Jump to content

Banca zilelor proaste


eB AnnaSerrano
 Share

Recommended Posts

Nina Dobrev Elena GIF

Când ești forte depresiv și anxios - incapabil să părăsești casa, sau canapeaua, sau să te gândești la altceva decât depresie -,  îți poate fi nespus de greu. Zilele proaste au grade diferite, nu sunt egal de proaste. Si cele mai proaste, chiar dacă sunt oribile, sunt utile pentru mai târziu. Le stochezi. O bancă a zilelor proaste.
Ziua în care a trebuit să o iei la fugă din supermarket. Ziua în care erai atât de deprimat, încât nu-ți puteai mișca limba. Ziua în care ți-ai făcut părinții să plângă. Ziua în care aproape te-ai aruncat de pe o stâncă. Așa că, dacă mai ai o altă zi proastă, poți să spui: "Ei bine, e nasol, dar am trăit zile și mai proaste". Si, chiar și atunci când nu te poți gândi la o zi mai proasta - când cea pe care o trăiești e chiar cea mai proastă zi din viața ta -, știi măcar că acea bancă există si că ai depus încă una în cont. 
Când ești prins în ceva ce pare atât de ireal, cauți orice te-ar putea ajuta să-ti poți stabili niște repere. Eu tânjeam după cunoaștere. Tânjeam după date reale. Le căutam ca pe niște geamanduri în mare. Dar statisticile sunt chestii complicate.
Lucrurile care au loc la nivel mental pot fi deseori ascunse.
Într-adevăr, când am devenit bolnavă, prima dată am risipit multă energie încercând să par normală.Oamenii de multe ori știu că cineva suferă doar atunci când li se spune, iar când vine vorba de desresie, lucrul ăsta nu se întâmplă mereu, mai ales când esti bărbat. De asemenea. cu trecerea timpului, datele s-au schimbat. Cuvintele si concepte întregi se schimbă. Depresie nu era depresie înainte. Se numea melancolie și mult mai puțini oameni suferă de asta decât suferă acum de depresie. Dar așa e oare? sau oamenii sunt mult mai deschiși acum în privința asta?
Suiciderea e scuza principală a moții pentru bărbați mai tineri de treizeci și cinci de ani.
Rate de suicid variază depinzând de locul în care te alfi. De exemplu, dacă trăiești în Groelanda, ești de douăzeci și șapte de ori mai predispus să te sinucizi decât să trăiești în Grecia.
Un milion de oameni se sinucid anual. Între zece și douăzeci de milioane de oameni care au anual tentative de suicid. 

Semne de avertizare 
Semnele de avertizare sunt foarte greu de identificat în depresie. E în mod special dificil ca oamenii care nu au experiența directă a depresiei să le recunoască când le văd. Asta se întâmpla parțial pentru că unii oameni sunt derutațiîn privința a ceea ce este depresia.
Folosim "deprimat" ca sinonim pentru "trist", ceea ce e în regulă, așa cum folosim "lihnit" ca sinonim pentru "înfometat", cu toate că diferența dintre depresie și tristețe e diferită dintre foamete reală și a avea poftă de ceva.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.