Jump to content

Proiectul „Valori culturale românești”, la ediție aniversară


Preot Claudius
 Share

Recommended Posts

              Proiectul „Valori culturale românești”, la ediție aniversară

 

În această frumoasă toamnă de An Centenar 2018, elevi și profesori de la două școli de tradiție - Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț și Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași - se reunesc în capitala Moldovei cu prilejul celei de a XX-a ediții a Proiectului educațional interjudețean „Valori Culturale Românești”. Această ediție se va desfășura în perioada 9-11 noiembrie și va fi găzduită de către Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași.

 

program-valori-culturale-romanesti_1.jpg  Și  program-valori-culturale-romanesti_2.jpg

 

 

Proiectul se desfășoară sub egida Ministerului Educației Naționale și a Inspectoratelor Școlare Județene Iași și Neamț și este înscris în programul manifestarilor naționale organizate în anul școlar 2018-2019. Aceasta întâlnire de suflet se organizează cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și reunește peste 250 de elevi și cadre didactice din cele două instituții partenere - Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași și Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, sub semnul credinței, patriotismului și spiritualității. Participanții vor sărbători în capitala Moldovei împlinirea unui veac de la marea împlinire a poporului român - formarea statului național unitar.

Proiectul își propune ca prin activități științifice, artistice și sportive, să dezvolte sentimentul apartenenței și identității românești, stimulând cooperarea și intrajutorarea între tineri . O direcție prioritară a proiectului este încurajarea creativității și a interesului pentru cercetarea și cunoașterea personalităților care au ilustrat istoria națională și activitatea Bisericii Ortodoxe Române. Totodată, prin cercetarea evenimentelor care au influentat evoluția romanilor în spațiul est-european, proiectul insistă pe prezentarea obiectivă, în spiritul adevărului istoric a contribuției românilor la moștenirea culturală a Europei.

Rezultatul unui efort colectiv, „România dodoloață”, cum sugestiv a caracterizat-o Lucian Blaga, este supremul argument că în momentele decisive ale istoriei românii au reușit să constituie o singură națiune, solidară și puternică. Idealul reîntregirii neamului românesc a fost obiectivul fundamental al înaintașilor noștri, iar reușita lor reprezintă cea mai mare realizare din istoria națiunii române.

Manifestare școlară de tradiție, unică în regiunea Moldovei, „Valorile”, așa cum este cunoscută în rândul elevilor, are că principale obiective: cultivarea patriotismului prin cunoașterea istoriei naționale și prețuirea înaintașilor, formarea unor generații de tineri educați în spiritul valorilor autentice, buni cunoscători ai tradițiilor și specificului românesc.O direcție importantă este dedicată cunoașterii locului și rolului Bisericii Ortodoxe Române în păstrarea identității românești, în promovarea valorilor și tradițiilor specifice spiritualității ortodoxe. Proiectul își propune să ofere tinerilor, prin invitarea unor personalități din mediul academic, modele umane autentice, adevărate repere morale și științifice.Într-o societate românească aflată într-un moment de criză profundă, acest fapt are o importantă deosebită pentru ținerii implicați.

 

 

SURSĂ: Click aici

Edited by Preot Claudius
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.