Jump to content

Despre depresie (la persoana intai) [#1 Depresia]


Andrada
 Share

Recommended Posts

 

image.png

Depression Illustration Jungle Animals Series

by Dawid Planeta

 

 

 

 

 

 

 

 

Salutari amici.

Am avut o inactivitate cam lunga aici, greseala mea, insa nu am spus ca nu revin.

Din contra, astazi am ales un subiect care mi-a placut.

Insa cum spune si titlul, incep cu o mica relatare la persoana intai.

Lucrurile de mai jos, sunt spuse din perspectiva unei persoane care sufera de aceasta boala.

Desi, s-a simtit destul de aiurea sa povesteasca.

Sa-i dam bataie.

 

De multa vreme, simt ca traiesc doua vieti diferite. O viata pe care toti o vad, si alta pe care numai eu o vad. In viata pe care o vede toata lumea, sunt: un / o prieten(a), un fiu / o fiica, o frate / o sora, un adolescent / o adolescenta. Viata asta o vad toti. Asta ar spune prietenii si familia, daca m-ar descrie. Ma reprezinta in mare parte. Eu sunt persoana aceasta. Daca m-ai intreba pe mine as mentiona cateva din cele spuse. N-as minti, dar nici n-as spune adevarul, pentru ca asta e viata pe care o vad ceilalti. In viata pe care numai eu o stiu, sunt de fapt, o persoana care se lupta aprig cu depresia. Pentru cineva care nu a avut vreodata depresie, sau nici macar nu stie ce inseamna, va parea surprinzator, pentru ca circula ideea eronata ca depresia inseamna sa fii trist, cand ceva nu merge bine in viata, cand te desparti de prietena / prieten, cand pierzi pe cineva drag, cand nu ai slujba pe care ti-ai dori-o. Dar asta e tristete. E un lucru firesc, E o emotie umana adevarata. Depresia adevarata nu inseamna sa fii trist, cand ceva nu e in regula cu viata ta. Depresia adevarata e sa fii trist cand totul merge bine. Asta e depresia de care sufar eu. Sincer, imi e greu sa vorbesc despre asta. Oricui ii e greu sa vorbeasca despre ea, mai ales ca nimeni nu vorbeste despre ea. Nimeni nu vorbeste despre depresie, dar trebuie sa o facem. Dar asta nu se discuta in mass-media. Nu apare pe Facebook si nici pe Twitter. Nu e la stiri pentru ca nu e o fericire, nu e hazliu si nici imbucurator. Pentru ca n-o vedem nu-i cunoastem nici gravitatea. Gravitatea si severitatea ei se vad cand la fiecare 30 de secunde, undeva, cineva, in lume, isi curma viata din cauza depresiei. Avem tendinta, ca societate, sa spunem ''Ce daca?''

''E problema ta. E problema lor.''

 

Spunem ca ne intristeaza si ne pare rau, dar spunem si ''Ce daca?''

A vorbi despre depresie, ramane o intreprindere destul de dificila, uneori chiar penibila pentru noi, oameni contemporani cu transformarile care exista, atat in lume cat si in tara noastra. Dar in primul rand ramane o intreprindere dificila pentru tiparul cultural, apartenent tipului de civilizatie occidentala, la care ne face placere sa consideram ca facem parte. Din ce cauza acest mic preambul, sa nu uitam ca depresia daca la ora actuala se afla pe locul 3-4 in ceea ce priveste morbilitatea generala, pe primul loc aflandu-se vesnicele tulburari cardiovasculare, depresia deocamdata se afla pe locul 3-4, dar conform OMAS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) pana in anul 2020, tulburarea depresiva va deveni a doua cauza majora de morbilitate si bineinteles de cheltuiala recurenta a acestei morbilitati, a acestei cauze.

 

 

In fond, ce poate insemna depresia? Pentru ca foarte multi folosim acest cuvant, si uneori intr-o acceptie mai corecta, alteori una mai putin corecta. Este o stare de tristete, si atunci care ar fi diferenta dintre tristete si depresie? Tristetea ramane o stare normala, fireasca, pentru om, iar depresia reprezinta o stare de tristete care se prelungeste peste o anumita limita. Sa presupunem ca o persoana are o anumita pierdere, cineva din familie etc. Starea de tristete este fireasca, ar fi absurd sa o incadram intr-o categorie nosologica psihiatrica inafara de o reactie depresiva, dar nu putem sa o ridicam la rangul de depresie persistenta decat daca aceasta stare de tristete se aprofundeaza si se prelungeste dincolo de saptamani, luni de zile. Normal ca doar o anumita parte dintre cei care sufera, pentru ca si tristetea e o starea de suferinta, vor face despresiva si din pacate doar o relativ mica parte din depresivi vor ajunge sa solicite o asistenta psihiatrica, specializata pe acest tip de suferinta.

 

 

 

 

Insa nu putem spune in acest topic tot. Prin urmare vine si partea a doua. Acest subiect a fost abordat de catre domnul doctor, Dan Rusu.

Pana data viitoare, #stayclose.

Edited by Andrada
Link to comment
Share on other sites

  • R3tras pinned and unpinned this topic
  • R3tras locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.