângere, ajungând până la urmă sub controlul acestuia.

 

De asemenea, Skanderbeg şi-a continuat cu succes rezistenţa antiotomană, însă după moartea sa în 1468, Albania a ajuns sub stăpânire turcească.

 

 

SURSĂ: Kosovo pe româneşte.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

  • BIS aka OldNab changed the title to [17 octombrie] 1448 - A Doua Bătălie de la Câmpia Mierlei
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.